Úvod > Články > Windows XP už vlastně neexistují. Jak to bude dál?

Windows XP už vlastně neexistují. Jak to bude dál?

Skončila jedna éra Windows i Microsoftu: Windows XP, jak jsme je znali, už neexistují. U lidí nejoblíbenější operační systém se stal minulostí. I když ne tak docela. Nechcete Visty? Jak tedy ještě získat Windows XP? A budou pro XP ještě aktualizace?

Co se bude dít s XP?

Jak jste se koncem června a počátkem července mohli doslechnout z různých zdrojů, Microsoft k 30. červnu letošního roku „ukončil prodej XP“. Znamená to snad, že už si teď nikdo ze zákazníků nebude moci Windows XP obstarat? Ne, není to tak docela pravda. Jak i v otevřeném dopise zákazníkům avizoval ke konci června Bill Veghte, senior viceprezident společnosti Microsoft, stále budou existovat způsoby, jak se k Windows XP dostat. K 30. červnu skončil přímý prodej krabicových verzí koncovým zákazníkům a také OEM verzí partnerům s přímou smlouvou. Sám Bill Veghte v otevřeném dopise napsal: „[30. června] přestaneme nabízet systém Windows XP jako koncový produkt v maloobchodním prodeji a ukončíme jeho přímé licencování hlavním výrobcům osobních počítačů.“

Na tomto místě bychom si měli říct, co se za těmito slovy přesně skrývá. Maloobchodní prodejci krabicových verzí („plné“, přenositelné licence Windows) i OEM partneři s přímou smlouvou (DOEM ― Direct OEM), mezi něž patří velcí výrobci počítačů jako Dell, HP, Acer, Fujitsu-Siemens a další, budou moci svým zákazníkům prodávat Windows XP i nadále, ale to jenom v tom případě, jestliže sami získali licence před 30. červnem.

Další podstatnou skutečností je to, že až do 31. ledna 2009 (takže ještě půl roku) se budete moci k Windows XP s OEM licencí dostat přes kanál OEM distributorů, tj. autorizovaných distributorů OEM licencí prodejcům (sami však Windows XP koncovým zákazníkům prodávat nemohou). Jinými slovy, do konce ledna příštího roku by v obchodech měly stále být dostupné OEM licence Windows, které se skládají z instalačního CD, COA štítku (tj. certifikátu pravosti) a dokumentace. Mimochodem toto balení pro tzv. system buildery je totožné s legalizačním balíčkem, který si mohou zakoupit uživatelé, u nichž nástroj pro ověření pravosti systému zjistil, že kopie Windows není pravá. Je dobré vědět, že OEM licence není přenositelná: je vázaná na hardware počítače, na který byly Windows prvně nainstalovány, a ani zákazník v takovém případě nemá nárok na podporu ze strany Microsoftu ― podporu zákazníkovi poskytne prodejce hotového počítače nebo „zákazník sám sobě“, pokud si sám skládal počítač a na něj nainstaloval Windows XP s OEM licencí.

Opět i zde platí, že bude možné zakoupit OEM licenci nebo poskládaný počítač s OEM licencí Windows XP i po 31. lednu 2009, a to pokud váš prodejce bude mít dostatečné zásoby.

K instalacím Windows XP se zákazník může dostat i prostřednictvím levných notebooků, kterým se začalo říkat netbooky: mezi ně patří například OLPC (One Laptop Per Child), proslulé Asus Eee a řada dalších podobných přístrojů, jež jsou dnes vyráběny i konkurenčními společnostmi (MSI, Acer, ...). Na těch se sice původně objevovaly instalace linuxových systémů, ale do hry se vložil i Microsoft se svými Windows XP Home Edition (OLPC původně nesl jen linuxovou distribuci Mandriva; Asus Eee byl jen s Linuxem Xandros, MSI Wind se SUSE Linuxem, Acer s distribucí Linpus, ...). Všechny tyto netbooky a i další však již existují s „XPéčky“. Podle Microsoftu budou licence na netbooky prodávány až do června 2010. (Neodpustím si otázku ― to Microsoft plánuje se stáhnout z trhu netbooků, nebo snad pak pro ně chystá nějakou „ořezanou“ verzi Vist?)

Pro přehlednost si raději výše uvedené informace názorně shrneme.

30. června 2008 skončil prodej:

  • krabicových licencí Windows XP

  • OEM licencí všem DOEM partnerům (Acer, Dell, HP, ...)

Pozn.: Pokud se společnosti předzásobily licencemi, budou je prodávat do vyprodání zásob i nadále. To platí i pro případ níže.

31. ledna 2009 skončí prodej:

  • OEM licencí pro system buildery

30. června 2010 skončí prodej:

  • licencí pro netbooky

Místo Windows Vista staré „XPéčka“

Další způsob, jak Windows XP získat, je vázaný na licenci Vist. To znamená, že zákazníci vlastnící licenci na Windows Vista budou stále moci využít možnost tzv. downgrade, čili v případě nespokojenosti s Vistami můžou zažádat o nižší verzi Windows, tj. XP. Downgrade s sebou nese několik „ale“. Za prvé, je možný jen u nejdražších verzí Vist ― Windows Vista Business a Vista Ultimate. Vzhledem k těmto skutečnostem je jasné, že downgrade bude snadný hlavně u firemních zákazníků. Nejoblíbenější (či spíše nejprodávanější edice díky OEM vazbě) Vista Home Premium možnost downgradu nemá. Zaměření na firemní zákazníky potvrzuje i viceprezident společnosti Bill Veghte: „Tato možnost [downgrade] je rovněž přístupná všem zákazníkům ve firmách, kteří mají licenci k systému Windows, například Windows Vista Enterprise, zajištěnu prostřednictvím našich multilicenčních programů.“

Pro domácí uživatele tak zůstává možnost downgradu z těchto verzí způsobem, jak radí delší dobu sám Microsoft: sehnat i „od kamaráda“ instalační CD Windows XP Pro a produktový klíč, systém nainstalovat a pro aktivaci zavolat na linku Microsoftu. U OEM verzí Windows Vista Business a Ultimate vázaných na nové desktopy/laptopy velkých výrobců se budou zákazníci muset obrátit přímo na výrobce a toho požádat, aby ještě před prodejem provedl downgrade. Je ale dost možné ― což je to druhé „ale“ ―, že takový počítač pak bude dražší (například v USA je cena počítačů DELL Vostro s Windows XP Professional o 50 dolarů vyšší než cena téhož modelu s Vista Business).

Podpora: aktualizace, zabezpečení...

Na závěr článku si řekněme o tom snad nejdůležitějším: někteří lidé totiž ukončení prodeje Windows XP pochopili rovněž jako ukončení podpory ze strany Microsoftu. To  není pravda.

Microsoft bude i nadále vyvíjet pro XPéčka jak bezpečnostní aktualizace, tak i opravy (hotfixy). Tato tzv. fáze všeobecné odborné podpory potrvá do dubna 2009.

Poté nastane další fáze, fáze prodloužené odborné podpory, která potrvá do dubna 2014. Během ni bude Microsoft vyvíjet a distribuovat bezpečnostní aktualizace. Opravy se již vydávat nebudou, třebaže velkým společnostem s náležitými smlouvami na vyžádání ano.

18. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...