Úvod > Články > Mozilla šířila Firefox s červem

Mozilla šířila Firefox s červem

A další novinky posledních dní: SP3 pro Windows XP oficiálně venku ― Google Translate: celý web česky ― TorrentSpy na lopatkách: skoro 2 mld. korun pokuta ― a více...

TorrentSpy na lopatkách: skoro 2 mld. korun pokuta

Světoznámý bittorrentový web TorrentSpy dostal od amerického federálního soudu rekordní pokutu za porušování autorských práv. Žalující strana, nikdo jiný než MPAA (Americká filmová asociace) si mne ruce, protože TorrentSpy musí "vysolit" závratných 111 milionů amerických dolarů, tedy něco kolem 1,8 miliardy korun. Výše této částky je dána počtem 3 699 filmů a epizod televizních seriálů, které byly přes vyhledávač TorrentSpy přístupné (tedy jejich "torrentová semena") ― jeden snímek přišel na 30 000 amerických dolarů.

Připomeňme, že web TorrentSpy byl odstaven už před několika týdny a zároveň byl soudem varován, aby neničil důkazy a nemařil tak probíhající vyšetřování. Soudu se nelíbilo zejména to, že členové týmu tohoto vyhledávače během vyšetřování ničili údaje ze serveru, mazali IP adresy uživatelů, promazávali diskusní fóra a kryli i jejich moderátory. Už dříve jako výstrahu TorrentSpy byl pokutován, ovšem mnohem nižší částkou ― 30 000 dolary. Trošku směšně působí ale požadavky soudkyně Jacqueline Chooljian, která žádala, aby členové týmu TorrentSpy uchovávali údaje z operačních pamětí serverů.

Mozilla šířila Firefox s červem

Společnost Mozilla varovala své uživatele, že oficiální rozšíření vietnamštiny pro webový prohlížeč Firefox obsahuje zákeřného červa. S Firefoxem se nepozorovaně šířil několik měsíců.

"Vietnamský jazykový balíček pro Firefox 2 obsahuje vložený kód, který umožňuje spustit vzdálený obsah," řekla Window Snyderová ze společnosti Mozilla. „Infikovány byly počítače všech, kteří si od 18. února 2008 stáhli poslední verzi vietnamského jazykového balíčku."

Českého uživatele se sice tento problém netýká, ale odpůrci opensourceových aplikací dostali novou vodu na mlýn.

V úterý čtyři opravy

Microsoft plánuje v úterý vydat čtyři bezpečnostní aktualizace v rámci pravidelného uvolňování hotfixů a aktualizací. Tři bezpečnostní aktualizace jsou označeny jako kritické, opraví objevené zranitelnosti operačního systému Windows, kancelářských aplikací Word a Publisher a taky antimalware aplikací od Microsoftu. Jedna z aktualizací opravuje chyby databázového stroje JDE ― chyby v Jet Database Engine jsou přitom známy od roku 2005.

Pokud nemáte zapnuty automatické aktualizace, navštivte stránku Windows Update, resp. Microsoft Update nebo si balíčky aktualizací stáhněte ručně na stránkách Služby stažení softwaru.

OpenOffice.org 3 (beta) ke stažení

Vývojáři bezplatného kancelářského balíku OpenOffice.org uvolnili k veřejnému stažení novou verzi, tentokráte už 3.0. Kancelářský balík je sice plný užitečných aplikací, které doznaly velkých změn, ale stále se nachází ve fázi beta, tj. není ještě zcela hotový. Nová verze podporuje už i kancelářský formát OpenXML, který se nedávno stal oficiálně standardem. Dosud tento formát podporovala edice OpenOffice.org od společnosti Novell.

Balík se skládá z aplikací podobných programům z komerčního balíku Microsoft Office. Jako textový procesor slouží Writer, k práci s tabulkami a výpočtům je určen program Calc, pro tvorbu prezentací je k dispozici Impress, pro práci s databázemi slouží Base, ke kreslení je určena aplikace Draw a k sazbě matematických znaků Math.

Nová verze OpenOffice.org 3.0 obsahuje řadu vylepšení a změn, z nichž nejcitelnější přichází pro uživatele operačního systému Mac OS X ― jde hlavně o již nativní podporu Mac OS X, není tedy třeba "okenního systému" X11. Přepracován byl vzhled celého balíku, ikony, doplněna byla řada nových funkcí (jako třeba sdílení dokumentů), opraveny staré chyby apod. Kompletní přehled změn zájemce najde zde.

Beta verzi OpenOffice.org 3.0 si můžete stáhnout z těchto stránek. Dostupný je nejen pro Windows, ale i Linux, Solaris (x86 i Sparc) a Mac OS X. Velikost instalačního souboru se v závislosti na platformě pohybuje od 145 do 197 MB.

Poslední stabilní verze 2.4.0 je dostupná i v češtině, velikost instalačního balíku se pohybuje kolem 110 MB (pro Windows 113 MB). Více na českých stránkách.

Nova spustila portál TN.cz

Televize Nova spustila nový internetový portál TN.cz. Představitelné Novy se netají velkými ambicemi, kdy z TN.cz chtějí brzy udělat nejnavštěvovanější český zpravodajský server. TV Nova sází hlavně na video, které tvoří většinu obsahu. Kromě rubriky Zprávy nechybí ani populární bulvární novinky označené jako Red, velice dobře zpracovaná je sekce Sport se spoustou videí a aktuálních sportovních výsledků, nechybí ani Blogy nebo rubrika Magazín s tématy jako Auta, Hi-Tech nebo Žena.

Google Translate - celý web česky

Google v Česku spustil další službu ― po mapách, ve kterých se objevily detailnější mapy České republiky ― nyní přichází i další lokalizace služby zvané Google Translate. Google nabízí překlad všemožných stránek z češtiny do podporovaného jazyka (třeba italštiny, řečtiny, angličtiny, finštiny, ...) a naopak. To znamená, že pokud dobře nerozumíte některým zahraničním webům, Google vám je okamžitě přeloží do vašeho mateřského jazyka. Kromě toho si můžete do různých jazyků nechat přeložit i své vlastní webové stránky, jejichž obsah se tak stane přístupnějším mnohem širší základně návštěvníků. Obě zmíněné služby ale jsou ― jak to u Googlu bývá zvykem ― ve fázi Beta.

SP3 pro Windows XP oficiálně venku

Jen pár dní poté, co jsme vás informovali, že finální verze třetího a posledního servisního balíku pro operační systémy Windows XP je dostupná na webu ke stažení, Microsoft SP3 oficiálně vydal i u nás.  Ke stažení je na stránkách Microsoftu, za nějakou dobu se objeví i jako součást automatických aktualizací.

Pokud se někdo předtím obával, že „neoficiální“ verze byla něčím špatná a odlišná od oficiální, konečné verze, pak musíme říct, že je to jeden a tentýž balík. Rozdíl je v tom, že dříve se internetem šířil odkaz na stažení SP3 pro XP ze stránek MS, ale odkaz to byl přímý, neexistovala webová stránka s popisem apod. Dnes je tomu už jinak.

12. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...