Úvod > Články > Další hromadná policejní razie v domácnostech. Kvůli sdílení na DC

Další hromadná policejní razie v domácnostech. Kvůli sdílení na DC

Policie provedla v několika bytech v Klášterci nad Ohří domovní prohlídky, zabavila celkem deset počítačů s autorsky chráněným obsahem, který měl být prostřednictvím p2p sítě sdílen mezi uzavřenou komunitou.

O případu jako první v tomto týdnu informoval server iDnes. K policejní razii došlo v sobotu 17. dubna v osmi domácnostech v severočeském Klášterci nad Ohří, bylo při ní zabaveno deset počítačů, na kterých se nacházely kopie filmů, hudby, ale i nelicencovaného softwaru. Podle zákona majitelům počítačů hrozí až dva roky vězení (pět let by hrozilo v případě, že by obvinění z porušování autorského zákona silně profitovali či byl páchán ve značném rozsahu).

"Delší dobu jsme sledovali vytipované lidi, kteří sdílejí filmy prostřednictvím sítě peer-to-peer na jednom relativně uzavřeném internetovém okruhu. Při domovní prohlídce v sobotu ráno jsme pak u osmi z nich zabavili počítače s nelegálně staženými filmy," uvedl pro server iDnes.cz Robert Kubánek, vedoucí hospodářské kriminálky chomutovské policie, která za zátahem na filmové piráty stojí.

Tolik k oficiálním zprávám, víc se toho vlastně pořádně ani neví. Zpravodajské články, ať tedy na serveru iDnes.cz, nebo na jiných portálech, sice ještě pokračují v dalším povídání, ale to je ― jak tomu často bývá ― nepřesné a zavádějící. Jisté nepřesnosti jste si mohli povšimnout sami u věty Roberta Kubánka, když říká, „zabavili [jsme] počítače s nelegálně staženými filmy.“ Počítače s filmy policie jistě zabavila, ale určitě ne s nelegálně staženými. Samotný akt stahování hudby a filmů pro osobní potřebu podle české legislativy totiž trestný není ― trestná je až další distribuce autorsky chráněného materiálu. Ale to je už ohraná písnička.

Podle zmíněného článku se měla policie „nabourat“ do jakési sítě, „která je plná čilého obchodování s filmy, hudbou a počítačovými programy.“ K případu chybí přesné oficiální informace, takže můžeme hádat, o co ve skutečnosti jde. Nicméně jistá pevnější vodítka máme.

Ve stejné lokalitě totiž k domácím prohlídkám docházelo už v nedávné minulosti. První velká razie v domácnostech na severu Čech se udála v polovině prosince 2006. Policie tehdy zavítala do vybraných bytů na stejném místě: ve zmíněném Klášterci nad Ohří a i v Kadani, odkud si odnesla celkem čtrnáct počítačů. Na případ tehdy upozornila jako první TV Nova (viz původní reportáž). Akce policistů vzbudila velký rozruch, protože šlo o vůbec první akci takového druhu a rozsahu ― do té doby se policie zajímala spíše o firmy. Odborníky i běžné uživatele zarazilo i to, že pro policii se měli stát podezření ti uživatelé, na jejichž linkách by zaznamenán velký objem přenesených dat ― vynořily se dotazy, co je „velký objem dat“ a jak policie může vědět, zda soubor o velikosti DVD (řekněme těch 4,7 GB) je autorsky chráněným filmem, nebo například obyčejným a zdarma dostupným linuxovým operačním systémem.  Těžko říct, zda pro policii byl důležitý počet přenesených gigabajtů, který by musela získat od poskytovatele připojení, nebo zda jednoduše sama operovala na nějaké p2p síti, a přesně tak věděla, co kdo sdílí. Ani v té době nebylo jasno, jak dlouho policie zásah připravovala, kolik lidí do případu bylo takříkajíc namočeno a jak vše vzniklo. Později se ale ukázalo, že původní podnět k vyšetřování vzešel přímo z České protipirátské unie.

