Úvod > Články > Google odstranil Firefox a nahradil jej svým Chrome

Google odstranil Firefox a nahradil jej svým Chrome

A další novinky uplynulých dní: Microsoft vydal rekordní sadu aktualizací. Další díry byly ale záhy zneužity ― Sun vydal nový OpenSolaris ― a více...

Sun vydal vylepšený systém OpenSolaris. Míří na laptopy

Společnost Sun Microsystems před pár dny vydala novou edici OpenSolaris, unixový operační systém, který je pro uživatele dostupný k bezplatnému stažení.

Sun si novou verzi svého open-sourcového systému pochvaluje a označuje ji za nejrychlejší operační systém s otevřenými kódy. Její ambice udělat z OpenSolaris konkurenta linuxovým systémům na osobních počítačích potvrzuje i spolupráce s firmou Toshiba, která OpenSolaris nasadí na své laptopy.

OpenSolaris 2008.11
OpenSolaris 2008.11, zdroj: Wikipedia, větší obrázek zde.

OpenSolaris 2008.11 vznikl na základě spolupráce Sunu se studenty a komunitou a byla do něj implementována řada ojedinělých funkcí.

Kromě záměru udělat z OpenSolarisu systém vhodný pro osobní počítače, však Sun stejně dbala na to, aby jej připravila pro nasazení v data centrech.

Uživatelé ocení předělané grafické rozhraní (vycházející z GNOME) a například funkci "Time Slider", jež využívá předností souborového systému ZFS (vyvinutého také Sunem). Time Slider uživatelům umožňuje pravidelně pořizovat "momentky" systému, a pokud uživatel bude potřebovat, systém vrátit do libovolného okamžiku v minulosti. K tomu není potřeba měnit celý systém do minulého stavu, ale pomocí "jezdce" ve složce obsah složky měnit tak, jak se během času vyvíjel (například jestliže jste před týdnem smazali něco z nějaké složky, můžete jezdce ve složce posunout na čas „před týdnem“, zkopírovat si potřebné soubory a zase se vrátit do aktuálního stavu.

Zástupci společnosti Sun se chlubí i tím, že OpenSolaris je jediným současným operačním systémem, který je optimalizovaný pro Intel Core I7, nové procesory postavené na mikroarchitektuře Nehalem.

OpenSolaris 2008.11 si můžete stáhnout (s podporou češtiny) ze stránek OpenSolaris.com. Jestliže si jej chcete jen vyzkoušet a zjistit, jak je na tom s podporou vašeho hardwaru, systém můžete nastartovat  i bez instalace z CD (Live CD) nebo USB klíčenky.

Microsoft vydal rekordní sadu aktualizací. Další díry byly ale záhy zneužity

Pravidelné druhé úterý v měsíci přineslo dávku nových záplat pro systémy Windows, kancelářské balíky MS Office a další přidružené aplikace. Vánoční nadílka záplat je opravdu velká, vždyť opravuje nejméně 28 zranitelností, z čehož 23 děr nese označení "kritické". Za pět let, kdy byl termín druhých úterků v měsíci zaveden, jde o rekordní počet.

Máte-li z různých důvody zakázané automatické aktualizace systému, neváhejte a navštivte web Windows Update, resp. Microsoft Update

Krátce po vydání záplat se ale objevily informace o dalších zranitelnostech, které se týkají produktů Microsoftu a které pro uživatele představují velké bezpečnostní riziko.

První chyba je obsažena ve webovém prohlížeči Internet Explorer 7 a ohrožuje operační systémy Windows XP, Vista i Server 2008. Podle dostupných údajů jí útočníci již hojně využívají k napadení systémů. Právě tato skutečnost pravděpodobně znamená, že Microsoft do konce roku vydá ještě její opravu a nebude tak čekat až na druhé úterý v lednu.

Druhá chyba byla zjištěna ve WorPad Text Convertor a ohrožuje systémy Windows 2000 SP4, XP SP2 a Server 2003 (SP1, SP2). Uživatelé "XPéček" s třetím servisním balíkem, Vist a Serveru 2008 se tak ničeho obávat nemusejí.

Google vydal ostrou verzi webového prohlížeče. Chrome 1.0

V září jsme všichni byli překvapeni, když Google znenadání vydal vlastní webový prohlížeč. Chrome vzbudilo mezi uživateli i novináři velký zájem, ale i přes velké nadšení z jeho rychlosti a intuitivnosti v používání se po chvíli na jeho adresu objevilo několik výtek.

Chrome byl totiž vydán v testovacím sestavení, beta verzi, což si spousta lidí neuvědomovala. Vzhledem k tomu, jak dlouho už mezi námi kolují aplikace od Googlu (ať už desktopové, či webové), které stále nesou označení "BETA", nebylo moc jasné, za jak dlouhou dobu se dočkáme první stabilní verze Chrome, která nebude trpět prvotními problémy.

Ale stalo se překvapivě už teď. Google po třech měsících dokončil první ostrou verzi tohoto prohlížeče, v níž byly vyřešeny problémy se stabilitou, zalepeny byly i díry bezpečnostního charakteru, vzrostl výkon programu i rychlost vykreslování stránek, práce s javascriptem a také kompatibilita s webovými stránkami, se kterými měla předchozí verze problémy.

Chcete-li vidět i další změny a vylepšení, stáhněte si Google Chrome z domácí stránky projektu, nebo pokud jej už používáte, proveďte aktualizaci.

Google odstranil Firefox a nahradil jej svým Chrome

U Google Chrome ještě chvíli zůstaneme. O dohadech, že Google bude podporovat svůj webový prohlížeč na úkor Firefoxu, jsme krátce po vydání Chrome na našem serveru psali (Může Google zakopat do země Firefox?). A Google teď opravdu učinil první velký krok k tomu, aby Firefoxu v některých oblastech připravil horké chvilky: odstranil jej totiž z anglické verze Google Pack, balíčku programů, který nabízí ke stažení. A nahradil ho svým Chrome.

Hlavní podíl na příjmech Mozilly, která Firefox vyvíjí, přitom pochází právě od společnosti Google. Za rok 2007 činil 88 %. Mozilla se o peníze v horizontu několika let ale nemusí bát, protože v srpnu s Googlem smlouvu o spolupráci prodloužila až do listopadu 2011.

Wikipedia už na seznamu zakázaných webů není

Minulý týden jsme vás informovali, že internetová encyklopedie Wikipedia se dostala na černou listinu "hlídače webu", organizace Internet Watch Foundation kvůli údajné propagaci dětské pornografie. Následkem toho začalo několik britských poskytovatelů internetu stránku Wikipedie blokovat.

Příčinou přidání na seznam škodlivých webů bylo třicet dva let staré album Virgin Killer německé kapely Scorpions, na jehož obale je vyobrazena nahá nezletilá dívka. Reakce uživatelů internetu a zástupců Wikipedie na sebe nenechaly dlouho čekat a po diskusi s Internet Watch Foundation se dosáhlo toho, že stránka Wikipedia ze seznamu zmizela.

15. 12. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...