Úvod > Články > Tvoříme s Google

Tvoříme s Google

Plánujete si vytvořit soukromé stránky, firemní intranet, jednoduchý informační systém nebo jakýkoli jiný on-line projekt? Pak by se vám možná následující text mohl hodit.

Následující text může být vodítkem pro ty z vás, kdo zvažujete tvorbu nějakého on-line projektu. Podíváme se na dva zajímavé nástroje z dílny Google - Page Creator a Sites. Za jejich obecnou výhodu lze považovat rychlost, jednoduché používání a zajímavé spojení funkcí. Často se k tomu přidává i relativně snadná aktualizace a správa celého webu.

Na druhou stranu mezi obecné nevýhody je počítáno příliš snadné ovládání, které neumožňuje detailní nastavení a optimalizaci, často nedostatečná variabilita vzhledu, omezené množství funkcí a nástrojů k ladění, diskutovaná bývá často čistota zdrojového kódu.

V našem přehledu se budeme věnovat především aplikacím, které jsou v základních verzích zdarma a připlatit si musíte až za nadstandardní funkce či více místa na virtuálním disku. Proto je potřeba mít na paměti, že porovnáváme pouze s programy, které se pohybují na podobných cenových úrovních. Příkladem mohou být ty, které jsme uváděli před časem v článku o software zdarma.

Samostatnou kapitolou je také otázka možnosti přenosu webu či projektu na vlastní server. Pokud tato možnost není k dispozici, může nastat problém s tvorbou mapy stránek, SEO či vyhledávání v rámci jedné domény. Pokud vlastníte nějaký větší web, pak by toto kritérium mělo být bráno vážně v potaz.

Google Page Creator

(http://pages.google.com/)

K tomu, abyste mohli služby využívat, je potřeba vlastnit Google účet. Po zadání zmíněné adresy se objevíte v jednoduchém prostředí, kde si zvolíte tvorbu nové stránky. Pak již stačí vybrat jen design (kterých je zde k dispozici poměrně velké množství) a layout (tedy rozložení jednotlivých sloupců, ve kterých bude zobrazován obsah). Neobvyklým způsobem je řešena přímá editace HTML kódu – vždy můžete upravovat právě jen tu oblast, ve které se vyskytujete s kurzorem, což s sebou přináší rychlost, přehlednost a pohodlnost. Je současně umožněn zásah do kódu i lidem, kteří se v xHTML příliš neorientují. Nevýhodou je, že ztrácíte přehled nad celkovou strukturou kódu, který pak uvidíte až po uložení stránky, za užití svého internetového prohlížeče.

Formátování textu je takové, jak jej známe z běžných textových editorů. Pochopitelně nechybí ani práce s nadpisy, možnost měnit fonty či jejich řez. Zajímavá je absence podtrženého textu, která se však dá pomocí tagu <u> doplnit v HTML módu.

Práce s odkazy je rychlá, jednoduchá a relativně intuitivní, stejně jako s obrázky. U složitějších stránek je však problém s časovou prodlevou během ukládání a nepříliš dobře pracujícím tlačítkem zpět. Užitečným doplňkem je možnost vložení gadgetu (tedy interaktivních prvků, které můžete vložit na své stránky).

Gadgetů je takové množství, že najít nějaký smysluplně použitelný pro váš projekt, zabere určité množství času. Zde je potřeba zmínit skutečnost, že členění na kategorie je poměrně nepřehledné. Pokud hledáte něco určitého, je dobré využít vyhledávání a ne se proklikávat kategoriemi. Zajímavé také je, že nevolíte název stránky, ale pouze její titulek - zde bych měl připomínku k názvům, které jsou víceslovné. Nejen že nejsou jednotlivá slova oddělena podtržítkem, ale jsou jen „naplácnutá“ dohromady, navíc ještě háčky a čárky mění na znaky s procenty, avšak přímo v editoru uvádí názvy adresy tak, jak jsme je zapsali, tedy s diakritikou. Zde bude zajímavé sledovat, jak se povede NIC.CZ s projektem užití diakritiky v URL adresách, a zdali na to nějak Google zareaguje. Také příponu se dozvíte až po uložení (zůstává konstantní, takže se nejedná zas o takový velký problém).

K dispozici je 100 MB volného místa s tím, že obrázky je možné uložit například na Picassa Web Album, čím můžete poměrně dost místa ušetřit. Možné je také projekty různě členit a získat tak x krát 100 MB místa. Pokud užijete Gadgety, není problém užít spolupráci s Dokumenty (i když to stále není ono) nebo videi na Google Video či Youtube. Neoficiální getgaty vám ale dají téměř neomezenou variabilitu. Pokud by vám nějaký chyběl a máte technické nadání, není problém si jej dopsat pomocí nástrojů z okruhu Google Code (code.google.com/).

