Úvod > Články > Bezpečnost znovu?

Bezpečnost znovu?

Adventní pondělní ráno (a odpoledne a večer) bylo ve znamení tradiční mezinárodní konference s dlouhým názvem Konference o hodnocení obsahu a bezpečnosti mobilního internetu. Spolupořadatelem byl (také tradičně) Saferinternet.cz a záštitu převzal Jan Kasal, který před třemi lety toto téma otevřel na půdě Poslanecké sněmovny.

O bezpečném internetu už toho i na stránkách tohoto serveru byla napsána celá řádka, co však stojí nepochybně za zmínku, jsou alespoň dvě věci. Na konferenci byly představeny výsledky výzkumu, o kterých referoval profesor Jan Jirák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Představen byl i návrh deklarace „poskytovatelů obsahu“, který by měl dát možnost uživatelům informovaně rozhodovat jaký obsah sledovat. Mimochodem jedná se o dokument, který vychází z podobné deklarace, která byla přijata ve Spojeném království.

Zajímavé jsou výsledky výše zmíněného výzkumu v českých zemích  - více než tři čtvrtiny rodičů s dětmi do 18 let by uvítali informační systém, který by jim pomohl s orientací ohledně obsahu. Jan Jirák zdůraznil, že podpora byla deklarována směrem k informačnímu systému, nikoliv k regulaci! A vysoké procento podpory má tento nástroj i mezi těmi, kteří děti nemají. Konečně podobný systém by přivítali i poskytovatelé, kteří by měli jasnější pravidla i před radami, které je kontrolují. Objevila se i připomínka, že jakýkoliv systém by měl odpovídat, resp. být upraven naším kulturním zvyklostem.

Jako pokaždé na podobných konferencích se debata stočila na téma počítačové gramotnosti a debatě o tom, kdo za ni má nést odpovědnost. Rodič a jednotlivec nebo má svoji úlohu sehrát zejména škola? Profesor Jirák upozornil, že odtrháváním počítačové (jednorázově vnímané) a mediální (kontinuální) gramotnosti budeme možná řešit problémy, protože i počítačová gramotnost by se měla učit neustále a právě ve spojení mediální výchovou.

Nejdůležitějším výstupem zůstává návrh již zmíněné deklarace. Plné znění se nepochybně objeví na www.saferinternet.cz, nejdůležitější, alespoň z mého pohledu je část, která se jmenuje „rámec osvědčených postupů“, kde se deklaruje, že hlavním důvodem poskytování informací o obsahu je ochrana dětí a mládeže před nežádoucím obsahem.

Nezbývá než věřit, jaké jiné také sloveso o adventu použít, že deklarace neskončí jen jako odborný text, ale že najde svoji odezvu mezi poskytovateli obsahu.

19. 12. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...