Úvod > Články > Vydejte si vlastní knihu 2 – Další weby. Tipy a zkušenosti

Vydejte si vlastní knihu 2 – Další weby. Tipy a zkušenosti

Před časem jsme vám v článku nabídli dva servery, kde je možné si vydat vlastní knihu z tepla domova. Dnes představíme ještě pár dalších, a navíc poradíme, jak na to, či na co si dát pozor.

Kde ještě můžete svou knihu vydat?

článku Davida Procházky jste si mohli přečíst, jak vydat vlastní knížku na Blurb nebo Knihovnicka.cz. 

Dalšími možnostmi je brněnská společnost MSD, kde v levé liště klikněte na odkaz Malonákladový tisk publikací a otevře se stránka s podrobnými podmínkami – navíc zcela dole na stránce najdete link na kalkulátor ceny zakázky.

Pak je zde českobudějovická Nová Forma, která rovněž nabízí možnost předkalkulace, a také nabídne vaši knihu ve svém e-shopu.

Verneland vám vydá knihu za jednotnou sazbu 5 000 Kč. A pak je zde ještě nabídka nakladatelství Beletris.

Tipy a zkušenosti

Pokud budete chtít vydat vlastní knihu, skripta nebo nějaký sborník či básně, možná se vám hodí návod či rady, jak postupovat.

Záleží na vás, kolik vlastně do celého podniku chcete vrazit. A kolik kusů knížky chcete vydat. Jestliže na penězích nezáleží, využijte nabídky kompletního servisu – nakladatelství za vás vyřídí ISBN, rozeslání povinných výtisků, ale i předvýrobu. Tedy naformátování textu, tvorbu obálky, hřbetu, zadní strany obálky, tiráž apod.

Když si však dokážete tyto věci sami vyřídit a zařídit, ušetříte, a vlastně pak můžete odebrat jen určité množství kusů, takže vás celá legrace může vyjít na třeba jen 1600 Kč. Což myslím ujde. Navíc u některých společností vaši knihu nabídnou ještě ve svém e-shopu, takže se vám časem mohou náklady vrátit.

ISBN

Nejprve je nutné mít ke své knize přidělené číslo ISBN. Podrobnosti o ISBN a jak číslo zdarma získat, najdete zde. Musíte uvést jméno autora, název knihy, vydavatele, počet stran. Nezapomeňte, že každá publikace s přiděleným ISBN musí pak být po vytištění ze zákona povinně odeslána knihovnám podle tohoto seznamu.

Úprava textu

Samotný text knihy můžete upravit ve Wordu, ale klidně použijte třeba i TeX. Ve Wordu vše zarovnejte do bloku a nezapomeňte, že byste kapitoly měli začínat na lichých, pravých stranách. Tiráž můžete uvést buď na sudé straně těsně před začátkem hlavního textu, nebo na poslední sudé stránce, každopádně musí být uvedeno číslo ISBN.

Font můžete použít klidně klasický Times New Roman nebo Arial, ale líbí-li se vám i jiný, můžete jej použít, pokud bude po zmenšení dostatečně čitelný.

Nyní si ve Wordu nastavte formátování na A5 (tradičně bývá A4, ale knihy je lépe vydávat ve formátu A5, tedy s výjimkou skript). Když si pak dáte Zobrazit – Zobrazení při tisku, vidíte v podstatě, jak vaše kniha, tedy její vnitřek, bude vypadat.

Nezapomeňte očíslovat stránky. Tam, kde čísla stránek nebudete chtít, použijte možnost ve Wordu rozdělit text na oddíly a v příslušném oddílu zobrazování čísel stránek zakažte.

Nezapomeňte si přečíst celý text i z pravopisného hlediska, prezentujete přece sami sebe.

A konečně, když už jste se vším spokojeni, převeďte text do PDF. Existuje na to další prográmek zdarma, který se jmenuje PDFCreator.

Obálka

Sami si můžete navrhnout obálku, a to jak přední, tak zadní stranu. Na zadní straně obálky opět nezapomeňte uvést ISBN a minimálně ze slušnosti vydavatele. Pro přední stranu obálky můžete využít nějaké vlastní fotografie či obrázky, jež můžete upravit v grafických programech zdarma jako Gimp nebo IrfanView. V obou se dá vložit do obrázků či koláže obrázků i text. Samozřejmě, movitější mohou použít Photoshop. Obrázek je nutné uložit ve formátu JPEG v rozlišení pro tisk (tedy minimálně 300 dpi a velikost na výšku zhruba 2000 pixelů).

Odeslání

A máte hotovo – vydavateli odešlete e-mailem PDF soubor, oba JPG obrázky přední a zadní strany obálky, text na hřbet knihy, zda si přejete lamino obálky, jaký má být formát knihy (A5 nebo A4). Pokud jste něco zapomněli a vydavatel je seriózní, ozve se vám, abyste udělali opravu.

Rovněž uveďte počet kusů, které se mají vytisknout. Ty vám pak budou doručeny na vaši adresu na dobírku. Při počítání počtu kusů knihy nezapomeňte na povinné výtisky. Solidní firma vám pak ještě pošle smlouvu, některé nabídnou, jak již bylo řečeno, knihu ve svém e-shopu.

Co se týče ceny za jednu knihu, vy platíte jen skutečné náklady a u 150stránkové knížky vyjdou na nějakých 70 korun, takže za 20 kusů zaplatíte 1400 Kč plus dobírkovné a poštovné.

Osobní zkušenosti

Sám jsem vyzkoušel dvě z uvedených firem – Knihovnicka.cz a Nová Forma. U Vernelandu mne odrazuje nutnost zaplatit 5 000 Kč, u MSD a Beletris chybějící možnost nabídky knihy na e-shopu.

Knihovnicka.cz mne zklamala přístupem – nejenže mne neupozornili na špatně naformátovaný text, ale i jakékoliv další jednání probíhalo ve velmi dlouhých intervalech. Výsledná cena navíc byla o něco vyšší, než kolik vypočítal kalkulátor na jejich webových stránkách, a to včetně DPH.

Vítězem tak pro mne je Nová Forma. Nejenže se mi ozvali, když bylo potřeba cokoliv opravit, navíc jejich chování bylo vstřícné a slušné, a když už měli podklady skutečně všechny a v pořádku, dodrželi termín 10 dnů a tisk i provedení vypadá vskutku profesionálně. Ostatně – sami se můžete přesvědčit.

Distribuce a reklama

Jestliže jste si knihu vytiskli pro vlastní potěšení, nemusíte už nic dělat. Známým a rodině rozdáte z těch 20 výtisků, ostatní si můžou knížku objednat u výrobce. Chcete-li prodat víc, můžete zkusit obrážet s knihou literární veletrhy, nebo si objednat větší počet kusů a udělat jí reklamu v nějakých novinách, časopisech, na internetu, kde se inzerce neztratí.

16. 9. 2008

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...