Úvod > Články > Sledujte pohyb zásilek on-line

Sledujte pohyb zásilek on-line

Přiznejme si to, služeb pošty využíváme díky internetu méně než v minulosti. Nicméně více nakupujeme na internetových obchodech a pomocí nových služeb speditérů lze sledovat pohyb zásilky a to nejen v ČR, ale také v zahraničí.

Sledování pohybu zásilek není žádnou velkou novinkou. Tedy jak pro koho. Například soukromí dopravci tuto službu zavedli již před léty, Česká pošta, s.p. relativně nedávno a bohužel, jak jsme zjistili při několika testech, ne vždy je tato služba majoritního českého přepravce zásilek do 100g zcela funkční. Podívejme se tedy, jak funguje služba Informace o dodání zásilek od České pošty a jaké jsou alternativy u jiných speditérů. 

Sledování zásilek v podání České pošty 

Můžeme nadávat, můžeme spílat na úroveň tohoto velkého státního podniku, pravdou ale zůstává, že se služby za poslední léta značně zlepšily. Například u doporučeného psaní je pravidlem (alespoň mezi velkými městy), že je doručeno na druhý den od podání. Samosebou se občas stane nějaká ta nehoda, jako například nedávno, kdy se po několika letech objevily dopisy rozsypané v kolejišti. Alespoň že nám z toho komerční televize udělali hezkou estrádu s připojením dojemného příběhu o dívce, která díky tomu nedostala podstatný dopis od svého bývalého. 

Zpět ale k věci. Sledování zásilek funguje již několik měsíců, služba se obešla bez značné propagace zejména proto, že drtivá většina konkurenčních dopravců již podobný systém zavedený měla. Zásilky lze sledovat na webu ČP, konkrétně pak zde. Do kolonky formuláře vyplníte číslo zásilky a systém dohledá její aktuální polohu nebo vypíše informace o doručení a zastižení adresáta rozvozovou službou. Tímto způsobem lze sledovat tedy pouze ty zásilky, jež mají přiřazeno podací číslo zásilky.  

Obyčejný dopis tedy nevysledujete. Dokonce ani ten doporučený. To je celkem velké zklamání, v tomto PDF se dozvíte všechny podporované produkty, kde lze sledovat jejich pohyb a doručení. Typicky jde o EMS, Cenné psaní, Cenný balík, Obchodní balík, Profi balík a další varianty těchto produktů. Nejhorší je, že ne vždy jsou data zcela aktuální. Často se mi stalo, že data byla v systému značně opožděna, nebo že některé Obchodní balíky jsem pomocí formuláře vůbec nedohledal. To se mi u konkurenčních služeb nikdy nestalo. 

Postoj soukromých speditérů 

Česká pošta možná trochu zaspala dobu, ale jak se říká, lepší něco, než nic. Soukromí speditéři mají těžší pozici na trhu a musí se pomocí doplňkových služeb více prosazovat. Z nabídky jsme vybrali některé velké spediční společnosti. 

PPL – Sledovat lze každý zaslaný balík a to jak na území ČR, tak při pohybu za hranicemi. Služba je zdarma, firmy zasílající balíky mají navíc k dispozici podrobný přehled odeslaných zásilek. 

DHL – Tato společnost působí na mnoha kontinentech a přepravuje typicky zásilky zasílané z USA do Evropy – například jejich služeb využívá řada prodejců na eBay. Sledovat lze tedy jak běžné balíky, tak letecké, lodní nebo železniční zásilky. Klíč k vyhledání je pouze číslo balíku. 

TNT – Další mezinárodní gigant – přímo na hlavní straně lze zadat jedno nebo více čísel balíčků a systém vše rychle dohledá. Sledovány jsou všechny přepravované zásilky.  

DPD – Tato společnost se specializuje na Evropu, k vyhledání opět stačí číslo zásilky. Mám osobní zkušenost se sledováním zásilky jednoho evropského e-shopu (Francie -> Ostrava) a musím přiznat, že sledování funguje bez problému, jen je dostupné až 24 hodin po odeslání zásilky. Toto omezení se patrně vztahuje jen na mezinárodní dopravu. U národní většinou není co sledovat, neboť většina přepravců doručuje na území ČR do druhého dne. 

Závěrem 

Jak vidno, Česká pošta by se mohla poučit u komerčních expresních balíkových služeb. Dokud ale bude mít monopol na přepravu listovních zásilek, nebude nucena příliš vylepšovat své služby.

24. 7. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Vodafone zařazuje do nabídky Nova Sport 5 a 6, odvysílá Formuli 1 i MotoGP

 

Vodafone nabídne v rámci své Vodafone TV stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Diváci se tak mohou těšit na Formuli...

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.