Úvod > Články > Sázíme zdarma letáky i knihy

Sázíme zdarma letáky i knihy

Téměř každý potřebuje čas od času vysázet nějaký leták, brožuru či dokonce knížku. V následujícím článku si představíme některé nástroje, které byste mohli použít, aby výsledek byl podle vašich představ. Především se zaměříme na Scribus a Inkscape.

Pokud se začne mluvit o sazbě textů, celé řadě lidí se vybaví účinné a kvalitní nástroje jako je TeX či LaTeX ovládané na úrovni terminálu. Celý proces je pak velmi podobný jakémusi programování a pro běžného uživatele je čímsi nedostupným. Na druhé straně jsou lidé, kteří za profesionální DTP nástroj považují Word či Publisher. První jmenovaný je dobrý na vysázení maximálně dopisu či jednoduchého textu a jeho silné stránky jsou někde úplně jinde než ve finálním vzhledu textového dokumentu. Druhý představuje práci s šablonami, která je užitečná pro značně uniformní představy, nebo pro případ, že opravdu spěcháte. 

Následující řádky by tedy měly být inspirací pro ty, co mají v úmyslu vytvářet pohledné tiskoviny vypadající podle jejich představ. Přimět klasický textový editor k nějakému pěknému formátování textu je pomocí běžných nástrojů téměř nemožné. Kromě profesionálních sázecích programů, jako je InDesign od Adobe či špičkový Quark Press, existuje i zdarma dostupný Scribus, který pro většinu běžných úkolů poslouží dokonale. Jeho síla vynikne především ve spojení s OpenOffice a Inkscape. Právě spolu s nimi vytváří zajímavý systém pro celý proces publikování. V OO Writer napíšete text, v Inkscape vyrobíte vektorovou grafiku a vše spojíte právě ve Scribus. V případě zájmu o bitmap můžete použít například GIMP. 

Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že ne vždy je nutné "chodit s kanónem na vrabce". Ne že by se nedal ve Scribus vysázet dopis či jednoduchý leták, jen je to často zbytečně komplikované. Je zřejmé, že nástroj, který umí bez problémů vysázet celou knihu, musí být konstrukčně robustnější než obyčejný textový editor.  

Ještě dříve, než se do samotné sazby pustíte, měli byste si být vědomi základních typografických pravidel. Jejich neznalost, stejně jako absence uměleckého cítění, se na výsledné tiskovině projeví negativním dojmem. Na druhé straně jednoduchá DTP práce není něčím velmi složitým a zvládne ji v podstatě každý pokročilejší uživatel.

Inkscape 

Vektorové objekty se postupně dostávají do módy. Jejich vlastnosti (neomezené zvětšování, možnosti deformací, dekompozic, úprav) z nich činí dobře použitelný materiál pro tiskové operace. Zatímco volně dostupných bitmapových nástrojů je celá řada, v oblasti vektorové tvorby kvalitní program dlouho chyběl. Základní kresbu či manipulaci s objekty můžete dělat také v OpenOffice.org Draw, ale na úplnější či dlouhodobou práci to rozhodně není dobrý pomocník. Inkscape se od samotného počátku svého vzniku snaží usilovat o funkční podobnost s Adobe Illustrator či Corel Draw. Své uživatele chce tedy hledat mezi profesionály či poloprofesionály, tedy mezi těmi, kteří se vektorové tvorbě věnují intenzivně.  

Inkscape tedy představuje nástroj vhodný jak pro domácí, tak i profesionální využití. S jazykovou bariérou problém nebude, neboť celý program je lokalizovaný. Stejně jako u GIMP či Scribus jsou některé překlady úsměvné, ale rozhodně nebrání pochopení významu. Komunita open-source překladatelů jako by vytvářela vlastní jazykovou subkulturu.  

Inkscape nemá problém s prací s křivkami, základními i složitějšími objekty, barevnými přechody ani s textovými poli. Pro tvorbu většiny letáků jednoduchého charakteru tedy vystačí poměrně dobře. Na druhou stranu se jedná o aplikaci určenou především pro kreslení a tvorbu samostatných objektů. Těžiště jeho funkcí je tedy potřeba spatřovat zde. Nechybí samozřejmě ani vodící linky, nástroje pro přenos mezi vrstvami, mřížky, dekompoziční i kompoziční nástroje, funkce pro rotace či různé deformace.  

Práce s Inkscape je jednoduchá a intuitivní. Dobře tak poslouží jako začínajícím uživatelům, kteří ocení snadnou přístupnost nejběžnějších funkcí, tak profesionálům, kteří budou těžit s dobře propracovaných operací nad objekty. Na závěr dodejme, že Inkscape umí plně pracovat se svg.

