Úvod > Články > Firefox 3: rekord, dort a bezpečnostní riziko

Firefox 3: rekord, dort a bezpečnostní riziko

A další novinky uplynulých dní: Miliony červů kradoucí hesla ― Aplikace z Windows už pořádně i pod Linuxem ― ATI Catalyst v novém ― a více...

Nevídaný úspěch Nástroje pro odstranění škodlivého software

Pokud používáte Windows, dobře víte, že každý měsíc se vám do systému při pravidelné dávce aktualizací nainstaluje nová verze programu pro vyčištění Windows od malwaru. Můžete si říct, že oproti plnohodnotným antimalware řešením, jako jsou kvalitní placené antivirové programy, nemůže mít tento malý prográmek šanci v něčem pomoci. Ale mýlíte se. Ne všichni totiž vlastní antivir ― a jak se teď ukázalo, Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru (Malicious Software Removal Tool) za jeden týden odstranil škodlivý software, který kradl hesla a posílal je útočníkům, na více než dvou milionech počítačů. Jedním z takových virů byl Taterf (Worm:Win32/Taterf.gen; jaké jména má ve Windows, můžete zjistit na stránkách Microsoftu), který byl za jeden jediný den od vydání aktualizace smazán ze skoro tři čtvrtě milionu osobních počítačů. Mezi 10. a 17. červnem byl nalezen a odstraněn z asi 1,3 milionů počítačů.

Pokud nemáte povoleny aktualizace Windows, ať už vědomě, či omylem, neváhejte a navštivte službu Windows Update, popř. povolte automatické aktualizace systému.

Windows aplikace pod Linuxem

Po neskutečných 15 letech vývoje vyšla první stabilní verze programu Wine, který umožňuje pod unixovými systémy (jako je Linux či Mac OS X) spouštět aplikace určené jen pro operační systém Windows. O vývoj Wine se zasloužilo celkem 1 076 lidí...

Pod Linuxem si tak nyní můžete spustit nejen více her z Windows, ale třeba i MS Office či tolik skloňovaný Adobe Photoshop.

Domácí stránka Wine. Pokud už tedy Linux používáte, podívejte se, zda Wine není v repozitářích vaší distribuce.

Firefox 3: rekord, dort a bezpečnostní riziko

Velká část textu z dnešních novinek bude věnována jednomu z nejpopulárnějších programů na světě vůbec. Webový prohlížeč Firefox 3 byl podle našich dřívějších oznámení skutečně vydán minulé úterý. Zájem o něj byl natolik velký, že se servery Mozilly přetížily a mnozí zájemci se na ně vůbec nedostali.

Jak si možná vzpomínáte, Mozilla si přála vytvořit rekord: Firefox se měl stát aplikací, která za 24 hodin zaznamená nejvíce stažení. I díky velké mediální masáží v dnech i týdnech před vydáním se to opravdu povedlo, a to i přes výpadky serverů ― za jediný den byl Firefox 3 stažen více než 8milionkrát.

Počítání stažení Firefoxu probíhá i nadále (o víkendu už počítadlo ukazovalo přes 15 milionů stažení), a pokud vás zajímají aktuální čísla, navštivte web Download Day 2008.

Pracovníci ze společnosti TippingPoint v něm ale okamžitě objevili zranitelnost s přívlastkem "kritická": pokud útočník tuto díru zneužije, může na počítači vzdáleně spustit libovolný kód. O zranitelnosti se toho moc neví, protože veškerá specifika budou dostupná až poté, co vývojáři díru opraví a vydají aktualizaci. Ví se pouze to, že zranitelnost postihuje i předchozí Firefox 2.

Povídání o dění kolem nového Firefoxu zakončíme takovou perličkou Tým lidí z Firefoxu si svými úspěchy samozřejmě zasloužil pozornost Microsoftu ― a to takovou, že vývojáři Internet Exploreru do Mozilly poslali dort majícího podobu konkurenčního prohlížeče IE, na němž stálo "Gratulujeme k vydání [Firefoxu 3], s láskou Tým IE."

Na úplný konec ještě srovnání s Operou, která také přednedávnem vyšla v nové verzi (9.50): tu si podle lidí ze stejnojmenné společnosti za pět dní stáhly 4,7 miliony lidí.

