Úvod > Články > Přehled skutečně užitečných Wi-Fi zařízení

Přehled skutečně užitečných Wi-Fi zařízení

Sítě Wi-Fi jsou dnes možná méně populární, než tomu bylo v minulosti. Důvodem je zejména obrovská zarušenost velkých měst Wi-Fi signálem. Na druhou stranu, mnoho z nás má doma malou Wi-Fi síť tak, aby se všechny domácí počítače připojily k místní síti a k intranetu bez drátů. V dnešním článku si ukážeme, co vše lze přes Wi-Fi k počítači připojit.

Ještě nedávno byla zařízení, která se připojovala přes bluetooth, USB nebo Wi-Fi, označována jako gadget (neboli vtipná věc). Postupem času ze stínu těchto často nesmyslných zařízení vystoupila taková, která mají v praxi smysl. Některá zařízení vám budou jistě známá, o jiných uslyšíte poprvé v životě. Tak jako tak nám technologie Wi-Fi poskytuje svobodný pohyb a v případě stacionárních zařízení také jejich snadné přemístění bez nutnosti řešit problematiku datové kabeláže.

Bezdrátový tisk: dvě cesty

Jedním z nejužitečnějších zařízení je bezesporu bezdrátový print server. V domácnosti nebo v menší firmě lze snadno napojit multifunkční zařízení, nebo jakoukoli tiskárnu k počítačové síti. Tisk je pak velmi pohodlný. V počítači jen vyhledáte print server, který se tváří jako běžný počítač a pošlete na něj tiskovou úlohu. Wi-Fi print servery ale dokážou také zajistit přenos naskenovaného dokumentu zpět do počítače. Další možností je zakoupení tiskárny s Wi-Fi rozhraním. Těch je v nabídce hned několik druhů a značek.

VoIP telefonie

Telefony pro VoIP telefonii nejsou ničím novým nebo neobvyklým. Díky Wi-Fi se lze ale po bytě, domě nebo kanceláři pohybovat zcela neomezeně. Dá se říci, že tyto bezdrátové telefony nahrazují standardní DECT pro využití internetové telefonie. Propojení je možné samozřejmě se známou aplikací Skype, ale dokážou pracovat také s jiným řešením. Nahrazují tak zejména sluchátka s mikrofonem nebo suplují USB VoIP telefony.

Wi-Fi webové rádio

Jste zvyklí při práci využívat webové rádio? Díky němu lze poslouchat stanice z celého světa, nejste tedy omezeni pouze stanicemi dostupnými v běžném rádiovém vysílání ve vašem regionu. Když ale chcete poslouchat své oblíbené stanice i bez počítače nebo v jiné místnosti, pak to může být problém. Řešením je Wi-Fi webové rádio, které se pomocí bezdrátové technologie připojí k internetu (prostřednictvím vašeho PC) a zprostředkuje vám poslech stanic v jiné místnosti bytu. Navíc tato rádia obvykle disponují příjmem běžných stanic, mají v sobě integrovány hodiny, budík nebo promítání času na stěnu.

SD karta s podporou Wi-Fi

Na trhu se v minulosti objevilo několik digitálních fotoaparátů, které disponují podporou Wi-Fi technologie. Výhodou je, že fotoaparát nemusíte připojovat k PC, pokud se rozhodnete z něj stáhnout snímky. Vše provedete bezdrátově. Nevýhodou je, že tuto technologii nabízí jen velmi malé množství přístrojů. Na trhu se ale objevily SD karty s technologií Eye-Fi, která v sobě kromě paměti na snímky obsahuje také Wi-Fi rozhraní. Tím lze kartu využít v mnoha různých fotoaparátech, ale také v jiných zařízeních. Bohužel, zařízení musí také tento speciální typ karet podporovat. Například u nových digitálních zrcadlovek je již podpora Eye-Fi běžná (Nikon D90).

Bezdrátový datový projektor

Počítačové projektory si našly uplatnění nejen na prezentacích a ve školících místnostech, ale řada lidí jej využívá také doma. Ceny jsou nízké a v nabídce výrobců se vyskytují modely s podporou Wi-Fi rozhraní. Z vlastní zkušenosti musím říci, že takový projektor je opravdu velmi dobře využitelný. Zvláště, pokud s projektorem putujete po různých prezentacích a místnostech, kde každá má jiné proporce a možnosti umístění projektoru jsou rozdílné. Nemusíte se pak ohlížet na délku video kabelu, přenos signálu je realizován bez drátů.

Další užitečná zařízení

Mezi další užitečné zařízení patří například bezdrátová web kamera, kterou nainstalujete i do míst, kam by bylo složité dovést datovou kabeláž. Existují také Wi-Fi fotorámečky, jejichž obsah si změníte bez nutnosti připojovat rámeček k PC. Zařízení tohoto typu je poměrně hodně, i když se také často setkáváme s podporou jiné bezdrátové technologie, kterou je Bluetooth.

13. 11. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...