Úvod > Články > Klíčová slova současnosti: finanční krize a prasečí chřipka

Klíčová slova současnosti: finanční krize a prasečí chřipka

Už mě to ale opravdu nebaví, kdykoli si otevřu téměř jakékoli zpravodajské weby, uvidím jedno z těchto dvou klíčových slov. Je to asi moderní a skvěle to odvádí pozornost od důležitých témat. Čím více článků a reportáží o finanční krizi a prasečí chřipce, tím lépe.

Vše to začalo finanční krizí. Je otázkou, na kolik je to akcí náhodnou a na kolik plánovanou. Dle určitých pramenů by se finanční krize mohla hodit do plánů nejrůznějších uskupení. To nic nemění na faktu, že obtloustlí a rozežraní Američané kupovali a kupují i to, na co nemají. Kreditka je hlavním platebním prostředkem, na co mít své peníze, když mohu dnes a denně využívat peníze cizí. Kreditku nechám vydat i ženě a osmiletému klukovi, aby se naučil hospodařit – jistě – ale ne se svými, nýbrž s cizími prostředky.

Proč bych si měl koupit hatchback střední třídy, který „žere“ nějakých 7 litrů na sto, když si mohu na dluh pořídit osmiválcový kolos zabírající dvě parkovací místa a se spotřebou okolo 15ti litrů? Proč bych si měl koupit běžný domek za městem, který bude mé rodině stačit, když si mohu půjčit na obrovský třígenerační dům, kdyby přijeli příbuzní, budou mít k dispozici i garáž pro svůj Dodge RAM a ze zbytku úvěrových prostředků si koupím srub v Yellowstonu. Proč mám doma vařit zdravé zeleninové rizoto, když můžu chodit na přemaštěný „šášaburger“ do místního bistra?

Já ty Američany asi nikdy nepochopím a popravdě, mě jejich problémy nezajímají. Mohou si svým životním stylem za problémy sami. Nicméně, slovo krize dopadá i na nás. Já bych nechal finanční krizi okamžitě přejmenovat na finanční panika či ekonomická schizofrenie. Tak jako tak se tato krize hodí do krámu nejednomu zaměstnavateli. Platy nerostou, to kvůli krizi, propouštíme, kvůli krizi, omezujeme výrobu, kvůli krizi, došel toaletní papír na záchodě a nový není, to kvůli krizi. Krize je důvod k čemukoli.

Američané se domnívali, že nový Bůh Obama vytrhne trn z paty americké ekonomice. Jak vidno, zatím to spíše vypadá, že pomáhá některým skupinám zatlouci hřebíčky do americké rakve. Sliby chyby. Obama toho slíbil dost, kolik z toho ale splnil? Mrkněte na tento dokument, vychází zde najevo, že Obama je pouhou figurkou ovládanou elitními skupinami. Řeším ale otázku, proč se ta krize stále tak omílá? Jednak se lépe prodávají média, prospěch z ní mají téměř všichni velcí hráči, malí odpadnou a uvolní se trh. To, že stoupne nezaměstnanost, klesne spokojenost obyvatel a vzroste napětí, to nikoho z mocných nezajímá. Tak si s námi hrají šachy, jako bychom byli dřevění pěšáci.

Poslední dny ale krizi naprosto převálcovala věc jiná – a sice prasečí, resp. mexická chřipka. Zpravodajské portály se hemží články s katastrofickými nadpisy a s obrázky dvou druhů. Buď jsou na fotkách u článků lidé s respirátory, nebo je u článku obrázek prasat. Jakmile vidím prasata, vzpomenu si, jakou radost z nich měl Kefalín v Černých baronech. Nechci toto téma zlehčovat, ale média dělají přesný opak – protěžují toto téma, jak se dá, samá reportáž, studie s 1,5 miliardou nakažených, informace o tom, jak si americká FEMA schovává půl milionu rakví na svém pozemku a spoustu dalších žvástů.

Nezlobte se na mě, ale nežijeme v roce 1918, kdy svět postihla španělská chřipka. Vzpomeňme si ještě na podobnou kauzu s ptačí chřipkou. Virus ptačí chřipky ze skupiny H5N1 je sice drsný zabiják s úmrtností nakažených podle některých odhadů až 90 procent, za 15 let od svého nalezení se ale nezmohl na nic většího, než jsou mrtvé labutě na Vltavě a občasné brutální čistky slepičích farem. Otázkou tedy zůstává, zda se bude někdy opakovat rok 1918, kdy obzvlášť mocný virus, shodou okolností taky H1N1, přímo či nepřímo pozabíjel desítky milionů lidí? Podle vědců už v žádném případě ne.

Každý strašpytel by si měl připomenout, jaké poměry panovaly v roce 1918.

·       Nebylo vůbec jasné, že původcem smrtící pandemie je chřipkový virus.
·       Neexistovaly vůbec žádné dostupné vakcíny, ani nebyla žádná možnost je v dohledné době vyrobit.
·       Taky neexistovaly žádné protivirové léky, které by mohly zmírnit průběh nemoci a omezit další šíření virů
·       Nebyla k dispozici žádná antibiotika a podobné přípravky, které by mohly zamezit sekundárním bakteriálním infekcím. Právě ty ale mohly ve skutečnosti být hlavní příčinou většiny úmrtí na španělskou chřipku.
·       A především, celý svět byl těsně po devastující globální válce, v mnoha oblastech byla rozvrácená lékařská péče, zhroucená ekonomika, scházely potřebné finanční prostředky a tolik potřebná globální komunikace byla na velice mizerné úrovni.

V této souvislosti vřele doporučuji tento článek, ze kterého jsem čerpal výše. Dozvíte se názory vědců a pozadí této hry, která končí mezi politiky a farmaceutickými firmami. Média mají o čem psát, lépe se prodávají a inzerenti mají zájem o dražší reklamu na stránkách deníků, navíc pozornost je odvedena od politiky a jiných závažných témat. Než to vše utichne, tak budu muset v RSS čtečce mého mobilu ignorovat tyto články a informace týkající se „svinsko-finanční recese“.

5. 5. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...