Úvod > Články > Služby pro přeposílání zboží z USA

Služby pro přeposílání zboží z USA

Nákupy v USA jsou velmi populární. Jak aukce na známém serveru Ebay, tak nákupy v amerických e-shopech vám mohou ušetřit tisíce korun. Co když ale internetový obchod za velkou louží nezasílá zboží do ČR? Snadná pomoc – využijte nabídky firem, které zboží přepošlou až k vám.

O nákupech v USA jsme nedávno publikovali samostatný článek, který se zabývá obecnou problematikou nákupů a aukcí. V dnešním článku se zaměříme čistě na služby, které zajišťují přeposílání zásilek do ČR. Proč ale zásilky přeposílat? Důvod je prostý. Řada amerických obchodníků nepodporuje zasílání zboží přímo do ČR, někteří dokonce ani do Evropy obecně. Tento problém řeší právě společnosti, které zásilku přijmou v USA, zkontrolují neporušenost, kompletnost a podobně a odbaví ji do cílové destinace v ČR. Kromě toho nabízí tyto služby i některé nadstandardní funkce.

Jak vše funguje

Systém je poměrně jednoduchý. Nejprve se zaregistrujete u společnosti, která zásilky do ČR přeposílá. Následně vyberete z internetového obchodu zboží, které hodláte poslat až k vám domů a objednáte jej na adresu, kterou vám sdělí provozovatel přeposílající společnosti. Tato adresa je v USA, takže pro internetový obchod vystupujete jako běžný americký občan. Po dokončení objednávky a platby prostřednictvím platební karty nebo systému PayPal dojde k odeslání zboží na americkou adresu přeposílatele.

Ten zboží zkontroluje, přebalí a odešle pomocí americké pošty do ČR, v případě větších zásilek pak lodní přepravou. Za tuto službu si logicky naúčtuje drobný poplatek, u dražšího zboží je ale tato částka zanedbatelná. Zásilka poté dorazí do ČR, kde je na celní správě podrobena proclení a odvodu DPH (u dražšího zboží než cca 30 USD). Ve výsledku dorazí na vaši adresu na dobírku, přičemž částka, kterou na své domovské poště uhradíte, bude odpovídat součtu DPH a cla. Systém je to jednoduchý a v řadě případů i jediný možný, kterak specializované zboží do ČR dopravit.

Asistovaný nákup

Kromě této základní služby dokážou společnosti zajišťující přeposlání zastat i další činnosti. Asistovaný nákup je ochranou před spekulativními e-shopy a také před placením přemrštěné ceny za sháněný výrobek. Podstata spočívá v tom, že si na internetu v některém americkém on-line obchodě vyberete zboží a odkaz na něj zadáte do přeposílatelova systému. On pak provede jednak kontrolu, zda se jedná o solidní obchod s dobrým hodnocením zákazníků, rovněž ověří, zda zboží není předražené nebo zda za ním nečíhá nějaký chyták. Pokud ano, najde vám jiný zdroj se stejným zbožím a stejnou, případně i nižší cenou a pošle vám instrukce, kolik bude zboží stát.

Přehled služeb

Služby pro přeposílání zboží mají některé stejné prvky, ale v lecčems se také liší. Vybrali jsme pro vás čtyři služby, každá funguje na trochu jiném principu. Nyní se podíváme na jednu po druhé.

Shipito

Tato služba funguje na výše popsaném principu. Po registraci můžete na uvedenou adresu nechat zaslat libovolné zboží. To je vám pak zasláno na vaši adresu za 8,5 USD za jeden balík. Kumulovat lze balíky pouze v případě pronájmu virtuální poštovní schránky, která vyjde na 50 USD za rok. Pak zaplatíte poštovné a balné jen jednou. Služba dále nabízí asistovaný nákup a obsahuje kalkulátor poštovného.

USA servis

Další podobná služba. Virtuální schránku nenabízí, funguje klasicky – objednáte zboží, zašlete jej na danou adresu USA a společnost USA Servis vám zboží za poplatek 149 Kč plus poštovné odešle do ČR. V nabídce je také asistovaný nákup, společnost má pobočku v ČR, je zde také asistent komunikující v češtině.

CZ-Ebay

Tato společnost nabízí vše co předešlé, mimo virtuální poštovní schránky. Za přeposlání balíčku si naúčtuje 20 USD, za sledování a přihazování na určitou aukci pak 5 USD. Společnost se také zabývá dovozem amerických automobilů.

Zásilková služba

Tato služba se od výše uvedených liší. Vyžaduje striktně pronájem fyzické poštovní schránky. Můžete si pronajmout menší či větší box, kam budou vaše zásilky směřovat. Měsíční pronájem základní schránky stojí cca 250 Kč. Při roční platbě se dostanete na částku cca 1700 Kč. Zásilky došlé do vaší schránky jsou kompletovány a po max. 8 kg balících přeposlány do ČR. Za odeslání jednoho takového balíku bere společnost poplatek ve výši 20 USD.

Závěrem

Jak vidno, řada společností pochopila, že Češi mají o nákupy v USA zájem, a tak lze vybírat z několika služeb. Jistě při troše "googlení" narazíte také na další podobné společnosti. Máte-li osobní zkušenost s tímto typem nákupu v USA, pak sem s ní do diskuze.

14. 10. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.