Scribus

Pokud již máte připravené všechny partikulární součásti budoucího plakátu či brožury, můžete se pustit do sazby. Zatímco ještě před několika lety bylo sázení doménou téměř výhradně profesionálů a nadšenců, (buď byly nástroje příliš drahé nebo psaní příkazů v TeX nebylo pro laika přístupné), dnes je k dispozici nástroj, který funguje jako WYSIWYG editor. V podstatě téměř vše lze naklikat. Od tvaru textu, dělení slov až po vkládání obrázků a tabulek.  

Ač je prostředí přátelské a příjemné, nejedná se o textový editor, ale o sázecí program. Proto je dobré ho nepoužívat na psaní delších textů, ale výhradně na sazbu. Program je kompletně v češtině, takže ani s českými fonty není žádný problém. Pro správný běh programu je potřeba mít ještě před instalací nainstalovanou poslední verzi Ghostscript. U mě ale nedošlo k dobrému rozpoznání, takže jsem musel program dokonfigurovat ručně. Žádné jiné běhové problémy jsem ale nezaznamenal.  

Pokud jde o práci s textem, tak se zde nedočkáte žádného nepříjemného překvapení. Text může být na stránce rozmístěn pomocí předdefinovaných tvarů textových rámců, nebo si je můžete libovolně upravovat. Dělení slov je realizováno jedním kliknutím. Program umožňuje automatickou kontrolu přetečení textu z rámce, což je funkce více než užitečná.  

Práce s obrázky je poměrně bezproblémová. Co je horší, (což je ale téměř u všech sázecích programů podobné), je práce s tabulkami. Pro větší či komplikovanější tabulky se doporučuje poměrně kostrbatý postup, (ale ten je nakonec téměř jediný možný),: vyrobit tabulku v OpenOffce Calc, tabulku zkopírujeme do Draw a zde ji uložíme jako svg obrázek. Ten již Scribus snadno akceptuje.  

Mezi zajímavé funkce pak patří například podpora aktivních prvků pro pdf dokumenty, jako jsou tlačítka, rolovací menu a podobně. Tedy i v této oblasti se program rozhodně neztratí. Samozřejmostí je možnost exportu do pdf, eps či svg.   

Celkově je práce velice pohodlná, obzvláště pokud se naučíte používat šablony a Python skripty. Pak bude Scribus nástrojem, který jako domácí DTP studio rádi použijete.

Užitečné doplňky

Pokud vás sázení dokumentů začne bavit, můžete se od pouhého klikání přesunout k "běžnému" sázení pomocí TeX a jeho různých variant. Učebnic je k dispozici poměrně dost a to jak v českém, tak anglickém jazyce. Pro začátek byste mohli ocenit některé z TeX prostředí, které umí "naklikat" a zvýraznit značky a atributy. Příkladem může být například TeXnicCenter, který je populární hlavně mezi matematiky a spřízněnými přírodovědci. Umožňuje totiž snadnou práci s matematickými symboly, zápisy rovnic či řeckých znaků. Pokud se chcete zabývat publikováním nějakých textů s touto tématikou, vřele doporučuji používat TeX editor jako běžný nástroj na psaní, neboť vám ušetří spoustu času a energie právě díky pohodlnému zápisu těchto matematických výrazů. Zvolit obecně nejlepší prostředí pro psaní TeX dokumentů není možné, neboť téměř každé je vyráběno pro určitý okruh lidí se specifickými potřebami. Mezi další známé nástroje patří například LyX, Texmaker či Kile.  

Často také můžete potřebovat bitmapový editor. V tomto případě lze opět s nulovými náklady (i pro profesionální tvorbu) použít GIMP. Ten jistě má své omezení, ale pro práci s obrázky určenými pro tisk je většinou více než dostatečný. Koneckonců jeho schopnost exportu do pc vypovídá o tom, že právě na lidi věnující se sazbě tvůrci myslí také.  

Pustit se do sázení knih či letáků není rozhodně nic těžkého, i když asi cesta k opravdu dobrému sázení bude poměrně dlouhá a trnitá. Pro většinu (především snazších věcí) vám postačí Scribus, ale pokud se chcete zaměřit na složité matematické texty, pak se bez alespoň základní znalosti syntaxe TeX neobejdete. Jak je vidět, sazba může být koníčkem, který nemusí být na softwarové vybavení drahý. Spíše naopak. Téměř vše, co potřebujete, je distribuováno jako open source. Prvním pokusům tedy nic nebrání. Snad jen nezapomínejte na to, že kromě formy je důležitý také obsah...

24. 2. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...