Úvod > Články > Aukro: důležité rady pro nákup a prodej

Aukro: důležité rady pro nákup a prodej

Obchodování na aukčních portálech má svá jasně daná pravidla, které provozovatel všem svým uživatelům poskytuje. Pro úspěch při dražení nebo prodeji předmětů ale existuje několik postupů, které zabírají a jsou ověřené. Podívejme se nyní na tipy pro nákup a prodej na Aukru, přeneseně ale na jakémkoli aukčním serveru.

K úspěšnému obchodování na Aukru nestačí jen bezmyšlenkovitě přihazovat nebo nabízet své věci k prodeji. Pokud se nad obchodováním nezamyslíte, obvykle se vám stane, že dražený předmět nevyhrajete. Nebo pokud jste prodejce, prodáte pod cenou, kterou si představujete. K níže uvedeným poznatkům jsem se dostal za léta využívání tohoto aukčního portálu a po mnoha pozitivních i negativních zkušenostech. Je faktem, že některé zkušenosti lze přenést i na jiné aukční portály, ale například v případě eBay toto příliš neplatí, protože jde o aukční server s mezinárodní působností, který obsahuje několikanásobně více dražených předmětů a obsluhuje mnohem více uživatelů než Aukro. 

Nakupujeme na Aukru 

Nákup zboží na Aukru vypadá jednoduše, ale je dobré se držet určitých pravidel. Pokud si vyhlídnete určité zboží, například mobilní telefon, fotoaparát nebo jiné menší předměty, je dobré vyhledat podobné nebo stejné produkty od jiných prodejců. Vyhledávat lze v rámci dané kategorie nebo také pomocí fulltextového vyhledávacího políčka. Naleznete tak i cenové srovnání stejného výrobku nabízeného více prodejci. Prodejci si mohou připlatit za zvýhodnění své aukce, takže tím ovlivní přednostní výpis svého zboží. Tím se nenechejte oklamat, tyto aukce jsou většinou více navštěvované, než je tomu u běžných, nezvýhodněných.  

Máte pak menší šanci, že aukci vyhrajete, na druhou stranu je větší šance, že si v závěru aukce užijete souboj s ostatními dražiteli. Pozornost věnujte také popisu aukce. Dávejte raději přednost aukcím, které jsou detailně popsány a jsou k nim přiloženy reálné fotky. Kupujete-li mobil, kde prodejce připojí katalogové fotografie, nikdy nevíte, v jakém stavu vám přístroj fyzicky dorazí. Od takových aukcí raději ruce pryč. V záhlaví každé aukce jsou povinné údaje o aukci. Například zda jde o zboží nové nebo použité, prodejce může uvést také další parametry, jde o obecný popis zboží. 

Výhodou je, že se můžete prodejce během trvání aukce zeptat na jakýkoli dotaz pomocí funkce „Položit prodejci dotaz“. Toto lze učinit i v případě, že jste se zatím nerozhodli zboží zakoupit, jen zvažujete, zda ano či ne a odpověď prodejce může být pro rozhodnutí klíčová. Pokud odpoví rychle a ochotně, jde o znamení, že se o své zákazníky prodejce stará. Bude-li otálet a mlžit, pak raději vyberte jiné zboží. Pokud se o určitou aukci zajímáte, ať již čistě ze zvědavosti nebo z vážného zájmu o danou věc, můžete si danou akci přidat do sledování a být tak o jejím průběhu v pravidelných intervalech informováni. 

Důležité je prozkoumat hodnocení prodejce. Rozhodně si rozklikněte přezdívku prodejce a projděte jeho komentáře z minulosti. Pokud má za poslední dobu jen kladné komentáře, jistě neuděláte chybu, když od něj cokoli koupíte. Má-li ale větší počet záporných nebo neutrálních, je koupě na pováženou. Někteří prodejci jsou už doslova matadoři a mají stovky až tisíce kladných komentářů. S takovými je obchodování jedna radost.  

Prodej zboží, dosažení vyšší ceny 

Prodej na Aukru je nutno brát z úplně opačného pohledu, než je tomu u nakupování. Dostáváte se do role obchodníků, kteří nabízejí zboží a chtějí prodat za co možná nejlepší cenu. Hlavní gro spočívá v důsledném zadání aukce, jakmile vše správně při založení aukce nastavíte, pak se zpravidla již nebudete muset o běh aukce starat. Výjimkou jsou samozřejmě dotazy přihazujících nebo jejich požadavky na zrušení příhozů. Je velmi dobré si vyplnit tzv. stránku O mně. Jde o ikonu zobrazenou u vaší osoby, kde přihazující zjistí bližší informace o vás a vašich aukcích. Do stránky O mně je vhodné sepsat váš prodejní řád, zda jste ochotni rušit příhozy a po jakou dobu od zahájení aukce (například já neruším příhozy posledních 24 hodin před koncem aukce).  

