Úvod > Články > On-line nakupování: Amazon, eBay - popis a registrace (PayPal)

On-line nakupování: Amazon, eBay - popis a registrace (PayPal)

V ČR jsem nikdy neměl čas seznámit se s nakupováním na známých a výhodných serverech, jakými jsou Amazon nebo eBay. Teď, když žiju v Anglii, tak je nutnost umět využívat podobných obchodů - všichni tady nakupují na Amazonu a eBay, je to totiž opravdu výhodné. Rád bych popsal laickým pohledem mé dosavadní zkušenosti, protože už jsem poslední dobou v obou obchodech provedl větší množství nákupů.

Amazon vs. eBay

Základní rozdíl mezi Amazonem a eBay je ve způsobu prodeje. Amazon je přehlednější, každý produkt se tu vyskytuje jen jednou, ale třeba od více prodejců (obchodů). Na vás je potom výběr, ve kterém internetovém obchodě zakoupíte konkrétní produkt. Rozhodovat se lze podle ceny, poštovného, záruk a mnoha dalších parametrů. Amazon má navíc poměrně přísnou regionální politiku, takže např. pokud je člověk v Anglii, tak musí nakupovat z anglického Amazonu (amazon.co.uk), nikoliv z toho amerického (amazon.com). Na anglickém Amazonu jsou většinou prodejci, kteří fyzicky skutečně působí na území Anglie.

eBay funguje jinak než Amazon, lze říct, že trochu podobně jako české Aukro (aukro.cz), ale samozřejmě s odlišnostmi. Mimo standardních prodejů nového zboží za pevně danou cenu je možné také využít aukcí (ať už nového nebo použitého zboží). eBay se proto někdy říká „největší světové tržitě“, případně „největší světové smetiště“ - vyzkoušejte a vyberte si, co je podle vás přesnější. Obě tvrzení mají asi kousek pravdy. Na eBay je možné koupit spoustu zajímavých věcí za dobrou cenu, ale taky se na eBay, podobně jako na českém Aukru, nabízí velké množství naprostých zbytečností.

Jasnou výhodou eBay jsou ceny, které jsou téměř vždy nižší než na Amazonu. Na druhou stranu prodejci většinou neposkytují tolik záruk. Navíc na eBay najdete obchodníky z celého světa - velká část prodejců je např. z Hong Kongu - a případné reklamace by mohly být docela složité.

Registrace, placení platební kartou, PayPal

Pro nás Čechy, kteří jsme z médií často informování o různých skandálech a aférách s vykrádáním bankovních účtů, může být trochu nepříjemná základní podmínka pro využívání Amaznonu a eBay. Pro obchodování na obou internetových gigantech je totiž nutné zaregistrovat svou platební kartu.

Konkrétně na Amazonu se platební karta registruje přímo při založení účtu. Vše je velmi snadné, ale stejně asi hodně lidem pak vrtá hlavou, jestli nemohou být informace o kartě zneužity. Odpověď je snadná: mohou být zneužity. Podobné riziko je ale vždy a všude a já osobně se s tím netrápím. Na kartě mám limit, takže o všechny své peníze přijít (snad) nemůžu. Navíc důvěřuji podobných celosvětovým společnostem, že udělají pro bezpečí mé platební karty maximum. Protože každá i sebemenší aféra narušující důvěru zákazníků by mohla být pro jejich byznys velmi nebezpečná.

Pro podporu registrace platební karty bych chtěl napsat, že tento způsob umožňuje později provádět nákupy opravdu snadno a rychle. Nemusí se opět vyplňovat dlouhé číslo platební karty a další informace o kartě. Jednoduše je vše (snad bezpečně) uložené v databázi a k zaplacení za zboží stačí jedno kliknutí myší. Celý proces nákupu lze také proto zvládnout jen za pomoci cca 5 kliknutí a přibližně během 30 vteřin.

Většina prodejců na eBay vyžaduje placení pomocí PayPal. Jde o celosvětově jednu z nejpoužívanějších metod placení na internetu, která poslední dobou nabírá na popularitě i v ČR. Většímu rozšíření v ČR brání nelokalizace PayPal do češtiny. Je pochopitelné, že významné skupině lidí nevyhovuje využívat pro tak citlivou službu, jakou je on-line placení na internetu, webové stránky v angličtině.

Proces registrace v systému PayPal je trošku nestandardní. V průběhu vytváření nového účtu totiž vyplníte informace o vaší platební kartě a dále jste informováni, že z vašeho bankovního účtu se v krátké době odečte 50 Kč, a ať zkontrolujete, zdali transakce proběhla.

Jakmile se tyto peníze odečtou, tak si v popisu transakce ve vašem on-line bankovnictví najdete čtyřmístný kód, který následně vyplníte na stránkách PayPal. Tímto krokem dojde k dokončení registrace nového PayPal účtu. Chytrý způsob, jak ověřit majitele platební karty. Pro úplnost, o zmíněných „registračních“ 50 Kč nepřijdete, ale po určité době vám budou vráceny zpět.

Tento článek doplňuje a rozšiřuje již dříve vydaný Nákupy za velkou louží.

25. 11. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...