Úvod > Články > SP3 pro XP ― co byste měli vědět

SP3 pro XP ― co byste měli vědět

Bylo to nekonečné čekání. V loňském roce se mluvilo i o tom, že Microsoft nakonec SP3 pro XP kvůli prodeji Vist snad ani nevydá. Nakonec se uživatelé XP dočkali. Co SP3 obsahuje a co ne? Na co si dát pozor?

O tom, co by třetí a poslední servisní balík pro systém Windows XP přinesl, jsme si vlastně pověděli v jednom z minulých článků, který na našem serveru vyšel zkraje ledna. Tehdy se jen spekulovalo o tom, jak finální verze SP3 bude vypadat, co by mohl obsahovat a co ne. Už v té době Microsoft na svých stránkách vydal dokument, který se tím do určité míry zabýval. A ve světě internetu se už toulala i jeho testovací verze, takže jsme mohli pod pokličku poslední velké aktualizace „XPéček“ nahlédnout i pomocí virtualizace.

Tisíce oprav a novinky

Co je tedy teď jasné? Pokud se budeme držet obecného jazyka, v SP3 pro XP najdeme všechny předešlé vydané aktualizace (opravuje na 1 100 chyb), a to jak ty aktualizace, které byly dostupné automaticky přes Windows Update, tak i ty „na požádání“. Pokud jste tedy kdysi zjistili v systému nějaký problém, ale bylo vám řečeno, že daná aktualizace je dostupná jen tehdy, když si o ni Microsoftu řeknete, s SP3 máte velkou pravděpodobnost, že je v něm už zahrnuta. Kromě již dříve vydaných záplat ale service pack 3 obsahuje i nový software. A to z toho důvodu, aby byla zaručena lepší spolupráce s Windows Vista a Windows Server 2008 ― hlavně v rámci práce v síti.

Windows XP SP3

Právě taková architektura NAP (Network Access Protection) je jedna z mála novinek, o které i Microsoft píše, že je vhodné se o ní zmínit (o NAP více zde). Další potvrzenou novinkou je funkce Rozpoznávání směrovačů 'černá díra', lepší podrobnější popis v Možnostech zabezpečení, vyšší zabezpečení pro položky zásad a správce (System Center Essentials), kryptografický modul jádra Windows (více zde) a změny doznal i způsob aktivace Windows ― při instalaci XP s integrovaným SP3 není třeba zadávat dlouhý Product Key, ten můžete zadat během ověření pravosti během následujících 30 dní. Tyto všechny položky byly avizovány Microsoftem už dříve, ale to kupodivu není vše: v SP3 najdeme další novou funkci, tzv. Zprostředkovatele služeb zabezpečení CredSSP. Tyto novinky vám samy o sobě asi moc neřeknou, takže je víceméně jasné, že při běžné práci na počítači si jich ani nevšimnete. Zhruba řečeno, všechny se týkají zabezpečení a vylepšení sítě (kvůli Vistám a Serveru 2008). Jestliže chcete vědět alespoň něco o těchto službách a i dalších, jež byly do XP SP3 přidány, můžete si přečíst, co o SP3 píše sám Microsoft.

Třetí servisní balík pro Windows XP pro někoho bohužel neobsahuje nejnovější běžný software ― ať jde o nástroje pro práci s internetem, nebo o multimédia, přítomny jsou původní zastaralé aplikace.

Z praktického hlediska je dost špatné, že Microsoft do balíku nepřidal Internet Explorer 7. Přítomná šestá verze je totiž už opravdu obskurním kusem softwaru, který má nejen obrovský problém s webovými standardy, ale i novými webovými technologii. Ve výsledku musejí weboví programátoři upravovat své kódy, ale dost často se stane, že uživatel s IE 6 neuvidí obsah webu tak, jak by měl, a přijde o část jeho funkčnosti. Dnes se jeví hodně naivně dřívější předpovědi, či spíše tužby, podle kterých měly XP SP3 obsahovat Internet Explorer 8 (Microsoft jej nestihl ještě dokončit, ale i kdyby...).