Dále zde můžete napsat, zda zasíláte na dobírku nebo jen po předchozím převodu peněz na váš účet a další informace. Ideální je inspirovat se u jiných prodejců, kteří mají tuto stránku vyplněnou. Kupující získá dojem, že to myslíte vážně, že se neschováváte pouze za svou přezdívkou a vaše důvěra u zákazníků stoupá. Při prodeji je nejprve nutné zboží správně zařadit do kategorie. Nevíte-li si rady, zkuste vyhledat podobné zboží, které se již na Aukru prodává, a mrkněte na jeho kategorii. Ideální je inspirovat se u jiných prodejců a jejich aukcí. Velice důležitý je také titulek vaší aukce. Například titulek „Prodám Nokii E65“ působí suše a nezaujme. Lepší variantou je „Symbianová Nokia E65 v perfektním stavu a kompletním balení od 1 Kč – Záruka!“. Vaším cílem je, aby uživatelé aukci otevřeli a podívali se na její detaily.  

Pod titulkem se určují atributy. Každá kategorie má vlastní atributy, které vytvářejí snadnější možnost vyhledání zboží kupujícími. Popis prodávaného zboží je také podstatný a doporučuji uvést co možná nejlepší a nejpodrobnější informace. Například u zmíněného mobilu z titulku aukce je vhodné vložit technické parametry, stav zboží, obsah balení, záruku i speciální funkce, kterými disponuje. Řada uživatelů ocení i osobní zkušenosti, nebo odkaz na recenzi produktu na webu. Fotografie přikládejte zásadně reálné, vámi pořízené, nejlépe bez okolních rušivých elementů, dostatečně světlé a z vlastní zkušenosti doporučuji přiložit více než jednu fotografii. 

Dobře rozvažte kupní cenu. Já obvykle prodávám od 1 Kč. Má to své velké výhody, ale i mírná rizika. O aukci začínající od koruny je větší zájem, lidé více přihazují a aukce je tak atraktivnější. Riziko je, že můžete prodat výrazně pod cenou. Prodej od koruny je vhodný zejména v případě, že aukci zaplatíte přednostní výpis v kategorii. V opačném případě může zapadnout na Xtou stránku výpisu v kategorii a prodáte za skutečně mizernou cenu. Nehledě na pravidla Aukra, kdy jste povinni prodat zboží za vydraženou cenu i v případě, že vám cena nevyhovuje.  

Kromě prodeje od konkrétní sumy lze stanovit také cenu pro okamžité zakoupení draženého předmětu. Ta se nazývá Kup Teď. Pokud jde o aukci s přihazováním, bude cena pro okamžité zakoupení dostupná až do té chvíle, než někdo přihodí. V případě aukce bez přihazování jde o jedinou možnou cenu, v tomto případě se více než o aukci jedná o inzertní prodej, kdy kupující musí respektovat vámi stanovenou cenu.

Rozhodně zaklikněte možnost Miniatura, který vytvoří miniaturu jedné z fotografií do přehledu aukcí, i zmíněný přednostní výpis je velmi dobrou investicí u dražšího prodávaného zboží. Před dokončením nové aukce a uložením je nutné specifikovat dopravu a platbu. Zasílat na dobírku může být nebezpečné. Již několikrát se mi stalo, že si dotyčný zájemce zboží ze své pošty nevyzvedl a mně se vrátil po dvou týdnech balík zpět. Raději prodávám po předchozí úhradě kupujícího na můj účet, zde sice riskuje kupující, máte-li ovšem dostatek kladných hodnocení, pak se většinou nezdráhá k této operaci. Zasílám zásadně obchodním balíkem – zboží je pojištěno, s balíkem je (snad) lépe zacházeno, je doručen další pracovní den a to až do domu adresáta. 

Závěrem 

Jen stěží nalézám na obchodování na Aukru a podobných serverech negativa. Znám spoustu lidí, kteří se tímto baví, i když by nemuseli. Poplatky za využívání služeb, zejména tedy prodej, zavedené před několika lety, nejsou sice nejnižší, ale dají se přežít. Navíc platit lze jednou za měsíc, Aukro se většinou smíří i s delší platební periodou.

25. 3. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...