Úvod > Články > DropBox: Snadná synchronizace dat mezi více počítači

DropBox: Snadná synchronizace dat mezi více počítači

Ti z vás, kteří využívají alespoň dva počítače, jistě někdy řešili problém, kdy je potřeba z jednoho na druhý počítač přenést data. Levné flash disky či paměťové karty nás téměř zbavily nutnosti vypalovat data pro přenos na CD nebo DVD. Díky internetovým službám ale můžeme „zahodit“ i flashky a využít on-line služby pro synchronizaci souborů a složek.

Problém přenášení dat je typický, pokud využíváte počítač doma a v práci. Při odchodu z práce si některé soubory stáhnete na flashku a jedete domů, kde je opětovně nahrajete do domácího počítače. Nezřídka se stává, že flashku zapomenete v USB portu pracovního počítače nebo ji necháte na stole či si doma ani nevzpomenete, že jste nějaká data na onom USB disku přinesli, neboť ten zůstane v tašce nebo batohu. Díky moderním on-line službám přitom nemusíte flash disk nikam nosit. Existuje totiž několik možností, kterak zajistit synchronizaci složek přes internet.

Samozřejmě se předpokládá, že oba počítače, které synchronizujete, jsou připojeny na internet. Přenášíte-li větší soubory, pak je nutné vlastnit také vysokorychlostní připojení, zejména upload téměř všech připojení stále pokulhává. Vynikající funkcí podobných synchronizačních služeb je fakt, že lze synchronizovat i více než dva počítače a navíc můžete data sdílet s dalšími uživateli dané služby. Můžete tak kupříkladu určitou složku nasdílet kolegovi nebo rodině a ukládat zde data, která byste si jinak složitě předávali pomocí FTP účtů nebo při osobní návštěvě.

DropBox

První představená služba pro synchronizaci složek a souborů je DropBox. Služba nabízí prostor 2 GB, ten je možno rozšířit za poplatek. Největší výhodou oproti jiným službám je podpora více operačních systémů. DropBox tak lze využívat nejen na Windows, ale také na Linuxu nebo Macu. Princip služby je takový, že z domovských stránek stáhnete klienta pro váš operační systém, toho nainstalujete a po instalaci si nadefinujete složku na pevném disku, která bude synchronizována se serverem a následně s dalšími počítači. Při instalaci si také založíte nový uživatelský přístup, na druhém počítači pak již volíte existující účet a vyplníte pouze e-mail a heslo ke zprovoznění synchronizace.

Synchronizační složka je standardně vytvářena v Dokumentech (v případě Windows), lze ji ale i po instalaci přemístit. Klient běží na pozadí, poznáte jej pouze tak, že má svou ikonu v oznamovací oblasti, časem ale i ta zmizí mezi neaktivními ikonami a v zásadě nevíte, že je služba na počítači přítomna. Jakmile do synchronizační složky umístíte soubory nebo složky, jsou automaticky zkopírovány na server. Naopak, pokud je na serveru obsah, který není prozatím synchronizovaný s vaším počítačem, dojde ke stažení souborů.

Takto lze do synchronizace zapojit více počítačů, na všech pak budete mít stejný obsah. Další předností služby je, že celý obsah synchronizované složky máte přístupný i přes webové rozhraní. Tím lze data z této schránky stahovat odkudkoli, tedy i tam, kde DropBox jako takový není nainstalován. Funguje to i opačně, lze přes webové rozhraní provádět upload souborů, které pak naleznete doma v určené složce. Mezi další výhody patří vedení revizí souborů. Například – pokud umístíte do synchronizační složky textový dokument, který následně upravíte (jedno na kterém počítači), server si bude pamatovat i několik revizí tohoto soubor a vy se budete moci k jednotlivým revizím vracet a obnovovat je.

Neméně užitečné je sdílení složek mezi uživateli DropBoxu. Vyberete si soubor nebo složku, kterou chcete nasdílet rodině nebo kolegovi. Vyplníte e-mail kolegy. Pokud jde o osobu již v systému registrovanou, je mu složka ihned zpřístupněna, na lokálním počítači pak má složka ikonu sdílené. Jestliže dotyčný službu nevyužívá, přijde mu e-mail s informací, kdo a co mu nabízí sdílení obsahu. Pokud jinak dotyčný DropBox nevyužije, může se pouze zaregistrovat přes webové rozhraní a vyžívat nasdílenou složku pouze přes web, bez přístupu z lokálního počítače. Vhodným sdílením lze rozumně vyřešit přenos dat mezi lidmi žijícími na celém světě.

Závěrem

DropBox je velmi jednoduchá a užitečná služba. Na jeho stránkách lze prohlédnout také instruktážní video, kde je celá funkčnost předvedena s komentářem v anglickém jazyce. DropBox ale není jediný. Existuje například služba Microsoft Mesh, která nabízí 5GB místa a je taktéž zdarma. Nabízí také sdílení obsahu, ale nenajdete zde revize. Navíc, funguje zcela pod určitými verzemi Windows a v omezené podobě také na Macu. Obecně jde o velmi prospěšné služby, které nám často dovolí odložit paměťová média a nezabývat se způsobem transportu dat mezi více počítači.

20. 11. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...