Úvod > Články > Ekonomické zpravodajství a finance na internetu

Ekonomické zpravodajství a finance na internetu

Hledáte maximálně aktuální informace z oblasti podnikání, akcií či ekonomiky? Je vaší potřebou web určený pro podnikatele či investory? Následující článek hledá možnosti v českém internetovém prostředí.

Propojení světa financí a investic se světem internetu je poměrně pochopitelné a logické. Investoři potřebují získávat rychle informace, které se týkají výhodnosti jejich podnikatelského záměru a internet je rychlým nosičem informací. Kromě neveřejných webů, které jsou určeny pro burzovní makléře a velké investory, existuje celá řada těch, které jsou zacíleny na širokou skupinu čtenářů. Pojednávají o akciích, rodinných financích, účtech i kurzech měn. Drobné investování je stále populárnější, s rostoucím cestovním ruchem jsou stále důležitější informace o kurzu měn. V tomto prostředí je logické, že se webům pro podnikatele, investory nebo jen lidi, kteří se o ekonomický pohled na svět zabývají, daří i na českém internetu. 

A jak to již bývá, snad každý přináší originální a nezvyklé řešení, způsob práce, který je specifický pro ten který web a komunitu jeho čtenářů. Každý web, o kterém se zmíníme v následujícím článku je určen konkrétní čtenářské skupině a hledat ten nejlepší by bylo nejen velmi obtížné, ale také nesmyslné. Následující text vnímejte, prosím, jako procházku po českém internetu, která se snaží poukázat na zajímavé projekty, netradiční přístup či inovativní řešení.

Patria Online (www.patria.cz/news/default.aspx )

Společnost Patria Finance provozuje jeden ze zajímavých webů, který je zaměřen převážně investorsky. Obsah zde naleznete dvojí - placený a neplacený. Web je tedy určen především klientům společnosti, kteří provádějí investice a mají tak právo na kvalitní informační servis a sumu znalostí, které jim umožní dobře investovat. Ti ostatní pak mají přístup pouze k některým článkům a údajům. 
 
Za měsíc web navštíví něco přes 60 tisíc reálných návštěvníků, což svědčí o jeho popularitě. Po stránce ovládání a práce s nástroji patří mezi nejmoderněji řešené české weby. Například u kurzů akcií je možné si nechat vygenerovat grafy podle různých kritérií a to jak časových, tak například vývoj objemu obchodování či porovnání s indexem burzy. Za příplatek je pak možno provádět různé analýzy vývoje. 
 
K dispozici je pochopitelně pravidelně aktualizovaný měnový kurz nebo kurzy akcií nejen z České republiky, ale také z Evropy či USA. U světových trhů zde najdete zpravidla jen vývoj celkového indexu té které burzy. Naproti tomu u obvyklejších trhů jsou zde ke každému titulu detailní informace o prodejních, nákupních i objemových číslech. 
 
Server je také jedním z největších agregátů novinek z oblasti kurzů měn a mnoho jiných médií se na něj odvolává. Server je tedy jedním z předních českých webů zaměřeným na investory. Pro ostatní návštěvníky je pak vhodný především pro zjišťování aktuálních cen měn a akcií, případně na grafovou analýzu vývoje českých akciových titulů.

Podnikatel.cz (www.podnikatel.cz )

Je projektem společnosti internet Info. Jeho zaměření je celkem jasné již podle podnázvu "Bussines server". Sám vydavatel jej charakterizuje následovně: "Přináší aktuální novinky ze světa podnikání, přehled nejdůležitějších zákonů, největší databázi firem a jejich vyhledávání v Česku i v Evropské unii, právní poradenství nebo čerstvé informace z úřadů státní správy. Manažerům poskytuje rady v oblasti vedení lidí, time managementu i volnočasových aktivit.

V elektronické podobě nabízí server Podnikatel.cz ke stažení ucelený soubor právních norem, smluv, dokumentů a formulářů. Přehledné informace usnadní jednání s finančním a živnostenským úřadem, s úřadem práce, katastrem nemovitostí a s dalšími institucemi. Praktické nástroje představují mzdové, úrokové a daňové kalkulačky, nebo srovnávací žebříčky finančních produktů na českém trhu."  

Z výše uvedeného je zřejmé, že cílovou skupinou jsou hlavně všichni podnikatelé. Hlavním úkolem je jak přinášet novinky a zajímavosti, tak praktické rady a typy. K tomu jsou určeny články "Z diskuse", které reagují na náměty čtenářů, kterým není něco jasného v diskusích a nebo "v otázkách a odpovědích", kde jsou probírány praktické a konkrétní příklady. Zajímavým odlehčením je pak rubrika "Managerský život", které se pohybuje někde na hraně mezi článkem o bussinesu a volném času.  

Některým lidem bude na webu chybět podrobnější zpravodajství z oblastí akcií či kurzů měn, grafy, analýzy a podobné záležitosti. To však Podnikatel.cz nechává jiným serverům. Sám chce být co možná nejlepším a nejpraktičtějším pomocníkem a rádcem běžného podnikatele, který řeší otázky jako "za jakých podmínek lze zaměstnat brigádníka" a pod. A to se mu velice slušně daří, o čem svědčí také návštěvnost přes 180 tisíc reálných návštěvníků za měsíc.

iDnes

Ekonomické a finanční zpravodajství na tomto serveru představuje nejnavštěvovanější zpravodajství z této oblasti a je rozděleno na dva celky. Prvním je Ekonomika iDnes (http://ekonomika.idnes.cz / ), která představuje klasické ekonomické zpravodajství, určené pro širší veřejnost. Texty tedy nejsou určeny pro investory a odborníky, ale pro běžného čtenáře novin. Mezi rubriky, které jistě stojí za přečtení, lze zařadit Test. Tedy místo, kde naleznete porovnávací testy různého zboží, což se před případným nákupem rozhodně hodí. A pak nechybí ani populární Dilbert.  

