Úvod > Články > Microsoft a mobil?

Microsoft a mobil?

O tom, že Microsoft pravidelně pokukuje po hardwaru, nikdo nepochybuje. S Xboxem to vyšlo, Zune byl propadák, čtečka knih se nikdy pořádně nechytila a po několika letech nákladného výzkumu bylo celé oddělení rozprášeno.

Úspěch iPhonu samozřejmě nedá stratégům v Redmontu spát, a proto Microsoft pokukuje po možnosti, jak se stát hráčem na novém písečku. První krok udělal nákupem firmy Danger, která vyrábí komunikátory Sidekick. Co s ním Microsoft provede, to ukáže budoucnost, protože Sidekick až dosud jel na vlastním operačním systému. Někteří nadšenci dokonce mluví o tom, že se Microsoft s pomocí lidí z Dangeru pokusí o jakousi kombinaci Sidekicku a Zune a vyrobí „Zunemobil“.

Mluví se ale také o vývoji komunikátoru Fone+, který by s operačním systémem Windows Mobile měl být určen pro rozvojové země a být takovým mobilem pro chudé. Na něj si ale počkáme, protože Fone+ je stále ještě ve fázi interního konceptu.

V zákulisí se mluví i o nákupu nějakého existujícího výrobce mobilů. Paradoxně se mluví více o firmě Sony Ericsson, což ovšem zástupci této firmy úporně vyvracejí a tvrdí, že divize mobilních telefonů není na prodej. Pro Microsoft by to nebyl špatný obchod, neboť vedle přímých aplikací pro zákazníky by se dostala i k nejnovějším technologiím na úrovni sítí. Spekulace také mohou pocházet z celkem nevinné podstaty – v únoru obě firmy ohlásily spolupráci na novém mobilu XPERIA X1, který pojede na bázi Windows Mobile. Tím zůstane Nokia prakticky jediným velkým hráčem, jehož mobily nejsou založeny na operačním systému Microsoftu. XPERIA by měla být dalším mobilem, o kterém se v zákulisí mluví jako o zabijáku iPhonu. Jestli se to ale stále ještě hromotluckému operačnímu systému podaří ve chvíli, kdy Apple začíná představovat iPhone druhé generace, je ve hvězdách.

Výrazně méně se spekuluje o zakoupení divize mobilních telefonů Motoroly, která přitom opakovaně vyslala signály o tom, že je tato potápějící se divize na prodej. Tady zřejmě finanční analytikové Microsoftu usoudili, že Motorolu nejde zachránit, nebo je za ni požadovaná příliš vysoká částka.

V každém případě je jisté, že Microsoft má na další nákupy peněz dost, navíc ve chvíli, kdy nevyšla koupě Yahoo, je volný kapitál skutečně dostatečný.

15. 7. 2008

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...