Úvod > Články > Co se všechno schumelí v džungli zvané internet

Co se všechno schumelí v džungli zvané internet

Zase jsem prolézal aukro. Řeknete si, že na tom nic není a že to umí každý? No to je sice pravda, ale ne všichni uživatelé mají, zdá se, vypěstované to, čemu se jazykový cit říká.

Tu a tam jsem ustrnul, když jsem něco hledal, tu a tam jsem na něco narazil náhodou, ale jsou to špeky, to vám povím. Dal bych sem linky, ale obávám se, že ty z aukra jsou poměrně nestabilní (odcházejí do archivu), tak se pokocháte jen zprostředkovaně. 

Celé to začalo slovem kovolut, které jsem neznal. Naštěstí mi ve spojení „kovolut slovníků" došlo, že se zřejmě bude jednat o slovo konvolut, kteréžto jest ve spojení se slovníky natolik bizarní představou, že je zcela jedno, zapomene-li v něm zde někdo písmeno. Nepředpokládám, že byste nevěděli, co je to konvolut, ale pro sebe připomenu, že se mi ze všeho nejdříve vybaví svázaný ročník nějakého časopisu. Takové za se sebou jdoucí sešity jsou konvolutem. Představím-li si ale svázané slovníky... Nu... To je mi ale výtvor. 

Jenže to bylo ještě to nejmenší zlo. Za chvíli jsem narazil na Švabáka. Nevíte, kdo nebo co to je? Nic si z toho nedělejte, já také ne, ale zdálo se mi, že  by to mohl klidně být nějaký endemitní živočich dejme tomu z pomezí Drahanské vrchoviny. Pochopitelně jsem musel zamítnout vlastní návrh, protože jsem musel vyjít z kontextu. Nakonec se ukázalo, že Švabák musí být nějaký známý machr na modlitební knížky. Jinak si totiž titulek aukce „Modlitební knížka psaná švabákem" vysvětlit neumím. Ač jsem vzdělán humanitně, o žádném Švabákovi jsme se nikdy neučili, ale čert to sper, člověk se učí celý život. 

Do třetice všeho dobrého, dáme ještě jeden povedený. Je přímo od soli země. Je to lidičkovské a úplně jasné. Kdosi totiž nabízí zaručeně pravé „Beckhamové brýle". Napadlo mne, že jsou jakože paní Beckhamové, ale na fotce je v nich vyfocený chlap. Takže leda by jí je ukradl a teď se v nich producíruje a chce je prodat. Pak by se to možná ještě dalo vzít tak, že to bude materiál, brýle vyrobené z beckhamu, ale hned o několik řádek níže se píše, že jsou vyrobeny z „polikarbonátu". O tom, co je polikarbonát, už raději nebudu ani uvažovat!  

Navíc mají i brýle Aviator, takže nezbývá jiné vysvětlení, že ty beckhamové budou mít něco společného s tam tím fotbalistou, o kterém jste už určitě slyšeli i vy. Nejspíš budou chutnat jako on... 

Takhle by se dalo pokračovat do nekonečna a jednoho až mrazí z toho, co jsou ti lidé všechno schopni napsat. Asi ještě víc než z toho, co jsou všechno schopni zkusit prodat.  

Napadá mě ale, že někoho z vás dnešní příspěvek nemusel pobavit. Pokud se mi to nepodařilo, dovolte, abych vás zkusil alespoň vyděsit. Kamarád onehdy narazil na zcela odlišný vesmír, o kterém jste dozajista (pevně doufám) nikdy neslyšeli. Jmenuje se to „Věřící maminky“ a obsah je podobný nářez jako název. 

Plně si uvědomuji, že tento server se nikdy nezabýval a už asi nikdy nebude zabývat poezií, ale právě proto je možná o prázdninách čas udělat výjimku. Zhluboka se nadechněte, usaďte se pohodlně a čtěte. Berte to jako exkurzi někam, kam byste se jinak za žádných okolností ani nechtěli vypravit! A takových tam mají plno! 

Nutrilonní básnička  
Valdík | 10 Prosinec, 2007 - 18:08  
 
Náš malinký Kubíček,  
má už velký pupíček,  
třikrát denně Nutrilon, chceš být chlapák jako on?  
 
Říká mi tu na klíně,  
dejme typ té rodině,  
jak být zdraví, pilní čilí,  
být ve střehu každou chvíli.  
 
Nutrilon mám tuze rád,  
je to modrý kamarád.  
Mamince pak dělám radost,  
a s jídlem už nemá starost.  
 
Jednoduché, snadné skvělé,  
stačí trocha vody vřelé.  
 
Ráno křičím maminko,  
dej mi mlíčka malinko,  
však já už mám velký hlad,  
chci se mlíčka nabumbat.  
 
Nemám žádné pupínky,  
přebytek jde do plínky.
 

Tak co? Kampak šel váš přebytek? Ne, nic neříkejte. Pokud jste se ještě nenadechli, tak honem honem a vzhůru do přírody! Po něčem takovém přece musíte cítit potřebu vypnout počítač a pár hodin se na něj nepodívat vy, vy i vy!

12. 7. 2008

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...