Úvod > Články > Tak už máme miliardu počítačů

Tak už máme miliardu počítačů

A další novinky uplynulých dní: Vodafone filtruje obsah webu ― Intel nechce Windows Vista ― Nebezpečné viry ohrožují Mac OS ― KDE 4.1 se blíží ― a více...

Více než miliarda počítačů

Analytická společnost Gartner přinesla zajímavou zprávu. Podle odhadů jejích analytiků se na světě používá už více než miliarda osobních počítačů. Díky meziročnímu růstu o 12 % se jejich počet má zdvojnásobit v roce 2014.

Asi 58 procent všech osobních počítačů se nachází ve Spojených státech, Japonsku a Evropě, zatímco na rozvíjejících se trzích zbylých 42 procent. Podle studie analytiků dojde ale časem k zásadní změně. Do roku 2014 by měl 42% podíl vrůst až na 70 %, čím se pozice otočí. Změna bude dána vývojem, kdy velké počítačové společnosti investují stále více peněz do rozvojových trhů, v nichž vidí neomezené možnosti pro budoucí prodej osobních počítačů, notebooků a mobilních telefonů.

Intel nenasadí Windows Vista

Pamatujete si na dohodu mezi Intelem a Microsoftem, o které se psalo v interních e-mailech, jež dříve uveřejnila soudkyně Pechmanová (která řeší hromadnou žalobu na Microsoft kvůli Windows Vista)?

Abychom si připomněli, čím Microsoft pomohl Intelu ― „Požadavek [na parametry grafické karty vhodné pro bezproblémový běh Windows Vista] jsme snížili, abychom Intelu pomohli k jeho čtvrtletním příjmům tím, že bude moci dále prodávat základní desky se zabudovanou grafikou 915,“ psal v jednom e-mailu v únoru 2007 John Kalkman svému kolegovi Scottu Di Valeriovi. (Viz celý článek o případu, Podvod na zákaznících? Microsoft s Intelem se možná spikli.) Nebylo sice jasné, co za to bude chtít Microsoft na oplátku, ale pokud to měl být hromadný přechod Intelu právě na systém Windows Vista, Microsoft bude alespoň prozatím zklamaný. Zástupci Intelu totiž oznámili, že firma na Visty migrovat nemíní. Na firemních počítačích podle všeho zůstanou nainstalované stále starší verze Windows 2000 a XP a uvažuje se také o Linuxu. Bude záležet na konkrétních úkolech, které se budou na jednotlivých počítačích zpracovávat. Jeden z manažerů společnosti pro server BetaNews.com řekl, že Windows je a stále bude dominantním operačním systémem na počítačích více než 80 000 zaměstnanců Intelu a že v určitých odděleních se Windows Vista zkoušejí. Přechod na Visty se ale nejeví jako nutný upgrade a přes marketingové snahy Microsoftu neexistuje nic, co by z technologického hlediska mělo klienty k přechodu přimět.

Stejné informace přinesl i New York Times. Upozorňuje, že spousta světových korporací plánovala přechod na modernější systém až po vydání prvního servisní balíčku pro Visty. I přesto, že service pack 1 vyšel před několika měsíci, se velké IT společnosti přechodu na Visty stále brání.

Mac OS X ― nebezpečný trojský kůň ohrožuje uživatele

V posledních dnech se na webech společností zabývajících se bezpečností operačních systémů objevily informace o dvou trojských koních napadajících systém Mac OS X od Applu. Jak informuje na svých stránkách třeba F-Secure, první trojský kůň zneužívá neopravené části systému Apple Remote Desktop Agent (ARDAgent), přes kterou útočník může získat administrátorský přístup k počítači. Podle prvních reakcí se ale nezdálo, že by zranitelnost mohla majitelům Mac OS X nějaké vážné starosti, protože si vyžadovala fyzickou přítomnost útočníka přímo u počítače.

Avšak nebyl problém vytvořit jednoduchý skript, který díry dokázal zneužít a útočníkovi na dálku umožnit přístup k napadenému systému. Skript se přitom může šířit infikovanými webovými stránkami a hovoří se i o distribuci například přes chatovací program iChat. Nicméně přesto je nutné, aby uživatel tento skript sám spustil, což se však stává velice často (jde snad o nejčastější způsob infikování i MS Windows).

Druhý trojský kůň se skrývá v karetní hře (v pokeru). Šíří se jako soubor PokerGame.app (180 kB) a při svém spuštění vyzve k zadání uživatelského hesla s odůvodněním, že byl poškozen soubor, který musí být opraven. Uživatel tak v domnění, že něco v systému opraví, otevře zadní vrátka svého Mac OS.

Trojan, výzva k zadání hesla

Vyšla druhá beta KDE 4.1

Uživatelé Linuxu mají důvod k další radosti. Vyšla druhá beta verze desktopového prostředí KDE 4.1 (K Desktop Environment), která značí již brzký příchod konečné verze (vydání je plánované na 29. července). Vývojáři postupně odstraňují nahlášené chyby a vylepšují funkce v příslušných aplikacích. Stejně tak se pracuje na dokumentaci a překladech.

KDE 4.1 BETA 2 

Prostředí KDE 4.1

Kromě jiného výrazné změny nastaly v programu Dolphin, který v KDE 4 představuje výchozího správce souborů (v KDE 3.5 je to stále Konqueror sloužící i jako webový prohlížeč), a také ve správci obrázků Gwenview. Kompletní přehled novinek lze nalézt na stránkách KDE.

Kromě Linuxu bude KDE 4 dostupné i pro Mac OS X, Solaris, OpenSolaris a také Windows.

Vodafone filtruje obsah webu

Mobilní operátor Vodafone začal blokovat přístup k internetovým stránkám s ilegálním obsahem. K takovému opatření sáhl jako vůbec první poskytoval u nás.

„Dětskou pornografii nebo propagaci rasismu považujeme za natolik společensky nebezpečný obsah, že jsme přístup k němu automaticky zablokovali u všech našich zákazníků,“ říká Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafonu ČR a dodává: „Službou reagujeme na rostoucí zájem rodičů o ochranu dětí před nevhodným obsahem, který na ně v internetovém a mobilním světě číhá.“

Vodafone využívá k automatickému blokování závadného obsahu databázi s tisíci zákon porušujícími webovými stránkami. K té se automaticky zákazník připojí přes SIM kartu.

Rodiče mají možnost služby Blokování stránek pro dospělé, čímž dětem mohou odfiltrovat nevhodné stránky, např. s erotickou tematikou, on-line sexuální seznamky, hazardní hry nebo i p2p sítě.

30. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.