Úvod > Články > Už dnes Windows XP SP3 pro OEM

Už dnes Windows XP SP3 pro OEM

A další novinky nedávných dní: Skoro polovina Čechů má přístup na internet ― Rusko: Povinná registrace WiFi zařízení ― Piráti zahájili ofenzivu ― a více...

Skype tolik nevydělává, eBay se ho asi zbaví

Jak informovala některá zahraniční média včele s Financial Times, eBay zvažuje prodej Skype. Ekonomické výsledky prostě stále nejsou takové, jak by si lidé z eBay přáli a hodnota divize Skype neustále klesá. Přitom v roce 2005 za ní eBay zaplatila něco kolem tří miliard amerických dolarů; a loni jeho cena činila jen 1,4 miliard amerických dolarů.

Původní naděje eBay, že Skype pomůže jejímu on-line obchodu tím, že zjednoduší komunikaci mezi zákazníky a prodávajícími a taky novými obchodními modely jako „click to call“, se po třech letech stále nenaplnily.

Šéfové eBay budou do konce roku ověřovat další výsledky a vztah Skypu k hlavnímu portfoliu služeb eBay. Pokud se ukáže, že Skype pro eBay nemá přílišný význam, ke konci roku může padnout rozhodnutí o jeho prodeji.

PayPal bude blokovat některé prohlížeče. Asi i Safari

U eBay ještě chvíli zůstaneme. Platební systém PayPal, který patří právě pod eBay, možná bude blokovat některé nebezpečné webové prohlížeče. A to nejen ty staré (podle průzkumu totiž existuje řada lidí, kteří pro vstup do PayPal používají Internet Explorer 4 a dokonce i Internet Explorer 3), ale i nové Safari.

Webový prohlížeč každého zákazníka bude muset splňovat některá základní bezpečnostní pravidla. A to hlavně ochranu před phishingem (podvodnými weby napodobujícími jiné oficiální stránky, například finančních ústavů a on-line kont jako PayPal ― phishingové útoky se dotkly nedávno i České spořitelny) a šifrované přenosy EV SSL. S tím má ale ještě docela problém Safari, prohlížeč od společnosti Apple, který nedávno vyšel i ve verzi pro Windows.

Apple se Safari měl problémy nejen bezpečnostního rázu, ale i s jeho distribucí a ujednáním EULA. Před pár dny vyšla aktualizovaná verze Safari 3.1.1, v níž byla opravena chyba, který vedla k hacknutí Mac OS X (viz článek Hackeři měli soutěž. Jaký systém odolal?), a která se už nevnucuje uživatelům iTunes nebo přehrávače QuickTime přes systém aktualizací.

Piráti ze zátoky zahájili ofenzívu

O serveru The Pirate Bay, slavného bittorrentového trackeru, a všemožných peripetiích, které ho provázejí, jsme na našem serveru psali mnohokráte. A možná si vzpomínáte i na to, jak si v únoru letošního roku organizace IFPI (Mezinárodní organizace hudebního průmyslu) v Dánsku vydobyla, aby operátor Tele2 blokoval web The Pirate Bay. Lidi kolem tohoto webu však jasně říkají, že takové jednání není v souladu s evropskými směrnicemi a bude po IFPI požadovat odškodnění, kterou použijí pro podporu nezávislých umělců.

Skoro polovina Čechů má přístup na internet

Jak informovala ČTK s odvoláním na výsledky průzkumu agentury Markent, k internetu má u nás přístup 48 procent populace, což je o jeden procentní bod víc než loni. A pravidelně internet využívá 40 procent lidí.

Ještě v roce 2003 internet jednou týdně používalo 40 procent lidí, zatímco letos tato skupina lidí tvořila jen 17 procent dotázaných. Podle výsledků společnosti Dema má v Česku k internetu přístup 57 procent domácností, což je oproti loňsku nárůst o 11 procentních bodů. Počítače se přitom objevily v 63 procentech bytů.

Studie byly realizovány v rámci projektu Březen – měsíc internetu.

Windows XP SP3 na konci dubna

Na mnoha zahraničních webech věnovaných problematice informačních technologií se v průběhu minulých dní začaly rojit další zprávy o tolik očekávaném třetím servisním balíku pro systémy Windows XP. Podle posledních informací by SP3 už měl být připravený pro distribuci OEM výrobcům. Byly odstraněny i první bezpečnostní díry, které se v něm nedávno objevily.

Podle několika serverů mají OEM výrobci a speciální weby mít XP SP3 k dispozici už dnes 21. dubna. Za pár dní, 29. dubna, by se finální servisní balík měl objevit už i na stránkách Windows Update a služby Centrum stažení softwaru společnosti Microsoft. Samozřejmě, že v první fázi nebude dostupný v češtině, ale naše počeštěná verze se příliš nezdrží: SP3 si totiž budeme moci stáhnout prý už 5. května. Za další měsíc, 10. června, se SP3 nabídne jako kritická aktualizace všem systémům se zapnutými automatickými aktualizacemi.  

Rusko: registrujte si WiFi zařízení!

Zahraničním médiím neuniklo ani nové legislativní nařízení v Ruské federaci. To určuje, že každý majitel zařízení s podporou WiFi bude muset své přístroje zdlouhavě registrovat. Nařízení je o to zajímavější, že se netýká jen vysílačů (třeba domácích access pointů), ale i přijímačů, tj. třeba notebooků, PDA nebo mobilních telefonů (registrace má trvat deset dní). Ti, kdo navíc doma mají zřízenou síť a využívají bezdrátové prvky, budou muset žádat o licenci ještě trnitější cestou.

21. 4. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.