Úvod > Články > eBay: Objevujme Ameriku

eBay: Objevujme Ameriku

Aukční servery jsou součástí webu již více než deset let a řada uživatelů internetu si nákup na nich oblíbila. V poslední době nakupujeme stále více v zahraničí, do karet nám hraje zejména výhodný kurz dolaru a eura. Dnes se podíváme na největší světový aukční systém eBay.

Myslel jsem si, že už tomu nepropadnu, že už mám nákupy na aukcích vyzkoušené a celkově, že je boom aukčních serverů již za námi. S příchodem elektronických plateb a s klesajícím kurzem amerického dolaru jsem ale opět začal pokukovat po nákupech v zahraničí. A rozhodně jsem nebyl sám. Samozřejmě mám již za sebou řadu nákupů v zahraničních e-shopech, ale více mě lákaly aukce. A tak jsem opět spadl do víru aukcí, příhozů, komentářů a kupování zboží na poslední chvíli před koncem aukce.

eBay se představuje

Společnost provozující portál eBay vznikla v roce 1995, ale značný rozmach zaznamenala až mnohem později. Z malého serveru se časem stal největší internetový aukční portál s mnoha pobočkami po celém světě. Největší návštěvnost má americká verze portálu, lokální pobočky si nacházejí uživatele a návštěvníky zejména v těch destinacích, kde jsou provozovány. Česká mutace eBay neexistuje, přesto, že v Praze sídlí pobočka tohoto giganta s názvem Center of Excellence, která zaštiťuje marketingové a analytické centrum zaměřující se na evropské a asijské trhy. 

V čem je eBay výjimečné

To je otázka, kterou si budou klást zejména aktivní uživatelé českých aukčních serverů. Největší český server Aukro je k eBay asi nejblíže, stejně tak portál iKup. Server Aukce, který s internetovými aukcemi v ČR víceméně začínal, si prožil svou slávu, ale dnes upadá v naprosté zapomnění a uživatelé jím opovrhují. Otázkou tedy je, v čem je eBay lepší než současné české aukce? Vyjmenujme si hlavní výhody:

  • obrovské množství nabízeného zboží
  • prodejci ze všech končin světa
  • přímé propojení s bezpečným a zavedením platebním systémem PayPal
  • větší záruky pro kupujícího

Není ale všechno zlato co se třpytí, i eBay má své nevýhody. Například v drtivé většině případů natrefíte na prodejce z USA nebo Číny. Jinou národnost aby člověk „pohledal“. Zboží ze světa putuje delší dobu, může se stát, že se po cestě ztratí, nebo se zdrží na Celní správě v Praze, která balíky ze světa kontroluje na nutnost platit clo či DPH. V neposlední řadě lze zmínit absenci záruky. Sice prodejci většinou záruku dávají, ale cena poštovného do USA nebo Číny by často převýšila hodnotu kupované věci.

Nákup krok za krokem

Předem je nutné upozornit, že k nákupům na serveru eBay musíte splňovat několik základních předpokladů. Jednak musíte být připojeni na internet, mít e-mailovou schránku apod. To ale nemá cenu rozepisovat. Musíte ovládat alespoň základy anglického jazyka a mít kreditní nebo debetní kartu s podporou plateb na internetu. Pokud vše splňujete, tak máte slušně našlápnuto. Nejprve se zaregistrujete na serveru PayPal. V registraci uvedete také svou kartu a provedete spárováni karty s účtem na PayPal. Při tomto spárování vám odečtou cca 50 Kč, které ale dále využijete při nákupech. Celý postup je na webu velmi dobře zdokumentovaný. Každopádně doporučuji uvést naprosto přesnou poštovní adresu – většina prodejců pak posílá zboží právě na tuto adresu, nikoli na adresu uvedenou v systému eBay.

Následuje registrace na eBay. Jde o jednoduchý formulář bez složitostí. Po registraci ještě snadno provážete svůj účet eBay s účtem PayPal a máte tak pevný svazek pro další nákupy. Všechny důležité akce kolem vašeho účtu na eBay provedete v sekci My eBay. Jsou zde k vidění realizované aukce, tedy nákupy, aukce, kde jste přihazovali, ale nevyhráli, souhrn prodaných předmětů apod. Zboží je na eBay řazeno v kategoriích, struktura je podobná Aukru, ale mnohem podrobnější. Časem zjistíte, že je výhodné si některé prodejce ukládat do oblíbených a sledovat jejich aukce přímo ze stránky My eBay.

