Úvod > Články > Bill Gates: Windows 7 už nebudou tak nenažrané

Bill Gates: Windows 7 už nebudou tak nenažrané

A další novinky nedávných dní: Firefox 3 ke stažení ― Hacker vystavil na internet údaje 6 milionů lidí ― Liga je liga: všechny fotbalové zápasy na internetu ― a více...

UPC koupí Forcom Net

Náš největší poskytovatel kabelové i satelitní televize a vysokorychlostního připojení k internetu, společnost UPC, kupuje další konkurenční společnost. Forcom Net, s.r.o nabízí podobné služby jako UPC v celkem třinácti městech České republiky, převážně na severní a střední Moravě, ale také v okrese Praha-východ. O obchodu informovala Česká tisková kancelář. Podle Františka Maliny, mluvčího UPC, nejde o nijak velký nákup, důvodem má být zahušťování sítí.

Už v únoru dala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání souhlas k tomu, aby UPC odkoupilo dalšího konkurenta ze severu Moravy, Kabelovou televizi Karviná. A rok předtím jsme byli svědky největšího obchodu v podobě odkoupení konkurenčního Karnevalu.

Microsoft se odvolává proti pokutě Komise

Možná si pamatujete, že v únoru letošního roku byla společnost Microsoft ze strany Evropské komise pokutována nejvyšší pokutou v historii ― porušování pravidel hospodářské soutěže redmondského softwarového giganta mělo přijít na dalších 899 milionů eur. Psali jsme o tom v článku Microsoft opět potrestán. Nejvyšší pokutou v historii.

Microsoft v té době zareagoval trochu překvapivě: trest bez námitek přijal a řekl, že se k problému už vracet nebude, že pokuta se týká dřívějších sporů s Evropskou komisí, sporů, které již byly vyřešeny. O to větším překvapením bylo, když teď 9. května se proti nařízení Evropské komise odvolal u Evropského soudu první instance. Prý chce, aby do celého případu vnesl nové světlo soud.

Hacker vystavil na internet údaje 6 milionů lidí

Neznámý hacker se naboural do chilských vládních i vojenských serverů, odkud se mu podařilo z databází ukrást osobní údaje šesti milionů lidí.

Ty okamžitě vyvěsil na internet, aby si jeho úlovek mohli stáhnout i ostatní lidé ― svým činem chtěl prý ukázat na špatné zabezpečení počítačů s osobními a citlivými údaji. Incident už vyšetřuje chilská policie.

Liga je liga: všechny zápasy na internetu

Fotbaloví fanoušci mají důvod k velké radosti: všechny zápasy české nejvyšší fotbalové soutěže budou moci sledovat na internetu, od příštího ročníku ligy na webu Česká televize (Fotbal živě).

Doposavad diváci mohli na webu sledovat pouze ty zápasy, které se souběžně vysílay na ČT2 nebo ČT4 Sport.

První veřejná verze Moonlight

Vývojáři projektu Mono dali k veřejnému testování Moonlight, open-sourcovou verzi technologie Silverlight pro linuxové systémy. Informoval o tom Miguel de Icaza, viceprezident společnosti Novell, na svém blogu 13. května.

Vydaná verze podporuje jen Silverlight 1.0, ale už se pracuje i na podpoře Silverlight 2.0, který se v současnosti sám osobě nachází v beta fázi a jehož Microsoft plánuje dokončit toto léto.

Moonlight by měl v současnosti fungovat ve Firefoxu 2 i 3, ale jak de Icaza upozorňuje, některé z posledních změn ve Firefoxu 3 znemožňují jeho funkčnost.

Reakce Adobe: Flash Player 10

Společnost Adobe uvolnila k volnému stažení už desátou verzi svého Flash Playeru. Ten se teď nachází v testovací fázi beta. Adobe slibuje, že Flash Player 10, označený jako Astro, přinese hlavně zvýšení vizuálního výkonu, 3D efekty a třeba uživatelsky nastavitelné filtry a efekty.

Stahovat můžete přímo ze stránek Adobe, Flash Player 10 beta je dostupný pro operační systémy Windows, Mac OS X i Linux. Více zde.