OpenSUSE 11 ke stažení. Právě vyšlo

Po měsících netrpělivého čekání vyšlo openSUSE 11, velice oblíbený linuxový operační systém, který díky svému snadnému ovládání a jednoduché nastavitelnosti je vhodný i pro naprosté začátečníky.

Od předchozí verze 10.3 došlo k několika výrazným změnám, celý systém se chystá na ostrý přechod na grafické desktopové prostředí KDE 4 ― přítomná je verze 4.0.4 ―, ale samozřejmě hlavním prostředím zůstává KDE verze 3.5.9, GNOME 2.22 nebo Xfce 4.4.2. OpenSUSE 11 obsahuje přes 200 novinek, nový Compiz Fusion (3D akcelerované prostředí) a přepracovaný nástroj pro správu softwaru a aktualizace (konečně rychlý Yast). Nechybí Firefox 3 (jen beta 5, ale finální se stáhne coby aktualizace), OpenOffice 2.4, Wine 1.0 a řada dalšího nového softwaru. Jádro Linuxu nese číslo 2.6.25.

3D efekty | OpenSUSE 11
3D efekty v openSUSE 11 - více v galerii na openSUSE.org  

Systém je dostupný zdarma, ale můžete si zakoupit krabicovou verzi s dokumentací a technickou podporou.

Existuje ve verzích pro 32bitové i 64bitové procesory PC, ale i PowerPC. Stahovat lze buď přímo přes HTTP/FTP, nebo BitTorrent. Stránka pro stažení zde. Na výběr máte instalační DVD a jednotlivá Live CD (doporučujeme nějakou hodinku si počkat a stáhnout si rovnou DVD).

ATI Catalyst 8.6 ― zlepšení, či vyhnout se obloukem?

Jako obvykle po měsíci vyšla nová verze ovladačů pro grafické karty ATI společnosti AMD.

ATI Catalyst 8.6 vyšly jak pro Windows, tak i pro linuxové systémy (stáhnout verzi pro Win, stáhnout verzi pro Linux) ― zavedeno bylo několik novinek, hlavně u OpenGL, podpora tří- a čtyřgrafického CrossFireX u OpenGL (ve Windows Vista tedy můžete dohromady používat až čtyři grafické karty a využít jejich společný výkon pro náročné aplikace). Jinak samozřejmě byly vyřešeny mnohé problémy, které trápily předchozí verzi Catalystů, a kupodivu vývojáři odstranili povinnost restartovat počítač po jejich instalaci. Samozřejmě jako vždy došlo k vylepšení výkonu u některých oblíbených her.

Co se týče verze pro Linux, obligátní vyřešení předchozích chyb nechybí, nemělo by docházet k pádům her s OpenGL při celoobrazovkovém režimu, odstraněna byly chyby způsobující zamrzání systému a další různé drobné neduhy. Nicméně Catalyst 8.6 nepodporují  jádro Linuxu verze 2.6.26 a ani X.org 7.4.

Jak už to tak bývá, někteří uživatelé po nainstalování nejnovějších Catalystů hlásili problémy. A to v mnohem větší míře než u předchozí verze. Mezi ty nejčastější patří nefunkční přehrávání videa (ve Windows černá obrazovka, v Linuxu pád celého X serveru), problémy s 3D hrami, obecně nefunkčnost 3D, problémy s CCC, nemožnost dynamické změny taktování aj. Pokud vás tyto svízele potkají, nainstalujte starší ovladače.

Microsoft (ne)bude v Číně vyšetřován

Nejen v Evropské unii či USA jdou antimonopolní úřady po krku softwarové společnosti Microsoft. List Šanghajské noviny o bezpečnosti totiž informoval, že na velké softwarové firmy si posvítí úřady v Číně (především tedy SIPO). Mezi "vyvolenými" společnostmi byl i Microsoft. Nicméně světový tisk zprávy převzal jako tvrdé a zaručené vyšetřování Microsoftu kvůli zneužití dominantního postavení na trhu s odvoláním na ceny softwaru: ona totiž kancelářská sada MS Office a operační systém Windows Vista vyjdou dohromady dráž než nový počítač. Čína však zprávy o vyšetřování dementovala.

23. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...