Úvod > Články > I(n) ty m(n)ě poznej

I(n) ty m(n)ě poznej

Pobyt na síti internet je značně anonymní, alespoň do určité míry. Někdy je to záměr, kdy netoužíme, aby se vědělo, co právě na internetu děláme a pod jakým nickem se skrýváme.

V jiných situacích naše anonymita není záměrná a vyplývá pouze z podstaty tohoto média.

Jak bylo v některém z předchozích článků zmíněno, najít nějakého přítele na chatu popřípadě někde na IM službách je velmi často prakticky nemožné.

Vývojáři, z jejichž dílen povstávají technologické novinky, se snaží, aby způsob komunikace byl co nejblíže realitě. Snaha je taková, aby si uživatelé mohli nejen psát, ale navzájem se i slyšet vidět…atd. To je samozřejmě pochopitelné a neříkám, že je to krok špatným směrem.

Zkrátka se snaží co nejvíce přiblížit stavu tak nějak life komunikace.

Přiznám se, že v tomto směru nejsem fandou největších technických vychytávek a horkých novinek. Radostně využívám ICQ i Skype, to mi problém nedělá. Jsem samozřejmě raději, když mohu volat přes internet - zadarmo. Rozhodně však odmítám web-kameru jako prostředek k video hovorům.

Když byla technologie video hovoru novinkou, podlehl jsem jí naprosto bez zábran. Připadal jsem si jako postava z amerického filmu, která rozhoduje přes toto komunikační medium o osudu zeměkoule. Nic na tom, že jsem mluvil s kolegou přes Skype a na monitoru měl pár barevných kostiček pouze vzdáleně připomínajících jeho tvář. Po čase jsem však tomuto přestal holdovat. Z důvodů docela prostých.

Počáteční nadšení vymizelo a během krátké doby technologie opět poskočily o výrazný kus dopředu. Ano, i zlepšení technologií může zapříčinit regresi, v podobě odklonu od moderních typů komunikace.

Nyní vždy odmítám, aby mě web-kamera snímala během hovoru. Už mám zkrátka dost toho, se před každým hovorem obléct, vybělit si zuby, učesat se, oholit se a ještě se tvářit se zaujatě.  Ono nejde jen o to, abych si udržel zbytky morálního kreditu u svých známých a příbuzných. Nejde o to, abych při hovoru přes net mohl utajit, že zrovna hraji počítačovou hru, kterou dostal syn k svátku. To, oč tu běží, je také to, že mince má dvě strany. V tomto případě dvě web-kamery.  

Jak jsem psal, zlepšení techniky může i odradit. Na začátku byly pouze málo říkající barevné čtverečky, zasekávající se při každém pohybu. Jenže čtverečky časem zmizely a objevila se, občas krutá, realita. U některých tváří člověka skoro zamrzí, že realita je zobrazována tak dokonale. (Teď pravděpodobně ztrácím i ty zbytky morálního kreditu, minimálně u těch známých, kteří si přečtou tento článek.)

Dalším, pro mě velmi odpudivým, jevem jsou lidé (nemyslím obecně, ještě to upřesním), a to tací, kteří v této oblasti postupují naprosto opačně. Snaží se, aby nikomu z jejich seznamu v e-mailu, ICQ, deníčku…neunikla z jejich života ani minuta. V tomto ohledu jsou pro mě nejděsivějšími příklady statusy na ICQ. (I já používám ICQ, ale můžete si samozřejmě dosadit jakéhokoli jiného klienta.)

Kromě předvolených statusů, zda uživatel je či není u počítače, ještě s klidem beru určení, kde dotyčný je právě teď a možný způsob kontaktu. Někteří se však neomezí na určení své polohy v daném čase. Považují za nutné, aby každý věděl, kde byli předtím, s kým tam byli, proč tam byli, co tam dělali, jak se jim to líbilo, jestli půjdou zase, co budou dělat, až odejdou od počítače, a nějaký citát na závěr.

Tito lidé se nezastaví před ničím. Znám případy uživatelů ICQ, kteří informují ve statusu i o tom, že jsou zrovna na WC, a to s použitím výše popsaného schématu. Včetně citátu. 

Pokud mluvím o příkladech zvrhlé internetové extroverze, nemohu nepřipomenout ještě všemožné chaty. U třináctiletých dívek se podobě profilu se všemožnými fotkami s kamarádkami, myšáčkem a 12 x před zrcadlem není čemu divit. Jsou ovšem ženy, které mají ve 30 letech profil stejného vzhledu. 

Jako poslední píši příklad, jenž jsem objevil nedávno. Byl mi odeslán odkaz profilu na portálu libimseti.cz. Samozřejmě chápu, že tento portál slouží nejvíc jako seznamka. I tak jsem se trochu divil. V na těchto stránka jsou v profilu informace o uživateli  řazeny do určitých okruhů. Kategorii intimně si opravdu na nic nehraje. Žena (teď myslím obecně, doufám že moje žena nic takového nedělá) zde sděluje velikost poprsí, pro muže je zde kolonka pro vyplnění údaje o velikosti mužství. Tabulka je rozsáhlejší, oblíbené polohy, erotogenní zóny, úchylky…

Snad nejsem sám, komu připadá tohle opravdu podivné. Můžete znát nějakou ženu jen tak, od vidění, nemusíte vědět, kdy má narozeniny, ale můžete třeba zjistit, zda má vyholené přirození (ano, i tato kolonka na zmíněném portálu figuruje).  Snad nejsem sám, komu připadá, že zjistit, jaké má žena erotogenní zóny přes net, není ta správná cesta.

27. 9. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.