Nová verze oblíbeného antiviru zdarma

České společnosti Alwil Software, z jejichž dílny populární antivirový program Avast pochází (ve verzi pro domácí použití je zdarma), vydala v rozmezí několika dní jeho dvě nové verze, jež opravují spousty chyb. Mezi největší problémy, kterými trpěly předchozí verze Avastu, byla špatná funkčnost obnovení systému ve Windows XP a Windows Vista, špatné ovládání v některých hrách (jako World of Warcraft), pomalý „rychlý test“ (jak se píše na stránkách Avastu, už je opět rychlý), docela nepříjemné pomalé probírání Windows z režimu spánku na některých konfiguracích a spoustu dalšího. Nejnovější verze 4.8.1201, která vyšla jen čtyři dny po 4.8.1195, řeší kompatibilitu s třetím servisním balíkem systému Windows XP (SP3) i jeho instalací, vyřešena byla i kompatibilita s programem System Safety Monitor, vylepšený byl webový štít a updater.

Více na www.avast.cz. Stahovat můžete tamtéž.

Do Česka míří Steve Ballmer

Do České republiky se chystá prezident a výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer. V Praze se 22. května setká s představiteli vlády, podnikateli i studenty (vystoupí na Vysoké škole ekonomické). Zúčastní se také Evropského fóra vědy a techniky.

O Stevu Ballmerovi se můžete leccos dozvědět na stránkách Microsoftu, kde má jeho šéf svůj koutek, v němž postupně naleznete aktuality z jeho návštěvy, tiskové zprávy a fotografie z pobytu. 

Vyšla Fedora 9

Před několika málo dny vyšla dlouho očekávána finální devátá verze populárního linuxového systému Fedora. Mezi její nejhlavnější rysy patří podpora bootování z USB, kdy není třeba USB disk nijak formátovat ani nijak jinak ničit uložená data, podpora souborového systému ext4, implementace OpenJDK6 nebo přítomnost grafického desktopového prostředí KDE 4.0.3. Podobně jako distribuce Ubuntu i Fedora od základu obsahuje webový prohlížeč Firefox 3 (stále ve fázi beta 5), GNOME je verze 2.22. Kompletní přehled změn a novinek najdete zde.

Novou Fedoru v podobě DVD nebo CD můžete stahovat přes bittorrent nebo přímo ze serverů Fedory. Více zde.

Firefox 3 RC1 ke stažení

Společnost Mozilla Corporation vydala prvního kandidáta na finální Firefox 3 (RC1). Nová verze je dostupná ve více než 45 jazycích včetně češtiny. Tento první release candidate znamená, že vydání finální verze Firefoxu třetí verze jej blízko (předcházelo celých pět verzí beta). Stahovat můžete na stránkách Mozilly, a to nejen pro systémy Windows, ale i Mac OS X a Linux.

Bill Gates: Windows 7 už nebudou nenažrané

Bill Gates se nechal slyšet, že vývoj Windows 7 pokračuje mílovými kroky a že jedním z hlavních cílů Microsoftu je udělat je méně náročné: hlavně aby nebyly „nenažrané“ na operační paměť. „Z probíhající práce mám velkou radost. [Windows 7] nebudou tak náročné na energii, nebudou pro sebe využívat tolik paměti, budou efektivnější, mnohem více propojitelné s mobilními telefony, bude z nich skvělá platforma pro ty nejlepší hry, ale i pro práci s internetem ― myslím tím, jestliže máte dva osobní počítače, vaše soubory mezi nimi budou automaticky synchronizované, aniž byste museli ručně data přenášet tam a zpátky.“ Rovněž prohlásil, že pokud má jít vše podle plánu, Windows 7 se musejí už brzy dostat do fáze beta. Prý je to otázka několika týdnů.

Skype na filmovém festivalu v Cannes

Společnost Skype oznámila, že uzavřela partnerství s American Pavilion na filmovém festivalu v Cannes. Je to poprvé v historii tohoto festivalu, kdy bude využita technologie pro video volání. Filmové hvězdy, režiséři, producenti, kteří letos na jih Francie nepřiletí, se díky Skype přesto mohou účastnit panelových diskusí a tak předávat publiku své názory a postřehy. Diskuse budou během 12denního festivalu probíhat téměř každý den.

19. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...