A zkraje loňského roku přinesl server Lupa.cz zprávu o tom, že poskytovatelé internetového připojení v této oblasti dostali do rukou soudní rozhodnutí, že budou muset poskytnout policii přesné informace o svých zákaznicích, kterým patřily IP adresy uvedené na seznamu podezřelých adres, ze kterých mělo docházet k porušování autorského zákona.

A razie pokračovaly. Další se objevily i počátkem roku 2007 a měly se objevovat i na jaře: už počátkem dubna 2007 policisté navštívili nejméně třináct domácností a zabavili dvacet počítačů, externí disky a stovky CD a DVD nosičů. Čím to, že Chomutovsko je trnem v oku České protipirátské unie? Sice můžeme jen spekulovat, ale když nebudeme počítat ostatní velké poskytovatele s „obyčejnou“ rychlostní nabídkou, dojdeme až k jednomu poskytovateli v Klášterci nad Ohří, který za pár stovek nabízí rychlost i 16 Mbit/s (a to na optické síti, FTTx). Podle dostupných informací je v této síti zřízen i DC HUB (Direct Connect) ― takže pokud novináři píší o „nabourání se police do počítačové sítě“, s největší pravděpodobností půjde jen opravdu o to, že policie se pomocí obyčejného programu, jako je DC++, připojila na ten či onen HUB a sledovala největší „sdíleče“, tedy lidi, kteří sdíleli nejvíce gigabajtů filmů, hudby a komerčního softwaru. To je potom vcelku snadná práce a není třeba žádných policejních undergroundových specialistů s hackerskými „skillz“.

Těžko říct, kolik uživatelů je na této optické síti připojeno a kolik z nich jsou aktivní sdíleči na DC.  Pokud by šlo i stovky „zasíťovaných“ uživatelů, je to vcelku velké číslo ― pokud by někdo chtěl argumentovat například torrenty (které mívají i desítky tisíc tzv. seedů), musíme myslet na to, že u torrentů je složité nejen vystopovat provinilce, kteří autorský zákon porušují, ale je těžké zjišťovat a hledat ty největší sdíleče a dokazovat přenášený obsah: naproti tomu p2p síť Direct Connect je lehce přístupná, vyšetřovatel/soukromý detektiv vidí ihned, kdo co sdílí, kolik toho sdílí a v případě uzavřené sítě, jaká má být v Klášterci, je velice snadné na základě IP adresy přesně zjistit, odkud vítr vane. To, že DC je nejnebezpečnějším místem pro sdílení dat, potvrdil v rozhovorupro server Lupa.cz i jeden ze specialistů, který u těchto případů asistoval.

Leckoho může napadnout otázka, proč vlastně Česká protipirátská unie a policie jde po malých rybách ― tedy těch lidech, kteří ve většině případů jsou ještě vlastně studenty a ze samotného sdílení finančně neprofitují. Neměla by se ČPU spíše zaměřit na firmy, které používáním nelicencovaného softwaru na rozdíl od domácích uživatelů opravdu způsobují škody? Neměla by vynaložená energie a prostředky jít spíš k pochytání lidí z „palíren“, kteří pak nelegální kopie hudby, filmů a softwarů prodávají? Nebylo by lepší pátrat po podnikavcích, kteří nelegální kopie nabízejí přes e-maily, zahlcují poštovní schránky spamem a za software, filmy a hudbu si účtují v dolarech a eurech, než strašit 15leté lidi a zabavovat jim i mp3 přehrávače?  Tohle například už udělali v Kanadě, kde policie odmítla plýtvat svými drahocennými prostředky na chytání dětí s filmy na disku. Sám Robert Kubánek z chomutovské kriminálky říká, že „takové zátahy na lidi, kteří se na sdílení a nelegálním stahování filmů podílejí, by měly působit hlavně preventivně na ostatní, kteří něco podobného dělají."

23. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...