Úvod > Články > Paragraf P2P

Paragraf P2P

Dnešní článek bude poněkud neobvyklý. Poslyšte skutečný příběh o tom, jak se můžete coby rodiče dostat do problémů, které vám způsobí dítko využívající internet nejen ke vzdělání a hrám, ale také k výměně dat. Dostat se do těchto problémů může vskutku kdokoli z vás.

Před několika dny jsem potkal letitého známého, kterého jsem řadu let neviděl. Začali jsme se bavit o životě, co se událo, co je nového, co starého, tak jak to bývá u lidí, kteří pracují oba v IT oblasti, skončili jsme u diskuse o počítačích a internetu. Nad tím, co mi vyprávěl zůstává rozum stát, ale je pravdou, že jeho zážitky asi nebudou ojedinělé. Poměrně nevině se dostal do problémů, které by neočekával. Poslyšte tedy ve zkratce příběh o tom, jak vás mohou vlastní děti potrápit. 

Činorodé dítko 

Můj známý má dvě děti. Dcerka je studentka střední školy, která o počítač zavadí spíše v době tvorby seminárních prací či referátů, komunikuje na ICQ a jinak jej nevyužívá. Prvorozený syn, studující výšku, již využívá počítač stále, je nadšenec, hraje hry, a tak jako většina mladých IT nadšenců využívá sítě pro výměnu dat. Z prvotního opatrného sdílení několika empétrojek se časem dostal ke sdílení mnoha desítek GB dat.  

Jak říkám, asi každý máme v okolí někoho, kdo na sdílení „ujíždí“ a stahuje jen proto, aby měl obsáhlejší „knihovničku dat“. Ve světě internetu se takovýto lidé nazývají notorickými stahovači. Z jiného pohledu jde poměrně o neškodné uživatele P2P sítí, kteří dále s obsahem neobchodují, ale bohužel jej nabízejí dále ke stažení. O činnosti dítka měli rodiče spíše rámcovou představu, i když jsou oba znalí počítačů a otec tohoto synáčka pracuje v IT, nejsou z generace, která by dokázala pochopit smysl P2P sítí a nebezpečnost jednání synka.  

Podáváme vysvětlení 

Jednoho „krásného“ dne donesl listonoš do schránky dopis z obvodního oddělení Policie ČR s pozvánkou k podání vysvětlení. Pozvání přišlo na jméno matky rodiny, všichni si mysleli, že jde o nějaké nedorozumění nebo sousedský spor. Až na místě paní zjistila, že jí hrozí trestní stíhání za porušení autorského práva. Telefonní linka a ADSL připojení bylo totiž napsáno na manželku kolegy a tak popotahování započalo u její osoby.  

Paní netušila, co znamená P2P, a vyslýchající policista nebyl o moc znalejší – měl pouze písemné instrukce z útvaru zabývajícího se touto problematikou. Vypověděla tedy, že si není vědoma, že by kdy využívala P2P síť, že internet je v jejich domácnosti používán pouze jako informační zdroj a komunikační prostředek s okolím. Policista vše sepsal a paní se s pocitem administrativního omylu vrátila domů a vše pověděla manželovi. 

Bu bu bu 

Mému známému ale již vše „sepnulo“ a oba domácí počítače připravil k nelibosti synka o všechny nelegálnosti. Několik týdnů se nic nedělo a pouze synátor reptal, že by už zase rád stahoval. Následoval další „krásný den“ a za dveřmi zaklepali kriminalisté s příkazem k domovní prohlídce. Oba počítače zabavili a odvezli. Můj známý byl dohnán k nepříčetnosti a stěžoval si kde mohl. Nakonec počítače Policie navrátila a vše utichlo. Rodina byla pouze upozorněna, že by se v budoucnu měli její členové vyhnout nelegálnímu nabízení dat krytým autorským zákonem. 

Jak se bránit? 

Na celém příběhu je tristní to, jak vás mohou děti zničit. V tomto případě sice vše dopadlo relativně dobře, ale málokterý rodič by v podobné situaci shodil vinu na dítě a nechal jej čelit trestnímu stíhání. Mnohem pravděpodobněji by vzal vše na sebe a čelil problémům, podmíněným či nepodmíněným trestům a vysokým pokutám. Možná by bylo lepší občas zkontrolovat, zda dítko, které ani za slunných dnů nevychází z pokoje od počítače, nepodniká činnost, která by vám mohla změnit život k nepoznání. 

Závěrem 

V závěru chci připomenout, že je jen malé procento aktivních uživatelů internetu jsou v tomto duchu „čistí jako lilie“ a v oblasti užívání ryze legálního softwaru bychom se dostali do terminologie šafránu. Jde vidět, že Policie pracuje, obvinění civilisté se pak mohou dostat do situace exemplárních trestů.

1. 5. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.