Celkově je škoda, že tento nástroj nebyl lokalizován do češtiny, protože se jedná o výborný a rychlý editor, který disponuje všemi potřebnými funkcemi pro tvorbu jednoduchých stránek, které budou mít převážně konstantní obsah. Na tvorbu blogu, zpravodajského webu nebo velkých projektů jej asi nepoužijete, ale na běžný web je zcela dostačující. Jen připomeňme, že se jedná o součást balíku Google Apps.

Google Sites

Poměrně nový produkt Google, který byl uvolněn již i pro jiné uživatele než jen ty, co vlastní doménu. K jeho užívání je potřeba tedy opět pouze obligátní Google účet. Typologicky se jedná o nástroj, který má nejblíže k publikačnímu systému. Jeho využití může být ale také na řízení, správu a organizaci projektů, sdílení dokumentů a úkolů, na jednoduchý informační systém v malé firmě, intranet či na tvorbu stránek s informační tématikou. Po úvodním přihlášení opět snadno zvolíte registraci nové subdomény. Zde bych vyzdvihl poměrně velké množství volných jmen, takže kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Nové stránky zde tvoříte velice snadno pomocí předefinovaných šablon. V zásadě máte na výběr pět šablon druhů stránek:

Web page jedná se o obvyklou stránku, na kterou můžete umístit gadgety, text, tabulky, obrázky, videa… editace je stejná jako u Page Creatoru. Stránky tohoto typu by měly zpravidla nést informace trvalejšího charakteru.

File cabinet nabízejí možnost nahrání souborů na stránku. Na výběr máte mezi možností nahráním z počítače, nebo z internetu. Soubory můžete doplnit popiskem,ty z webu také novým názvem. Ideální využití může být ve škole na odevzdávání domácích úloh či projektů nebo například na poskytnutí zdrojových dat pro nějaký projekt, která si účastníci stáhnou či sami postupně vloží. Užitečný je také popisek se jménem toho, kdo soubor na web nahrál.

List je poměrně variabilní položka. Jeho cílem je dohlížení nad stavem projektů a zadávání úkolů či událostí. Zajišťuje kontrolu nad tím, kdo a jak pracuje a co má na starosti, který projekt kde vázne a podobně.

Announcements je další zajímavou vymožeností. Hlavní využití je jako zdroj aktuálních a často se měnících událostí. Přirovnat jej lze k nástěnce či veřejné poště. Užívání je rychlé a přehledné. Teoreticky lze za pomocí této šablony vyrobit také například jednodušší blog. I když k tomuto účelu by se asi spíše hodily specializované služby (např. Blogger).

Dashboard je místem, kde jsou rozmístěné gadgety. Lze ho využít například na sdílení dokumentů přes google dokumenty, fotografií přes Picassa Web Album či jakkoli jinak. Díky množství gatgetů je variabilita této položky poměrně vysoká.

Je ale potřeba předeslat, že přechod mezi Dashboard a Web page může být velmi neznatelný ostatně jako mezi všemi položkami. Jedná se spíše o úvodní šablony než deterministické určení.

Zvláštní je levé boční menu. Do něj se musí položky přidávat ručně. Kromě odkazů je k dispozici také možnost vložení textu, odpočítávání do nějaké události (začátku stavby, konference, odevzdání domácího úkolu,…) nebo poslední aktivity. Osobně považuji toto menu za nejslabší bod celé služby. Poměrně bych uvítal například možnost vložení vlastního kódu (ať již HTML či JS).

Zajímavá je organizace dat. Je možno tvořit vše v úrovních. Nejlépe tak, že se do nejvyšší vrstvy dostanete z menu a dále již na každé stránce jako odkazy na subpage. Automaticky se také generuje mapa stránek. Za užitečný wiki pozůstatek je potřeba označit možnost prohlížení posledních aktivit na stránkách.  Mezi dobré „vychytávky“ paří například možnost snadného vložení kódu z Google Analystics, který slouží na tvorbu návštěvnických statistik.

Celkově se jedná o perspektivní a výkonný projekt, který by mohl být již brzy lokalizován do češtiny. Už nyní ale nemá s diakritikou v textech žádný problém. S tou v názvech souborů si opět ale poradí svérázně (takhle dopadlo písmeno č : %C4%8D).

Pokud hledáte silný a výkonný publikační systém na správu projektů či malý intranet, pak je tento produkt jistě k doporučení. Jeho možnosti jsou daleko širší, než bylo uvedeno v krátkém článku (nezmínili jsme se například o nastavování přístupových práv) a jistě stojí přinejmenším za vyzkoušení.

Jak může vypadat vzorový projekt v Sites, se můžete podívat například zde. Jedná se o jednoduchou pokusnou stránku věnovanou nejen testu služby, ale také Ernstu Machovi. Nebo na vzorové příklady z dílny Google.

V příštím dílu se budeme věnovat některým možným konkurentům Sites, otestujeme některé volně dostupné Wiki hosting, podíváme se, kde najít zajímavé nástroje pro tvorbu webu, a možná zbude prostor ještě na něco dalšího.

4. 6. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.