Úvod > Články > Rapidshare má problémy

Rapidshare má problémy

Služba pro sdílení souborů Rapidshare.com má problémy, ale nejde o mnohokrát omílané problémy s legislativou, morálností sdílení a dalších podobných témat, ale o problémy mnohem prozaičtější a to hardwarové.

Se službou Rapidshare asi nemusíme uživatele internetu příliš seznamovat. Pro neznalé jde o způsob, kterak sdílet velké objemy dat napříč kontinenty. Podobných služeb je mnoho, Čechům jsou známé také služby, jako jsou například Ulož.to nebo QuickShare. Všechny zmíněné nabízí obrovská datová úložiště, která jsou ovšem trnem v oku nejrůznějším institucím, neboť je nad slunce jasné, že kromě mizivého procenta legálního obsahu, nabízí tyto servery data, která jsou autorsky chráněna. Za data zde umístěna ale odpovídá ten, kdo je nahrál a servery se snaží mazat taková, která by mohla potencionálně obsahovat multimédia a software šířený nelegálně.

Datové sklady

Náš článek ale nebude polemizovat o legálnosti dat, o zodpovědnosti vkládajících uživatelů, ani o morálce lidí, jež data stahují a užívají. Budeme se zabývat problémy, které Rapidshare potkaly v dnech minulých a také o rizicích, které z provozování těchto služeb vyplývají. Musíme si uvědomit, kolik stovek až tisíců TB tyto služby datově skladují. Asi každý Gigamail by musel závidět datová úložiště a infrastrukturu, kterou tyto služby disponují.

Na gigabytových freemailech využívá drtivá většina uživatelů jen malé procento dostupné kapacity, s tím provozovatel může počítat a tak může slíbit mnohem více, než čím disponuje ve skutečnosti. U služeb pro sdílení obsahu tomu ale tak není. Ty musí zajistit uchovávání obsahu několik měsíců, v případě prémiových účtů dokonce neomezeně. Z tohoto hlediska vzniká prostor pro spoustu technických problémů. Nehledě na problémy právní. Co když jednoho dne někdo tyto služby odstřihne od internetu, budou nedostupné a soudní spory s provozovateli podobných služeb (Rapidshare.de jde příkladem) na sebe také nenechají patrně dlouho čekat.

Technické problémy dneška

Na internetových diskusích se v posledních několika dnech skloňují problémy s funkcí služby Rapidshare. Zajímavé je, že se projevují jen u některých uživatelů, jen v některou dobu a navíc často různě.  Dle diskutujícího z 19. 1. 2009: „Dnes rapishare.com nejede, ping ani nenajde záznam v DNS, což je divný. Zkoušel jsem i různé DNS servery a nic.“ O chvíli později přibyl komentář, který zcela správně ukazuje na složitost technického pozadí služby: „mě taky nejde, ale odpoledne a ráno ještě šel, ale když se to vezme kolik maj uživatelů a kolik je tam nahraných souborů je to až obdivuhodné, že maj uptime skoro 100%“.

Později se na jednom serveru přeprodávajícím premium účty na Rapidshare objevila již konkrétní informace: „Vážení zákazníci, dle posledních zpráv jsou servery rapidshare.com nyní vypnuté z důvodu DOS útoků, tedy zahlcení jejich výkonu, který vedl k pádu těchto serverů. Hlavní technik rapidshare.com Steven Gircham slibuje nápravu do půlnoci GMT.“  V dalších minutách před započetím dne 20. 1. 2009 s objevují vysvětlující informace přímo ze strany serveru Rapidshare:

„Světem se šíří informace/zvěsti o hackerských útocích na servery Rapidshare.com. Jsou zde však i informace i tom, že servery Rapidshare.com byly vypnuty na soudní příkaz německé protipirátské organizace GEMA nebo jiných organizací. Tyto informace se nezakládají na pravdě. Chtěli bychom se tímto všem naším zákazníkům omluvit a informovat je, že žádná jejich data nebudou ztracená. Máme potíže s hardwarem, které jsou způsobeny vysokým zatížením naší linky a přetížeností našich serverů. Děláme vše co je v našich silách, abychom vyřešili tento hardwarový problém. Uživatelé mohou očekávat obnovení činnosti našich serverů okolo této půlnoci GMT."

Závěrem

Jak vidno, zájem o stahování dat z Rapidshare je obrovský a dále roste. Touha lidí po datech sílí. Je otázkou času, kdy se situace bude opakovat. Naštěstí, Rapidshare je služba, bez které se dá nějakou chvíli žít, představa dlouhodobého výpadku e-mailové schránky a ohrožení takovýchto dat, je pro většinu z nás mnohem horší. Všeho ale do času, třeba se za pár let budeme více bát o funkci portfolia Rapidshare. Jaké máte s výpadky Rapidshare zkušenosti vy?

23. 1. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...