Úvod > Články > Bezpečnost znovu?

Bezpečnost znovu?

Adventní pondělní ráno (a odpoledne a večer) bylo ve znamení tradiční mezinárodní konference s dlouhým názvem Konference o hodnocení obsahu a bezpečnosti mobilního internetu. Spolupořadatelem byl (také tradičně) Saferinternet.cz a záštitu převzal Jan Kasal, který před třemi lety toto téma otevřel na půdě Poslanecké sněmovny.

O bezpečném internetu už toho i na stránkách tohoto serveru byla napsána celá řádka, co však stojí nepochybně za zmínku, jsou alespoň dvě věci. Na konferenci byly představeny výsledky výzkumu, o kterých referoval profesor Jan Jirák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Představen byl i návrh deklarace „poskytovatelů obsahu“, který by měl dát možnost uživatelům informovaně rozhodovat jaký obsah sledovat. Mimochodem jedná se o dokument, který vychází z podobné deklarace, která byla přijata ve Spojeném království.

Zajímavé jsou výsledky výše zmíněného výzkumu v českých zemích  - více než tři čtvrtiny rodičů s dětmi do 18 let by uvítali informační systém, který by jim pomohl s orientací ohledně obsahu. Jan Jirák zdůraznil, že podpora byla deklarována směrem k informačnímu systému, nikoliv k regulaci! A vysoké procento podpory má tento nástroj i mezi těmi, kteří děti nemají. Konečně podobný systém by přivítali i poskytovatelé, kteří by měli jasnější pravidla i před radami, které je kontrolují. Objevila se i připomínka, že jakýkoliv systém by měl odpovídat, resp. být upraven naším kulturním zvyklostem.

Jako pokaždé na podobných konferencích se debata stočila na téma počítačové gramotnosti a debatě o tom, kdo za ni má nést odpovědnost. Rodič a jednotlivec nebo má svoji úlohu sehrát zejména škola? Profesor Jirák upozornil, že odtrháváním počítačové (jednorázově vnímané) a mediální (kontinuální) gramotnosti budeme možná řešit problémy, protože i počítačová gramotnost by se měla učit neustále a právě ve spojení mediální výchovou.

Nejdůležitějším výstupem zůstává návrh již zmíněné deklarace. Plné znění se nepochybně objeví na www.saferinternet.cz, nejdůležitější, alespoň z mého pohledu je část, která se jmenuje „rámec osvědčených postupů“, kde se deklaruje, že hlavním důvodem poskytování informací o obsahu je ochrana dětí a mládeže před nežádoucím obsahem.

Nezbývá než věřit, jaké jiné také sloveso o adventu použít, že deklarace neskončí jen jako odborný text, ale že najde svoji odezvu mezi poskytovateli obsahu.

19. 12. 2008

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...