Úvod > Články > Rychlé a pohodlné stahování z Rapidshare

Rychlé a pohodlné stahování z Rapidshare

To, že lze obsah z internetu libovolně stahovat, pokud jej neposkytujete dále, je známá věc, navíc posvěcená zákonem. Jak ale rychle najít přesně to, co potřebujete, a jak to efektně stáhnout? Tento článek vám poskytne základní úvod do super rychlého hledání a efektního stahování z Rapidshare.

Doba, které jsme se dočkali, je exkluzivní v tom, že přístup k novým písničkám, albům různých interpretů, filmům a dalšímu obsahu je bezproblémový, co více, je kryt zákonem. Tím, že odvádíme autorské poplatky za nosiče, paměti, paměťové karty, USB flash disky nebo pevné disky, tak můžeme bez omezení stahovat data dostupná na internetu, pokud je nebudeme dále šířit a samozřejmě veřejně reprodukovat. Výborné na tom je, že lze takto na internetu najít i staré klasiky z dob LP desek, které jsme už dávno pohřbili na půdách a ve sklepích.

Jiný úhel pohledu na tento fakt mají jistě interpreti. Někteří se s tím ale vyrovnávají celkem bezproblémově. Například písničkář Jaromír Nohavica vydal před časem album Pražská pálená přímo na svém webu a zpřístupnil tak skladby sám posluchačům. Na tento počin navázal v podobě DVD z koncertu, které na jeho stránkách také bezproblémově stáhnete, legálně, oficiálně, zadarmo a s písničkářovým posvěcením. Důležité je ale vědět, jak rychle a efektně takovýto obsah na internetu hledat, a dále, jak jej co možná nejrychleji a nejefektivněji stáhnout do počítače.

Strýček Google poradí

Nejvíce se mi osvědčila cesta přes vyhledávač Google. Do vyhledávacího pole postačí obvykle napsat řetězec obsahující interpreta, album nebo píseň a dále slovo rapidshare. Například, pokud chci najít album Heleny Zeťové, vystačím si s vyhledávacím řetězcem „helena zeťová rapidshare“. Výsledkem je obvykle výpis odkazů na různá diskusní fóra. V tomto konkrétním případě využiji hned prvního odkazu, kde naleznu celou diskografii této zpěvačky s odkazy na Rapidshare. Odkaz zkopíruji do jiné záložky prohlížeče a mohu začít stahovat.

Jelikož nemám premium účet, využiji volného přístupu a vyčkám několik desítek sekund do zahájení stahování. Rychlost u bezplatného přístupu na Rapidshare se pohybuje v rozmezí 40 – 200 kbit/s, což ale dostačuje. Drtivá většina obsahu na Rapidshare je komprimována ve formátu RAR, ten lze rozbalit například pomocí aplikace WinRAR nebo podobného archivátoru. Často se stává, že jsou tyto archívy kryty heslem. Heslo bývá uvedeno právě na diskusních fórech, nejčastěji pak v okolí odkazu na Rapidshare.

Používejte downloader

Výše popsaný postup je dobrý pro ty z vás, kteří stahují spíše sporadicky. Pokud ale stahujete více, je dobré využít specializované aplikace, které se o stahování fronty souborů postarají. Osobně se mi nejvíce osvědčil program JDownloader, který je napsán v Javě a lze jej tak použít ve Windows, pod Linuxem nebo také v MacOS. Kromě této přednosti má řadu dalších výhod. Jednak je zdarma a dále podporuje také premium účty, takže pro ty z vás, kteří tyto účty máte, je jako stvořený.

To ale není zdaleka vše, takovýchto programů je na internetu poměrně hodně (RapGet, Free Rapid Downloader apod.) Hlavní předností tohoto programu je možnost nastavit stahování do určité složky, následně program automaticky rozbalí stažený archív (lze nastavit cílové umístění rozbalovaných souborů) a archívy, které rozbalil, po sobě program smaže. Tím máte v rukou komplexní řešení, kdy jen přidáte odkaz do fronty a program se o vše postará již sám.

Asi vás napadá, jak je to s těmi hesly. Samozřejmě, s hesly stahovaných archívů program pracovat dokáže. Systém, kterým to ale provádí, je do značné míry revoluční. Hesla si program ukládá do vnitřní databáze hesel. Na každý archív pak aplikuje postupně všechna hesla a až najde to správné, pak jej rozbalí. Jedinečnost je v tom, že časem získáte slušnou databázi hesel. Soubory na Rapidshare mají někdy stejná hesla, odkazy na fóra nebo jiné názvy, a v případě, že najdete odkaz ke stažení bez hesla, máte slušnou šanci, že zafunguje heslo již v minulosti využité.

Závěrem

Jak vidno, cesta k datům je snadná. Stačí hledat a obvykle najdete. V případě jednotlivých písniček, zejména klasických hitů, lze vystačit s vyhledáváním v této podobě: „daniel landa touha mp3“. Způsobů je ale více a každý z nás nakonec najde cestu k datům, která mu vyhovuje.

3. 2. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...