Úvod > Články > Windows 7 RC. Ke stažení od zítřka

Windows 7 RC. Ke stažení od zítřka

A další novinky uplynulých dní: T-Mobile zdražil SMS do zahraniční - Švédští poskytovatelé bojkotují protipirátský zákon IPRED - 802.cz: prodáno - a více...

T-Mobile zdražil SMSky do zahraničí

Mobilní operátor s od 1. května zdražil posílání krátkých textových zpráv do zahraničí. Jednotná cena za jednu SMS nyní činí 5 Kč.

Zákazníci dosud za jednu krátkou textovou zprávu platili od 1,19 Kč do 3,50 Kč. Operátor tak v některých případech službu zdražil až o 320 procent. Zavedení jednotné ceny považuje za logický krok, protože na rozdíl od cen za odchozí mezinárodní volání byly textové zprávy stále zpoplatněny dle vnitrostátního ceníku. Zásadní změny cen však mezi některými zákazníky vyvolaly nevoli a ti se rozhodli vypovědět smlouvu s operátorem. Podle ČTK T-Mobile ale tyto výpovědi neuznává, protože podle něj nejde o zásadní zhoršení smluvních podmínek. Někteří zákazníci se proto se stížností na operátora obracejí na Český telekomunikační úřad.

Stejnou cenu za SMS do zahraničí účtuje i konkurenční Telefónica O2, která k úpravám cen sáhla už v loňském roce. Zatím jediným operátorem s nízkými cenami za zahraniční SMS tak zůstává Vodafone, který jednu SMS zpoplatňuje částkami od 1,19 Kč.

Vyšly Windows 7 RC ― krok do finální verze

Společnost Microsoft oficiálně vydala kandidáta na finální vydání nového operačního systému Windows 7. Nástupce současných Windows Vista je dostupný k bezplatnému stažení profesionálům od 30. dubna, veřejnost si jej budou moci stáhnout již zítra 5. května.

V tiskové zprávě Microsoft podtrhl některé z hlavních novinek nového systému:

  • úpravy uživatelského rozhraní, hlavního panelu, zobrazení a náhledu otevřených aplikací a nové možnosti funkce JumpList,

  • vylepšená podpora a správa ovladačů, vylepšená správa tiskáren a zařízení (Device Stage),

  • vylepšené funkce Windows Touch pro ovládání systému a aplikací,

  • větší bezpečnost funkce Kontrola uživatelských účtů (UAC).

Mezi nejzásadnější změny, ke kterým došlo ve vydání RC, patří:

  • Remote Media Streaming (RMS): Tato funkce umožňuje bezpečně přistoupit přes internet ke knihovně médií, jako jsou fotografie, hudba, videa, uložené a sdílené v počítači se systémem Windows 7 z jiného počítače s tímto systémem. Uživatelé jednoduchým způsobem nastaví u dvou nebo více počítačů možnost spojení a sdílení multimediálního obsahu. Aplikace Windows Media Player pak následně zobrazí obsah knihovny médií ve vzdáleném počítači a umožní její přehrání.

  • Windows XP Mód: Umožňuje uživatelům systému Windows 7 Professional a Ultimate spouštět aplikace vytvořené pro systém Windows XP. Použitím technologie Windows Virtual PC tak mohou být tyto aplikace spuštěny na jedno kliknutí přímo z počítače s nainstalovaným systémem Windows 7. Z pohledu uživatele se aplikace chovají stejně jako aplikace nainstalované přímo v systému Windows 7. Tuto funkci ocení především menší firmy, které stále používají starší aplikace vytvořené pro systém Windows XP. Mohou tak snadněji přejít na nejnovější verzi operačního systému Windows a využít všechny nové funkce v oblasti bezpečnosti, efektivity, sdílení a vyhledávání dat.

O virtualizaci Windows XP v prostředí Windows 7 se dočtete více v článku: Windows 7 budou podporovat programy z XPéček. Jak a kdy?

Zájemci si Windows 7 RC budou moci stáhnout zítra ze stránek www.windows7.com. Předpokládá se, že zájem o Windows 7 RC bude značný, je proto možné, že servery Microsoftu nápor uživatelů nevydrží (jako tomu bylo v případě Windows 7 Beta a i teď 30. dubna s RC pro účastníky MSDN a TechNet). Uživatelům se ale obecně nedoporučuje, alespoň zpočátku, instalační soubor stahovat z P2P sítí. Řada z kopií zkušebních Windows 7, které se v minulých dnech objevily na bittorrentových sítích,  byla nakažena různými viry a trojskými koňmi. Proto se vyplatí počkat, až servy Microsoftu budou zase průchodné.

