Úvod > Články > Jak si obnovit záložky ve Firefoxu

Jak si obnovit záložky ve Firefoxu

Stalo se vám už někdy, že jste ve Firefoxu otevřeli nové okno pro jednu stránku, to zapomněli zavřít, a při novém otevření prohlížeče se vám nenačetly otevřené záložky, resp. panely? Přesto je jde jednoduše obnovit.

Máte otevřený Firefox, v něm dejme tomu deset dvacet záložek – vlastně panelů. Nějakou stránku si ale narychlo otevřete v novém okně. Pak na ně zapomenete. Zavřete Firefox. Pak objevíte to samotné otevřené okno s jedním dokumentem. Zavřete ho. Jenže když teď otevřete Firefox, máte záložky fuč, protože se uložila poslední seance s jedním dokumentem.

Když se mi to stalo poprvé, otevřel jsem historii a jal se adresy jednu po druhé pracně obnovovat. Je to zdlouhavá práce, věřte mi. A zabere hodně času, protože sice historii můžete řadit podle návštěvnosti nebo data navštívení, ale i tak se prohrabáváte spoustou balastu a něco vám stejně uteče.

Když se mi to stalo podruhé, zkusil jsem klasickou funkci Windows, tedy restartovat počítač v posledním známém režimu bez chyb, tak o dva dny zpět. Ale ani to nepomohlo, takže jsem se jal hledat na internetu.

Je to divné, ale jako kdyby můj problém nikdo neměl. Nenašel jsem možnost, jak jednou omylem zavřené záložky jednoduše načíst. Všude se psalo jen o nastaveních, nastaveních historie apod.

Nakonec mi pomohla náhoda, když jsem prostě vlezl do složky Firefoxu, k níž vede cesta C: - Documents and Settings – Vašejméno– Data aplikací – Mozilla – Firefox.

Zde najdete složku Profiles a v ní další složku s takovým divně zmateným názvem, jenž je u každého jiný – řekněme, že zní 9wms (jen tak pro příklad).

Záložky se ukládají do souboru s názvem sessionstore.js. Když už se vám povedlo, aby záložky zmizely, bude mít velikost tak 1 kB. Ale když se ve složce porozhlédnete, najdete i soubor, který se jmenuje sessionastore.bak. Podle počtu původně otevřených záložek může mít 40, klidně i 100 kB.

Vypněte Firefox. Zazálohujte si pro jistotu sessionstore.bak, pak smažte sessionstore.js a přejmenujte sessionstore.bak na sessionstore.js. Znovu otevřte Firefox.

Je zde jeden problém – sessionstore.bak se ukládá jen jednou za čas, takže můžete mít den starou verzi otevřených záložek, nikoliv z toho dne samotného. Ale i tak jde o výrazné urychlení.

Možná jde jednouše Session obnovit z BAK souboru přímo ve Firefoxu, ale nikde jsem tuto možnost ani funkci nenašel. Pokud máte tedy sami snazší postup, rád se nechám poučit.

Závěrem se omlouvám všem, kteří jsou tak geniální, že se jim podobná věc nikdy nestala. Ano, uznávám, jsem holt pitoma, když se mi to stalo několikrát po sobě. Ale věřím, že nás ťunťů je víc, a proč by se jeden s druhým nepodělil o zkušenosti, no ne?

15. 8. 2008

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...