Úvod > Články > Dvě nové verze QIP – revoluce se nekoná!

Dvě nové verze QIP – revoluce se nekoná!

Aplikace QIP je již poměrně zavedeným klientem IM sítě ICQ a nově i jiných protokolů. Na DSL jsme se mu věnovali již několikrát. V posledních dnech vyšly hned dvě různé nové verze QIP, podívejme se tedy, čím se liší od verzí minulých a jak se liší od sebe navzájem.

Alternativní klient QIP se stal poměrně oblíbenou součástí uživatelských desktopů, zejména díky absenci reklamy, přičemž design a rozvržení ovládacích prvků je téměř shodné s oficiálním klientem sítě ICQ. Kromě reklamy válcuje standardní ICQ také v jiných oblastech. Práce na záložkách je samozřejmostí, navíc lze záložky zavírat pouhým kliknutím kolečkem myši. Dále obsahuje obrovské množství emotikonů (smajlíků), dokáže přenášet soubory, umožňuje šifrovat zasílané zprávy, možnost snadného přechodu na vyšší verzi bez nutnosti reinstalace QIP a má minimální nároky na výkon PC. Podrobněji jsme se QIP věnovali v tomto článku

QIP 2005 vs. QIP Infium 

V současné době se vyvíjejí hned dvě verze QIP souběžně. Ta první, označovaná jako 2005, má již své odžito a pomalu ale jistě se blíží její skon. Každopádně jde o odladěnou verzi, která poskytuje veškerý uživatelský komfort a stabilitu. Nahradit ji má QIP Infium, které je pojmenováno po tvůrci QIP (má nick Inf). Původní verze si poradí pouze s protokolem ICQ, nová verze dokáže pracovat s více komunikačními protokoly. Nyní jsou obě verze uvolňovány souběžně, stará verze se vylepšuje o drobnosti, nová verze se ladí a testuje.  

QIP 2005 v sestavení 8050 

Poslední známé sestavení před touto verzí neslo označení 8040 a popravdě řečeno, nové sestavení přináší pouhé dvě změny. Jednou je opravení překročení limitu odesílaných paketů klientskou aplikací, které již není v poslední aktualizaci ICQ serverů podporováno a dále aktualizace interního protokolu pro ICQ. V zásadě jde o jen o drobné úpravy, vzhled i chování je stejný. Je velmi pravděpodobné, že jde o poslední sestavení verze 2005, možná ještě vývojáři uvolní jedno sestavení, pokud nebudou mít zcela hotové QIP Infium. Každopádně od sestavení 8030 lze považovat vzhled QIP 2005 za výsledný. 

QIP Infium 9005 RC1 

Nástupnická aplikace QIP Infium je už vyvíjena řadu měsíců, nutno přiznat, že vývoj trvá poměrně dlouho a je opředen řadou mýtů, nadějí a nově i zklamání. Poslední vydané sestavení 9005 dostalo přídomek Release Candidate 1 – tedy jde o jednu z posledních testovacích verzí. V tomto sestavení byla opravena řada chyb, jako například chybné řazení kontaktů apod. Navíc přibyly vedle již zahrnutých protokolů ICQ a Jabber i další dva. Jsou jimi @mail.ru agent a Phone. Protokol Phone zavádí možnost telefonování přes QIP. Zklamáním je absence podpory MSN a dalších dříve ohlášených protokolů.  

Vedle nadšení z nové verze je zde i hořké zklamání. Autoři QIP vás v novém sestavení nutí k registraci a využívání účtu @qip.ru, který běží na Jabber protokolu. Sice se jeho využívání můžete vyhnout, můžete jej ignorovat, ale nikdy tento protokol neodstraníte z seznamu protokolů a do seznamu kontaktů se ovládání tohoto účtu řadí na první místo. Toto bere QIP komunita jako nůž vražený do zad. Autoři aplikaci si tak patrně našili způsob, jak donutit uživatele k využívání služby, kterou nechtějí, navíc argumentem většiny zkušených uživatelů je, že už Jabber účet vlastní a další jim netřeba. Necháme se tedy překvapit, zda ve finální verzi tento požadavek ruských autorů zmizí nebo bude ještě zpřísněn nucenou registrací na domovských stránkách, případně za pomocí průvodce integrovaného v aplikaci.  

S proxy může být problém 

U mého zaměstnavatele máme poměrně prazvláštně nastavený proxy server, lze zde tedy zprovoznit ICQ buď přes oficiálního klienta, Mirandu nebo i s jiným alternativním klientem, QIP bohužel nefunguje ani v nejnovějších verzích. Problém je zakopán hluboko uvnitř aplikace. Starší verze QIP (včetně sestavení 8050) si za žádnou cenu neporadily s protokolem HTTP jako s čistým, uměly pouze HTTP(S), což přes proxy neprošlo. Nové Infium umí jak samostatný HTTP, tak HTTPS odděleně. Jakmile se ale snažím zprovoznit kombinaci portu ICQ serveru na 5190 (ten je v naší síti povolen) a připojení přes proxy, QIP Infium si nedokáže tuto kombinaci zapamatovat a pokaždé port změní na 443, které je k tomuto účelu zakázán. Nezbývá, než se na pracovišti spolehnout na Mirandu. 

QIP i mobilně 

V závěru článku musím připomenout, že QIP existuje i pro jiné platformy, než je PC. Na domovských stránkách naleznete velmi propracované verze tohoto klienta jak pro PDA či MDA s Windows Mobile (i pro Smartphone edition), tak verze pro různé druhy Symbianu. Toto „přenosné“ QIP využívám a musím říci, že jde o perfektní adaptaci klienta do přenosné podoby, má malý datový traffic, takže pokud nevlastníte neomezený datový paušál, tak vás toto mobilní QIP nezruinuje. Navíc jsou zde k dispozici skupiny, smajlíci i standardní zvuky známé z desktopů.

11. 4. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...