Švédští poskytovatelé internetu bojkotují nový protipirátský zákon

Velcí poskytovatelé internetového připojení na území Švédska se rozhodli bojkotovat zákon IPRED, který v platnost vešel 1. dubna a jenž umožňuje snadněji dopadnout a tvrději postihnout uživatelé internetu, kteří porušují autorský zákon.

Na základě zákonu IPRED mohou držitelé autorských práv na základě IP adresy počítače získat od poskytovatelů osobní údaje lidí podezřelých z pirátství (ať už ve formě sdílení, či stahování hudby, filmů, softwaru či jiného autorsky chráněného obsahu).

To, že nová legislativní úprava s sebou od samého počátku nese výchovný efekt, se poskytovatelé připojení a další mohli přesvědčit z okamžitého poklesu vytížení sítí. Více v článku Lidé se bojí přísnějších zákonů a už tolik nestahují. Vytížení sítí klesá.

Nicméně švédským poskytovatelům se vůbec nelíbí, že je teď jejich zákazníci mají za špióny a navíc, že nový zákon vůbec nerozlišuje mezi člověkem a počítačem. Po prozkoumání jeho celého znění se proto některé velké společnosti (Tele2, Bahnhof) rozhodly zákon bojkotovat: přestaly ukládat IP adresy, které byly přiděleny jejich zákazníkům. Zástupci zábavních společností tak žádné údaje o podezřelých osobách nemohou získat; IP adresy nebude možné přiřadit ke konkrétnímu jménu.

Poskytovatelé našli v zákoně několik děr. Mezi ty hlavní patří bod, v němž stojí, jaké údaje o zákazníkovi poskytovatel nemůže uchovávat. Nic však neříká o tom, jaké údaje uchovávat musí. Jestliže doposavad poskytovatelé některé údaje po určitou dobu ukládali po interní potřeby, od teď již nebudou; navíc dříve nasbíraná data začali mazat.

802.cz prodána do rukou Rio Media

Frýdeckomístecký poskytovatel internetového připojení, hlasových služeb a digitální televize v HD rozlišení změnil majitele. Triple Play služby 802.cz se staly součásti společnosti Rio Media. Ta v nedávné době už koupila několik dalších regionálních poskytovatelů internetu či kabelové televize.

Oficiální zprávy týkající se detailů celého obchodu či strategie Rio Media na českém trhu zatím chybí; společná tisková konference se bude konat až ve středu 6. května.

Společnost Mattes AD byla založena v roce 1991 a od roku 2004 své telekomunikační služby služby a IT řešení nabízí pod značkou 802.cz. Během své existence si vydobyla silnou pozici nejen v oblasti poskytování internetu přes optická vlákna a rádiové spoje na severu Moravy, ve Slezsku a okrajově i v jiných částech republiky, ale je také největším tuzemským poskytovatel hlasových služeb přes technologii VoIP. Na českém trhu dále nabízí největší počet televizních kanálů v HD rozlišení přes IPTV službu 802.tv.

K tématu se na našem serveru brzy vrátíme.

Vyšel druhý servisní balík pro MS Office 2007

Společnost Microsoft vydala druhý servisní balík pro kancelářskou sadu MS Office 2007. Obsahuje nejen řadu aktualizací a bezpečnostních záplat, ale i nové funkce.

Mezi ty hlavní se řadí zejména podpora ODF (Open Document Format), standardizovaného formátu pro dokumenty, ale také podpora pro vytváření dokumentů ve formátu PDF. Kromě již dříve vydaných aktualizací a záplat (jež vyšly do února 2009 prostřednictvím služby Microsoft Update) obsahuje i nevydané aktualizace, které opravují problémy s kompatibilitou, stabilitou a výkonem celé sady.

Formát ODF je nativním formátem například v bezplatné open-sourcové sadě OpenOffice.org a jiných aplikacích. Jeho implementace do prostředí MS Office 2007 znamená, že uživatelé by již s takto vytvořenými dokumenty neměli mít problémy (přípony ODT pro text, ODS pro tabulky, ODP pro prezentace, PDB pro databáze aj.). Díky druhému servisnímu balíku si uživatel MS Office 2007 může ODF dokonce nastavit i jako výchozí formát pro ukládání nových dokumentů.

Stahovat můžete přímo ze stránek Microsoftu. Velikost až 293,2 MB (v závislosti na vybraných součástech ke stažení).

 

4. 5. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...