Úvod > Články > Nejvýhodnější internetové nákupy jsou z Hongkongu

Nejvýhodnější internetové nákupy jsou z Hongkongu

Při pohledu na seznam mých posledních internetových nákupů je vidět jeden jasný závěr - nejčastěji jsem opět nakupoval zboží od prodejců z Hongkongu. A má to svůj důvod.

Nakupování na zahraničních internetových serverech jsme se již na našem serveru věnovali v článcích dříve. Pojďme se nyní podívat na zajímavý fenomén internetových nákupů, kterým je nakupování v Hongkongu. 

Na největších světových internetových tržištích, jakými jsou eBay.com a eBay.co.uk, je významný počet nabízeného zboží právě od prodejců z Hongkongu. Často toto zboží patří z pohledu ceny k nejzajímavějším a atraktivitu nabídky akcentují zvýhodnění typu „poštovné po celém světě zdarma“. 

Výběr zboží a prodejce

Systém eBay téměř nelimituje nabídku zboží a ve výsledku může každé zboží nabízet nespočet prodejců. Někdy je složité se v podobné nabídce zorientovat a podobně jako české Aukro, tak i eBay by někdo místo oficiálního „internetového tržiště“ mohl překřtít na „internetové smetiště“. 

S trochu snahy si ale to „své“ musí na eBay nakonec najít každý a může tak využít obrovského potenciálu, který jeden z největších světových trhů nabízí.  

Při výběru prodejce jsou důležitými vodítky:

a/ Cena zboží

Kupující si může vybrat mezi aukcemi (cena se vyvíjí dle příhozů jednotlivých zájemců) nebo možností „koupit teď“ (Buy It Now), kde můžete mít zboží ihned. Osobně preferuji druhou variantu a zboží kupuji okamžitě.

b/ Poštovné

Cena poštovného závisí na individuálním uvážení prodejce a určuje se především podle rozměrů zboží. V některých případech není zasílání do ČR prodejcem standardně podporováno (možnost „Not specified“). Na druhou stranu někteří prodejci poštovné neúčtují a poštovné je zdarma (možnost „Free“).

c/ Kvalita prodejce

O kvalitě prodejce napoví částečně už zpracování popisků u zboží, přiložené fotografie a uvedené obchodní podmínky. Druhým důležitým ukazatelem kvality prodejce je systém hodnocení (možnost „Feedback“) a v procentech vyjádřený poměr spokojených kupujících. 

Našla by se určitě řada dalších vodítek, podle kterých lze vybírat zboží. Za zvážení by stála například „míra rizika“, která u evropských prodejců bude určitě nižší, než u prodejců z Hongkongu. Dále se lze dočíst mé zkušenosti s prodejci z Hongkongu. 

Komunikace

O asijských obchodnících je známé, že jsou velmi pracovití, pečliví a váží si zákazníků. Několikrát se mi stalo, že jsem v objednávce udělal chybu, například zapomněl uvést jméno naší firmy u mého jména a zásilka by bez jména firmy pravděpodobně nenašla správného adresáta. Na podobné emaily prodejci odpovídají většinou okamžitě nebo v řádu několika málo minut. 

Je sice pravda, že když jsem místo české adresy uvedl mou anglickou adresu a všiml si toho, až když mi prodejce psal email o úspěšném odeslání objednávky, tak už se situaci nepodařilo vyřešit. Prodejce se sice snažil a poslal mi kontakt na hongkongskou poštu, ale nepodařilo se mi s nimi úspěšně spojit a zboží mi došlo na jinou adresu. V podobné situaci nehraje roli umístění prodejce, ale šlo jednoznačně o mou chybu. 

Doručení a stav zboží

Běžným jevem snad u všech prodejců na eBay je zveličování maximální doby pro doručení zboží. Prodejci uvádí, že v některých případech může být zboží doručeno až za 3-4 týdny. Podle mých zkušeností zboží cestuje z Hongkongu 3-5 dní. Pro zajímavost uvedu, že zboží z Anglie je většinou doručeno na mou adresu také za stejnou dobu. 

Pro někoho může být vzdálenost, kterou zboží ke mně z Hongkongu musí urazit, až nepředstavitelná. Přibližně jde o 8000 km, což představuje zhruba 22 hodin cesty letadlem.  

Přes obrovskou vzdálenost se mi ještě nestalo, že by zásilka přišla poškozená. Zboží je vždy pečlivě zabalené - v obálkách s bublinkovou fólii nebo v případě rozměrnějšího zboží je zásilka v krabicích, v kterých je pečlivě umístěná výplň, aby se předešlo poškození zboží při transportu. 

Závěr

Celkově mohu nakupování zboží v Hongkongu doporučit. Především pro levnější zboží, u kterého není předpoklad nějaké poruchy a případných reklamací, je Hongkong výborná volba.  

Pokud si vyberete prodejce, který vykazuje ve své historii řádově stovky úspěšně realizovaných obchodů, tak se určitě není čeho obávat. Naopak dle mých zkušeností jsou tito prodejci mnohem profesionálnější, než například prodejci na českém Aukru, a zároveň jsou často ochotnější a vstřícnější, než třeba prodejci v Anglii nebo v Americe. Asijští obchodníci umí většinou velmi dobře pečovat o své zákazníky.

31. 3. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...