Každý vystavený předmět má na eBay svou kartu, kde zjistíte základní informace. Klíčové jsou zejména tyto informace:

Current Bid – Aktuální cena produktu v systému přihazování. Cena je uvedena v různých měnách, ale vždy nechybí přepočet na americké dolary. Tato cena nezahrnuje poštovné.

Buy It Now – Možnost zakoupit zboží okamžitě bez přihazování. Jde o ekvivalent českého Kup teď.

Shipping costs – Náklady na dopravu – nutno přepnout zobrazení na Czech Republic. Toto přepnutí lze realizovat například zcela dole na kartě předmětu. Pokud je zde uvedeno Not Specified, pak prodejce do ČR nezasílá nebo zasílá jen po předchozí dohodě.

Ships to – Seznam destinací, kam prodejce zboží zasílá.

Condition – Stav předmětu – specifikuje, zda jde o zboží nové nebo použité.

Parametrů akce je mnohem více. Věnujte pozornost popisu aukce, ve kterém většina prodejců popisuje i termíny odeslání a doručení, poplatky za poštovné nebo třeba záruku. Důležité je také hodnocení prodejce. To naleznete vedle jeho jména v pravém horním rohu, v závorce. Zde platí, čím více, tím lépe. Často můžete narazit na prodejce s několika desítkami nebo stovkami tisíc kladných komentářů. Takoví jsou spolehliví a můžete jim věřit.

Jakmile zboží zakoupíte (ať již v aukci nebo pomocí Buy It Now), tak musíte zaplatit prostřednictvím PayPal. V několika krocích se dozvíte shrnutí ceny zboží a poštovních poplatků a také cenu vyjádřenou v českých korunách. Po zaplacení jste prodejcem informováni o odeslání zboží a někteří z prodejců vám ihned po odeslání přidají kladný komentář. Totéž se očekává od vás, jakmile zboží dorazí k vám domů. Dle zkušeností, věci z USA nebo i Číny jsou v Praze během několika málo dní. Zdržení čeká na Celní správě. Balíky nad cca 600 Kč je nutno proclít, a pokud nepocházejí z EU také vypočíst z jejich hodnoty DPH. V takovém případě vás Celní správa kontaktuje a bude vyzvídat, co že v balíku je. Celý proces lze vyřídit po telefonu. Zboží pak přijde v balíku na dobírku, přičemž dobírková částka zahrnuje clo a DPH.

Jaké jsou ceny a nejžádanější zboží

Největší zájem je o elektroniku v nejrůznějších podobách, nebo také o CD, DVD a knihy, které u nás nejsou k dostání. Osobně mám největší zkušenosti s elektronikou. Na digitální zrcadlovce lze ušetřit v sadách s objektivy i několik desítek tisíc, ale posílejte takovouto částku přes oceán s tím, že záruka je problémem číslo jedna. Paměťovou kartu SDHC o kapacitě 8 GB lze zakoupit za cca 250 Kč, cena u nás neklesá pod 700 Kč. Podobná situace je s USB Flash disky. Zakoupil jsem si například 16GB kovový flash disk za přijatelných 290 Kč včetně poštovného. U nás vyjde obdobný model na cca 1500 Kč. Specifikem jsou čínské mobilní telefony. Většina z nich stojí v přepočtu i s poštovným do 3 tisíc korun, nabízejí rozměrné dotykové displeje, podporu dvou SIM karet současně, Bluetooth, X megapixelové fotoaparáty, DVB-T tunery a spoustu dalšího.

Závěrem

Na eBay lze dobře nakupovat. Jde o neškodnou zábavu, pro někoho možná kšeft, který ale nemá dlouhého trvání. Stále objevuji nové kategorie zboží a zírám na ceny. Prozatím musím zaklepat, všechno zboží, které jsem objednal, přišlo relativně rychle a plně funkční. Jaké zkušenosti máte s eBay a podobnými službami vy?

27. 8. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...