Úvod > Články > Apple v armádě a iPhone 3

Apple v armádě a iPhone 3

Američtí vojáci se během své vojenské mise v Iráku a Afghanistánu pravidelně přesvědčují o nutnosti komunikovat s místními obyvateli. Jelikož jen málokterý z vojáků mluví místními jazyky, přítomnost tlumočníků je nezbytná. Ti však nejsou vždy přítomní a spoléhat na gestikulaci nemusí ve vypjatých situacích stačit.

Armáda se to v minulosti snažila řešit vybavením vojáků digitálními překladateli, což byly speciálně zhotovené a samozřejmě také neobyčejně drahé přístroje vyráběné výhradně pro armádu. To už dnes ale nestačí, dnešní výzbroj vyžaduje neustálou komunikaci s ostatními vojáky, velitelstvím i s jednotlivými zbraňovými systémy. Sami Američané pro to mají výraz „networked warfare“. Pozemní senzory, vojenské satelity a bezpilotní letouny neustále vysílají neuvěřitelné záplavy dat, která v ideálním případě budou vojáci dostávat v reálném čase doslova do ruky. Americká armáda proto sáhla po přístoji iTouch.

Výměna armádního přístroje za něco vyvinutého pro civilní sektor je novinkou. Hlavním důvodem je pravděpodobně cena, vývoj armádu nic nestál a s cenou zhruba 230 dolarů (a to nemluvíme o tom, že velkoobchodní cena, kterou si federální vláda vybojuje, bude ještě příznivější) je iTouch neporovnatelně levnější nežli cokoliv, co si armáda vyvine sama. A když se  k němu přidá solidní obal, stane se iTouch dostatečně odolný i pro vojenský život. Armáda si navíc libuje, že se zatím v Iráku nikomu nepodařilo nějaký z vojenských iTouchů hacknout.

K tomu můžeme přidat jednoduché ovládání, skutečnost že řada vojáků zná stejné zařízení i z civilního života a možnost získat téměř každou aplikaci, kterou vojáci mohou chtít či potřebovat. To všechno znamená, že výcvik s novou digitální „hračkou“ bude minimální a armáda může na své přístroje uploadovat nové programy nebo důležité změny prakticky okamžitě. Vojáci tak dostávají informace o mapách, navigacích či tvářích hledaných osob v reálném čase. Stačí, když během operace dostanou velitelé nové informace a každý v jednotce dostane na svůj iTouch fotografii hledané osoby i s hlasovým údajem v místním jazyce.

Pro armádu začaly i pracovat firmy připravující speciální „armádní“ software pro iTouch. Společnost Next Wave System z Indiany třeba dokončuje software, který umožní vyfotografovat přístrojem pouliční značku a do několika vteřin získat informace od ostatních vojáků v okolí. Ty pak mohou zahrnovat prakticky všechno, od kvality místní vody až po jména sympatizérů s armádou či protivníky. Námořní pěchota zase připravuje aplikaci, díky které by vojáci mohli uploadovat fotografie podezřelých i s doplňující zprávou přímo do biometrické databáze. Tam by software porovnal tváře a poslal zpět patřičnou informaci. Přímo na displej iTouche se dostávají i videa přímo z bezpilotních dronů nebo slouží k telekonferencím s armádními analytiky ve Spojených státech.

iPod a iTouch tak změnily způsob, jak posloucháme muziku. Teď se zdá, že budou měnit i způsob, jak se bude válčit. 

iPhone 3

Americká firma Apple představila třetí verzi svého ultrapopulárního iPhonu. Stalo se tak přesně podle předpokladů většiny expertů přesně ve chvíli, kdy novinka vzala vítr z plachet podobnému mobilu firmy Palm, který měl šanci ukousnout iPhonu pořádný kus koláče.

Nový iPhone má v názvu 3G S, to „S“ je ve znamení rychlosti (v angličtině speed), kterou se nový model pyšní. Podle všeho by měly být systémové odezvy až dvakrát rychlejší, především díky novému procesoru. Zase nějak mimořádně revoluční nový model není – objevil se třímegapixelový fotoaparát  s automatickým zaostřováním, navíc si ostření můžeme vylepšovat dotykem na objekt na displeji. Mnoha uživateli toužený blesk se ale ani nadále nekoná.

Další inovací je také možnost videonahrávky v kvalitě 30 snímků za vteřinu, kterou navíc můžeme odesílat jako MMS. Jak k fotografii tak k video můžeme přiřadit souřadnice GPS. Video i fotky můžeme trochu upravovat přímo na mobilu.

iPhone jinak pracuje v oblasti GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), objevila se podpora datových přenosů HSDPA až do rychlosti 7,2 Mbps. Novinkou je i digitální kompas, což je ale spíše hračka nežli užitečnost. Více se využívá i hlas, zatímco dříve jsme hlasové povely mohly použít k vytočení čísla či čtení emailů, dnes se objevila i možnost ovládání hudebního přehrávače. A pokud využíváme aplikaci Genius, můžeme mobil požádat i o písničku, která bude podobná přehrávanému songu.

Řada dalších věcí je stejná, od displeje po GPS navigaci, pohybový senzor, automatickou regulaci podsvětlení či bezdrátové připojení pomocí wi-fi 802.11 b/g, naopak Bluetooth je vylepšený na verzi 2.1. Když jsme u té navigace: konečně je to ta pravá, neboť díky softwaru TomTom s ní opravdu můžeme navigovat. Až dosud se totiž Apple bránil aplikacím, které by z mobilu udělaly plnohodnotný navigátor.

Přes stejné rozměry se zlepšila výdrž baterií, ty by na příjmu měly vydržet až 300 hodin, v hovoru 12 hodin. Tyto hodnoty ale záleží na tom, jestli iPhone pracuje se systémem 2G nebo 3G, u rychlejšího systému je výdrž méně než poloviční. Konečně si budeme moci iPhone koupit v jiné barvě nežli je tradiční, k dispozici budou poněkud nenápaditě bílá a černá verze. Zajímavou možností je najít ztracený iPhone. Buď si jej nadálku přinutíme k tomu, aby se ozval (pokud jsme ho ztratili někde doma), nebo mu na displej vyšleme zprávu, která případného samaritána informuje o tom, jak nás kontaktovat. Potřebovat k tomu budeme jen dvě maličkosti – přístroj musí být zapnutý a musíme mít předplacenou speciální službu, za kterou zaplatíme roční poplatek 99 dolarů.

Potěší česká lokalizace, dvě verze by se měly v českých zemích objevit 9. Července. Podle paměti by ceny měly zhruba odpovídat americkým 199 (16 GB) a 299 (32 GB) dolarům. Přesnou cenu se ale dozvíme pravděpodobně až v den, kdy se nový iPhone objeví na českém trhu. A nabízet ho budou všichni operátoři, s největší pravděpodobností najednou.

24. 6. 2009

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...