Dalším překvapením je, že s SP3 nepřichází Windows Media Player 11 ani 10, ale starý WMP 9, což je v roce 2008 opravdu softwarová rarita. S přítomností IE 6 souvisí další nemilá věc: XP se už nikdy nezbaví dnes naprosto nevyhovujícího a docela nebezpečného e-mailového klienta jménem Outlook Express. Microsoft přitom hlásal, že už za pár týdnů bude OE blokovat, že uživatele s tímto programem nepustí na svůj Hotmail. Nakonec si to rozmyslel a ještě nějakou chvíli ho podporovat bude. Nástupce v podobě Windows Mail nebo Windows Live Mail tak v SP3 opravdu nečekejte. Pokud mluvíme o balíku Live a chybějícím programu Mail, asi si domyslíte, že tím pádem není možné počítat ani s dalšími náhradami: Messenger 8.5 nenahrazuje dědečka verze 4.7 a ani Fotografie vám nebudou spravovat fotky. Nedočkáte se ani Windows Defenderu, který Windows chrání před škodlivým softwarem, dále nepočítejte s technologií Silverlight, pomocí níž Microsoft chce konkurovat Adobe a jeho Flashi, a už vůbec neuvažujte o něčem takovém, jako je DirectX 10. Byť se objevovali snílci, kteří si zbožně přáli, aby poslední DirectX byl v XP, není v nich ― je jasné, že Microsoft by se nepřipravil o jednu z hlavních funkcí, která láká k přechodu na Visty.

Windows XP SP3 - aktualizace

Po instalaci Windows XP SP3 na vás bude čekat jen pramálo aktualizací.

Cosi z SP2 chybí

Při čtení článku si možná někdo řekne, k čemu je vlastně ten SP3 dobrý a proč kolem něj bylo tolik povyku. Tak za prvé, po čerstvé instalaci Windows člověk nemusí dlouho čekat na instalaci aktualizací z webu, instalaci, jež sama o sobě někdy přináší problémy, za druhé SP3 opravdu nějaké ty vítané a důležité novinky, jak jsme viděli, obsahuje. Nejsou ale takového revolučního rázu, jak tomu bylo u SP2, který z XP udělal opravdu jiný systém. Microsoft asi, co se týká IE 7, WMP 11, technologie Silverlight nebo balíku Live, nechce moc dráždit antimonopolní úřady a hlavně Evropskou komisi. Všechny tyto aplikace jsou vlastně zdarma dostupné na webu Microsoftu, takže v případě zájmu si je každý může dohledat.

Kromě toho, že SP3 odstraňuje z Windows SP2 předchozí kousky aktualizací a soubory, kterými se Windows nadmuly, odstranil i některé jiné věci, o čemž se ale MS nijak nezmiňuje. Kdoví, kolik podobných případů se ještě po podrobnější prohlídce časem objeví, ale jednou ze zmizelých funkcí je panel Adresa. Když si v XP SP2 nebo SP1 kliknete pravým tlačítkem myši na hlavní systémový panel, v nabídce panelů nástrojů je políčko Adresa. To vám přidá malé okýnko kousek od hodin a vy do něj můžete vkládat nejen webové adresy (poté se otevře prohlížeč), ale můžete zadávat i příkazy, pomocí nichž lze spouštět i určité programy. V SP3 ovšem tato možnost chybí. Podle toho, co se píše na webu, Microsoft k tomuto kroku sáhl kvůli ― blíže neurčeným ― právním omezením.

Je toho víc...

Třetí servisní balík pro Windows XP je důležitou aktualizací, která ale přináší i jisté problémy, a to v některých případech hodně nepříjemné. Nejen jim se budeme věnovat v některém z příštích článků věnovaných tomuto tématu. Namátkou půjde o problémy s nekonečnými smyčkami restartů a chybě v OEM systémech na počítačích s procesory od AMD, nefunkční Vzdálenou plochu či o zmizelá grafická témata Windows.

21. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...