Úvod > Články > Nejlepší programy pro Google Android

Nejlepší programy pro Google Android

Google se svými projekty často vstupuje na pole neoraná. V případě svého operačního systému Android pro mobilní zařízení vstoupil na pole oraná, a to takovými giganty, jakými jsou Microsoft, Symbian či Apple. Jak je na tom tento relativně nový operační systém s aplikacemi? Lze jej využít jako náhradu za komunikátor s Windows Mobile?

První počin, který se objevil v regálech operátora T-Mobile, byl a stále je telefon označený G1. Jde o výrobek společnosti HTC, která se zaměřuje zejména na komunikátory s Windows Mobile, tentokráte ovšem s operačním systémem Android. Základní seznámení s tímto telefonem a operačním systémem naleznete v různých recenzích, například zde je „lehká“ recenze a zde pak podrobnější. My se ale zaměříme na programovou vybavenost Androidu v základním sestavení a možnou rozšiřitelnost o další software.

Softwarová výbava není chudá, ale omezí vás

Řada uživatelů Windows Mobile měla strach, že to bude s Google Android podobné jako s Apple iPhone. Tedy, že samotný přístroj bude obsahovat jen úplně základní aplikace a další budou za nekřesťanské peníze ke stažení na webu. Jak se ale zdá, u Androidu se toto nestalo. Na specializovaných stránkách Android Market lze stáhnout stovky aplikací zdarma a některé také za poplatek. Obecně vidím na Androidu dvě velká negativa. Jednak jde o podporu firemní klientely – Microsoft Exchange. Maily jste schopni ještě synchronizovat po stažení doplňku celkem bez obtíží, schůzky, úkoly a kontakty ale není možno synchronizovat vůbec.

Jediným způsobem, jak dostat kontakty do Androida, je ruční přepis (v případě stovek kontaktů nereálné) nebo import kontaktů do Gmailu. Stejně tak schůzky lze synchronizovat pouze s aplikací Google Calendar. Tímto počinem si Google v podstatě zařízl cestu k firemní klientele, protože bych chtěl vidět společnost, která svá osobní data a kontakty poskytne webovému rozhraní. Podobně je tomu i s navigací. Lze využít pouze integrovanou aplikaci Google Maps, která „tahá“ mapové podklady z internetu, ovšem neumí navigovat hlasem. Existují sice nástavby, které toto umožňují, nicméně klasické navigaci se toto řešení nevyrovná. Na internetu putují informace o uvolnění aplikace TomTom pro Android v horizontu měsíců, jaká bude skutečnost, to budeme moci sledovat.

Jaké programy zvolit

Míst, kde programy pro Android stáhnout, je několik. Prvně jde o již uvedený Android Market, dále pak řadu programů naleznete zde. Podívejme se na ty nejdůležitější programy, které by vašemu Androidu neměly chybět.

Internet a komunikace

Opera Mini – Operační systém Android má v sobě integrován vlastní internetový prohlížeč. Opera je jednak alternativou k tomuto prohlížeči, a skoro bych řekl i nutností, protože v rychlosti načítání stránek nemá díky předzpracování na serveru konkurenci. Kromě toho obsahuje „fičurky“, na které jste zvyklí u Opery z běžného počítače.
Hello AIM! – ICQ klient je dnes v komunikaci téměř nutnost. Tento je bezplatný, vypadá jednoduše a navíc funguje bez problémů. Bohužel podporuje pouze jediný protokol.
Meboo – Klasika známá z webového prohlížeče. Díky této aplikaci se připojíte nejen na ICQ, ale také do sítí AIM, Yahoo!, MSN, Google Talk nebo Jabber.
Greed – Zajímavá RSS čtečka plně synchronizovaná s Google Readerem. Podobných programů je pro Android celá řada (viz weby uvedené výše).
Twitter Client – Klient obhospodařující váš status a přátele v komunitní síti Twitter.

Kancelářské aplikace

Quickoffice for Android – Prozatím jediný a relativně nedotažený prohlížeč dokumentů MS Office pro Android. Dokáže zobrazit soubory ve formátu MS Word, MS Excel a MS PowerPoint, nedokáže je však ukládat a editovat. Dle informací z diskusních fór má tento balíček aplikací se značným procentem dokumentů problémy.
WordMate – Překladové slovníky v prostředí Google Android. O jejich použití a zprovoznění se můžete dočíst například zde.
Phonebook – Mnohem lépe propracované telefonní kontakty, než jsou ty standardní, v G1 obsažené. Program disponuje dobrým logováním hovorů a zpráv a jeho největší výhodou je to, že kontakty nesynchronizuje s žádnou on-line službou, máte tedy jistotu, že jsou uzavřeny pouze v paměti vašeho telefonu.

Multimédia a zábava

Meridian Video Player – Jeden z nejlepších video přehrávačů pro G1 a celou platformu Android. Velkou výhodou je, že jej lze bezproblémově a efektivně ovládat dotykovými gesty. Mimo to využívá pohybového senzoru pro změnu orientace displeje a při položení telefonu displejem „na stůl“ dojde k pozastavení přehrávání videa.
SnapPhoto – Vylepšený program pro ovládání integrovaného fotoaparátu. Dovoluje nastavit mnohem více voleb, než je tomu u standardního obslužného softwaru.
Bonsai Blast – Jedna z nepropracovanějších her pro Google Android. Dle názorů uživatelů je tato hra zábavná a nepřiměřeně návyková.
Voice Recorder – Diktafon pro váš Android, který dokáže nahrávat i na pozadí.

Nástroje a zajímavosti

APNdroid – Utilita z dílny českého autora zamezující připojení k internetu. Pokud nemáte datový paušál, pak je tento prográmek k nezaplacení. Perfektní je, že je stejně jako většina aplikací pro Android zdarma.
SMS Backup – Šikovný program pro zálohu SMS zpráv na Gmail.
ASTRO – Obstojný správce souborů s vlastním prohlížečem obrázků.
Compass – Jednoduchý správce integrovaného kompasu.
AccuWeather – Program dokáže stahovat informace o počasí v určité lokalitě a přenášet do Androidu také družicové snímky z meteorologických družic.
Close Everything – Utilita pro ukončení všech spuštěných programů.

Resumé

Jak vidno, v oblasti zábavy a multimédií je Android propracován a nabízí řadu doplňkových aplikací. Na druhou stranu v oblasti kanceláře a synchronizace má značné mezery. Vypadá to ovšem, že Android čekají světlé zítřky a aplikací již nyní přibývá jako hub po dešti. Ve srovnání s Apple iPhone dávám Androidu mnohem větší šanci v budoucnu šlápnout Windows Mobile na paty.

13. 3. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...