Druhým místem na iDnes, které je zasvěceno penězům je Fincentrum.cz (http://fincentrum.idnes.cz/ ). To již od obecných záležitostí přechází ke konkrétním tipům a informacím především pro soukromé osoby. Naleznete zde informace o účtech, drobných investicích, různé kalkulačky, informace o pojištění apod. Texty jsou psány přístupnou formou a jsou tak něčím, co bývá často označováno jako "finanční vzdělávání". Někteří uživatelé ale budou postrádat ucelenější přehledy, které by jim umožnily správný výběr toho kterého konta. Pokud budete chtít žít hlavně z obsahu serveru Fincentrum.cz, pak je potřeba se připravit na nutnost častého fulltextového vyhledávání.  

Oba servery mají podle Netmonitoru za měsíc červenec návštěvnost asi 600 tisíc reálných uživatelů, což jen podtrhuje fakt, že se jedná o nejčtenější ekonomické médium u nás.

Měšec (www.mesec.cz)

Představuje druhý (a historicky starší) projekt Internet Info zaměřený na ekonomické a finanční záležitosti. Cílem webu je poskytnout ucelený a kompletní přehled o všech finančních službách, pojištěních a podobných záležitostech. Nechybí tedy aktualizované přehledy, recenze jednotlivých produktů nebo velice dobře vytvořené kalkulačky. K dispozici jsou také informace o kurzech měn a akciích, ale v poněkud méně přitažlivé formě přítažlivé formě oproti Patria Online. Méně pravidelný návštěvník bude mít možná problémy s orientací na webu. V rámci snahy o přehledné členění zde vznikl systém, který je pro pravidelné čtenáře velice přínosný, ale vyžaduje jistou zkušenost s používáním.  

Zajímavé je, že představuje jeden z největších ekonomicky laděných webů a současně se opírá o články pocházející z pera externích redaktorů. Podobně jako na Lupě či na Root se i zde osvědčil tento redakční model a funguje velice solidně.  

Samozřejmostí jsou také rychlé zprávičky, které jsou kratší než články, ale zato patřičně aktuální. Jsou důvodem, proč web navštívit i častěji, než jen jednou za den. Celý web se může chlubit návštěvností téměř 230 tisíc reálných uživatelů za měsíc.

Finweb (finweb.ihned.cz/ )

Je součástí iHNed a tedy i Hospodářských novin. Těžiště jeho zájmů leží v informacích ekonomického charakteru a je zacílen na lidi, kteří se otázkami národohospodářskými zabývají. Nenaleznete zde příliš mnoho informací o běžných účtech a starostech malého zákazníka velkých bank. Spíše kvalitně a hlouběji pojaté ekonomické zprávy.  

Nicméně také Finweb nabízí přehledové tabulky a informace v patřičně přehledné a koncentrované formě. Jen je pro něj trochu škoda, že v poměrně nelogicky uspořádaném a designově odlišném provedení.  

Web má měsíční návštěvnost asi 231 tisíc reálných uživatelů za měsíc, což je zcela srovnatelné se serverem Měšec. 

A ti další...

Výčet uvedeného není pochopitelně kompletní. Mezi oblíbené weby patří například Akcie s 38 tisíci reálných návštěvníků. Tento server nabízí zajímavé články z oblasti akciových trhů, ale také přehled aktuálních kurzů, novinky a pod. FinExpert nakladatelství Computer press je zaměřen především na osobní a rodinné finance. Návštěvnost je kolem 62 tisíc RU, osobně mi vadí relativně časté používání nespisovných slov a termínů.  

Zásadní význam má také ekonomické zpravodajství ČTK ve formě Finančních novin, který představuje základní zdroj zpráv z oblasti ekonomiky a finančnictví. Garantem spolehlivosti a kvality je ČTK a server se může chlubit 147 tisíci RU.  

Webů, které se problematikou zabývají, je ale pochopitelně mnohem více. Zajímavý je jistě pohled na relativní vyrovnanost Internet Infa a Mafry v oblasti ekonomického zpravodajství. Mafra má díky iDnes asi 600 tisíc RU a jeho konkurent při sečtení Měšce a Podnikatele téměř 410 tisíc RU. Třetí Finweb má se 231 tisíci RU již docela velkou ztrátu na oba hráče. Navíc je potřeba říci, že počet uživatelů Měšce poměrně rychle roste a možná se tak setkáme zajímavého souboje.  

A snad ještě myšlenka na závěr. Google Finance je velice zajímavý nástroj, který u nás zatím poměrně chybí. Nabízí možnost vytvořit si vlastní portfolio akcií a sledovat jejich pohyb. Vše je pak možné přenést do grafu, kterému lze rychle a snadno měnit časovou osu. Navíc u vývoje akcií jsou vždy uvedeny události vztahující se k tomu kterému titulu na časové ose. Je tak snadné sledovat, kdy která událost a jak ovlivnila kurz. Jistě by byla užitečná lokalizace. Možná ne jazyková, ale obsahová určitě. Dočkáme se jí?

4. 9. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...