Úvod > Články > Internetová telefonie –VoIP

Internetová telefonie –VoIP

S rozvojem rychlého internetu ve firmách i v domácnostech sílí touha uživatelů využívat co možná největší spektrum služeb, které internet nabízí. Ať se již jedná o internetové vysílání rádií a televize, přes stahování velkých objemů dat, až po internetovou telefonii.

Internetová telefonie není ani v naší zemi žádnou novinkou. Z komerční části je asi nejznámější služba firmy Fayn. Další služby v této oblasti nabízí například společnosti Dyad či Unient. Mezi ty, které jsou zdarma, patří Skype. Je v naší zemi natolik oblíben, že je zbytečné zmiňovat další aplikace tohoto druhu. Pojďme se nyní podívat na nabídku komerční internetové telefonie poněkud podrobněji.

Fayn

Jde o jednu z nejznámějších služeb. Firma byla kdysi nazývána „garážovou“, ale dnes již toto tvrzení neplatí. Nabídka je poměrně ucelená. Celé to funguje tak, že je vám přiřazeno telefonní číslo a v rámci startovacích balíčků si lze zakoupit běžné sluchátka s mikrofonem či USB telefonní sluchátko. Nainstalujete si klienta a můžete telefonovat. V rámci sítě Fayn jsou hovory zcela zdarma, do ostatních sítí jsou výrazně nižší než u Českého Telecomu. Tarifikování je po sekundách, což je také velká výhoda. Bližší informace získáte na firemním webu www.fayn.cz. Zajímavostí je, že Fayn nabízí i program pro studenty se sníženým měsíčním i aktivačním poplatkem.

Dyad

Tato služba není pro každého, firma nesídlí v ČR, ani zde nemá pobočku, jen nabízí možnost využívání internetové telefonie i pro Česko. Při aktivaci je vám přiděleno americké telefonní číslo, takže příchozí hovory jsou téměř vyloučeny, pokud si tedy nechcete hrát na Američany. Výhodou je cenová politika firmy pro odchozí hovory. Například za 79 USD měsíčně můžete volat do 24 evropských zemí neomezeně. Jde například o tyto země: Česká republika, Polsko, Německo, Rakousko, Itálie apod. Pro ty z vás, kteří často volají do zahraničí, je tato služba jako stvořená. Bližší informace najdete na webu www.dyad.cz.

Unient

Tato firma provozuje službu VIPhone. Je určena jak pro domácnosti, tak pro firmy. Unient nabízí rozsáhlou nabídku dotovaných a volných telefonů. Hovorné je poněkud vyšší než u ostatních služeb, proto patrně služby využijí spíše vetší firmy. Bližší informace najdete na webových stránkách www.viphone.cz.

Skype – volání zdarma

Jde o jednoduchý program, který je nabízen zcela zdarma. Jeho autory jsou tvůrci známého programu Kazaa. Funguje také na principu P2P sítí. Software se jednoduše nainstaluje a po on-line registraci je možno jej ihned využívat. Hovory mají výborný zvuk, lepší než telefonní linka, a jsou zabezpečeny šifrováním. Program má velmi jednoduché ovládání, podobné programu ICQ. Další jeho předností je průchodnost firewally. Velmi podrobné informace v češtině naleznete na www.skype.sk. Na uvedené adrese si můžete program i stáhnout včetně počeštění. Oblíbenost programu mezi uživateli internetu je skutečně obrovská.

Závěrem

Nabídka na trhu internetové telefonie je značně rozmanitá. Nutností je ale rychlejší připojení k internetu. Naprosto nevhodná jsou připojení s delší odezvou – například GPRS nebo CDMA, naopak ADSL, WiFi či jiné typy broadbandu jsou k IP telefonii jako stvořené.

28. 2. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...