Úvod > Články > Hledejte mimozemské civilizace a léky na smrtelné nemoci

Hledejte mimozemské civilizace a léky na smrtelné nemoci

Jednoduchým programem, který si nainstalujete do počítače, můžete vědcům z renomovaných výzkumných ústavů pomoci hledat odpovědi na důležité vědecké otázky. Vyberte si projekt či více projektů z různých oborů a zapojte se do výzkumu.

Dnešní osobní počítače v sobě skrývají obrovský výpočetní potenciál, který ve většině případů při běžné práci ani nevyužijeme. Přitom pro vědecké instituce je každá výpočetní síla velice cenná. Bohužel každé takové pracoviště se potýká s omezenými možnostmi výpočetního vybavení, což snižuje rychlost pokroku při řešení vážných vědeckých otázek. Při uvážení těchto faktů si můžeme položit otázku: nejde nějak spojit výkon osobních počítačů po celém světě k výzkumu a pomoci tak vědcům v pátrání po odpovědích, jež hledají?

Právě tímto problémem tzv. distribuovaných výpočtů při využití osobních počítačů po celém světě (kterých je mimochodem více než jedna miliarda) se zabývá projekt Boinc. Nejznámějším, byť rozhodně ne jediným projektem, o kterém pravděpodobně mnohokrát slyšeli, je SETI@home, jenž se zabývá hledáním signálů vysílaných možnou mimozemskou inteligencí. Projekt si ve světě získal velkou popularitu, ale za skoro 10 let své existence žádný takový signál nedetekoval. Pro vědce jsou ale i záporné výsledky cenné.

Druhý úkol projektu SETI@home však vyšel na jedničku: vědcům z Kalifornské univerzity v Berkeley, kteří za ním stáli, se podařilo s úspěchem dokázat životaschopnost a úspěšné fungování distribuovaných výpočtů pomocí gridů, tj. jakési mřížky vzájemně propojených počítačů k analýze dat. Samotný projekt SETI@home se soustředil na rozmělnění výpočtů mezi uživatelské počítače po celém světě, které analyzovaly data získaná radioteleskopem na observatoři v portorickém Arecibu, jenž je tím vůbec největším radioteleskopem na světě (průměr talíře činí 305 metrů). A chcete-li mu pomoci i vy, stále můžete.

Vyberte si obor, v němž chcete pomáhat

Hledání mimozemských civilizací zní sice velice romanticky, ale leckomu se může zdát, že z praktického hlediska nijak neřeší problémy zde na Zemi. Můžete totiž namítat, že i kdyby se objevily rádiové signály z nějaké extrasolární planety řekněme 50 světelných vzdálené, s mimozemskou inteligencí si lidé moc nepoklábosí. Rádiové vlny coby forma elektromagnetického záření se šíří rychlosti světla, maximální rychlostí, jíž se hmota a přenášené informace mohou šířit, takže výměna jediné zprávy by i s odpovědí zabrala 100 pozemských let. (Nejbližší hvězdou podobnou našemu Slunci je Tau Ceti, jíž od Země dělí zhruba 12 světelných let, takže výměna informací s případnou civilizací na některé z planet tohoto systému by trvala 24 let. Ani to nezní moc uspokojivě. Navíc ani jedno pozorování nepotvrdilo kolem této hvězdy existenci větších planet. Ale ani nevyloučilo existenci menších planet podobných Zemi.)

Můžete se ale zapojit do jiných vědeckých projektů z rozličných oborů. Pomoci můžete v biologii, při výzkumu klimatu, fyzikům, astronomům, ale i matematikům. Když váš počítač nebudete vytěžovat, ve volných chvílích ― v podobě šetřiče obrazovky ― začne analýza vědeckých dat a vy přispějete k hledání léků na vážná onemocnění, studiu vesmíru, matematických problémů, simulací srážek částic v urychlovači LHC nebo k předpovědi vývoje klimatu ve 21. století.

Pro různé výzkumy jeden počítačový program

K analýze dat se používá jeden jediný počítačový program (samozřejmě bezplatný, s otevřenými kódy), který si můžete stáhnout pro více operačních systémů (Windows, Linux, Mac OS X a další unixové systémy). V něm si vyberete, na jakém projektu se chcete podílet, a v dalším kroku se zaregistrujete (zadáte svou e-mailovou adresu a zvolíte heslo k účtu Boinc). Vzhledem k tomu, že jednotlivé projekty spolu nesouvisejí, je bohužel nutné při přidání nového projektu k němu vytvořit nový účet (nicméně údaje mohou být stejné) ― popřípadě můžete využít jednoho ze správců účtu (viz níže). Takto se lze podílet na více projektech najednou. Po dokončení krátké registrace se program Boinc se přihlásí na vzdálené servery a začne pracovat se získanými daty, které bude váš počítač zpracovávat.

Jestliže se obáváte o snížení výkonu vašeho počítače, že vám tedy Boinc bude vadit při práci, pak vás určitě uklidní, že pracuje s nejnižší prioritou. To znamená, že přednost dostávají všechny jiné aplikace s vyšší prioritou. Jen když je počítač v nečinném stavu, kdy s ním nepracujete či neděláte nic náročného, si Boinc dovolí systémové prostředky využít více. Budete-li tedy potřebovat plný výkon procesoru a grafické karty pro náročné aplikace či hry, Boinic automaticky ustoupí do pozadí a nechá vás pracovat dle potřeb.

Další informace

Spoustu informací o smyslu projektu Boinic naleznete na domácích stránkách http://boinc.berkeley.edu, odkud si program můžete stáhnout. Jak jsme řekli výše, pro účast na více vědeckých projektech je potřeba si zřídit více uživatelských účtů, ale pro jejich snadnou správu lze použít i některého ze správců, jako je GridRepublic či BAM! (více na zmíněných webových stránkách).

Kromě toho na tam najdete i seznam běžících vědeckých projektů, ke kterým se můžete dobrovolně ihned připojit. Každá položka v seznamu obsahuje i popis, čemu přesně se daný projekz věnuje.

Bohužel pro našince jsou stránky skoro celé anglicky, takže neumíte-li anglicky, potom raději navštivte české webové stránky Czech National Team (CNT), kde kromě téhož přehledu najdete i řadu užitečných informací a rad.

12. 12. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...