Úvod > Články > Windows 7 zatím nezklamal

Windows 7 zatím nezklamal

Již více než měsíc podrobuji testům operační systém Windows 7 v české lokalizaci a ve verzi RC1. Až na drobnosti musím konstatovat, že nezklamal ani v nejmenším. Tento článek mapuje strasti i slasti při mém praktickém měsíčním využívání tohoto operačního systému.

Po vydání poslední testovací verze Windows 7 s označením Relase Candidate 1 jsme vám přinesli informaci o tom, jak si tento systém stáhnout, nainstalovat a provést českou lokalizaci. V článku jsme také zmínili obecné informace o novinkách v tomto operačním systému. Více než měsíc intenzivního využívání přinesl další vesměs příjemná překvapení. Samozřejmě se našlo i několik málo vad na kráse, je nutné si však uvědomit, že pracujeme s verzí, která se stále dolaďuje. Finální uvedení na trh by mělo nastat ve čtvrtém kvartále tohoto roku.

Home Premium od 200 USD

Na internetu se také objevily další zajímavé informace o vydání Windows 7. Jednak byly představeny krabice, ve kterých bude systém distribuován do prodejní sítě. Kromě této informace se také ukázalo, v jakých verzích a za jaké orientační ceny bude Windows 7 prodáván. Nejlevnější verze Home Premium by se měla začít prodávat za 200 USD, Professional za 300 USD a Ultimate za 320 USD. Tyto ceny jsou za retail balení, jistě budou k dispozici levnější OEM verze. Kromě těchto tří edicí bude nabízena také verze pro netbooky nesoucí název Starter Edition.

Microsoft také oznámil období, kdy bude možné provést bezplatný upgrade z Windows Vista na Windows 7. Pokud si mezi 26. 6. 2009 a 31. 1. 2010 zakoupíte nový počítač, budete moci díky programu technologické záruky zdarma upgradovat na odpovídající verzi Windows 7. Upgrade bude přístupný přes internet od 22. 10. 2009. Toto datum je také oficiálním datem vydání Windows 7 v regionech, do kterých spadá také Česká republika.

Uživatelské rozhraní a rychlost

Na uživatelské rozhraní se dobře zvyká. Chvíli jsem plakal nad absencí klasické staré nabídky Start z dob Windows 95, ale už jsem si zvykl a asi bych ani zpět nešel. Líbí se mi, že pro velké tlačítko na vypnutí počítače lze nadefinovat standardní činnost – například okamžité vypnutí PC bez dotazu (pravda, využívám spíše Alt+F4). Také oceňuji, že funguje drtivá většina klávesových zkratek a to i těch, které si pamatuji ještě z období MS-DOS (např. Ctrl+Insert / Shift+Insert jako ekvivalent k Ctrl+C / Ctrl+V).

V zásadě mi žádná nabídka či nastavení nijak nevadilo, ve Vistách jsem se napoprvé cítil mnohem více nesvůj než ve Windows 7. Ač jsem nainstaloval za poslední měsíc jakoukoli aplikaci, otestoval, použil a zase odinstaloval, systém se subjektivně chová stále stejně bezproblémově, nepadá, nevykazuje chyby a nezpomaluje se. Je jisté, že bychom potřebovali delší čas na vynesení ortelu, zda je Windows 7 více odolný vůči zahlcení softwarem a daty. Každopádně zatím to vypadá, že má stabilitou daleko blíže k Windows XP než k Windows Vista.

Aplikace problémy nedělají

Testoval jsem desítky prográmků a aplikací. Od naprostých trivialit a jednoúčelových utilit až po obří kolosy, jako jsou Adobe Premiere, Capture One nebo Nero. Za dobu testování jsem neshledal problém, dokonce soubor miniprogramů TuneUp Utillities určený primárně pro XP/Vista fungoval naprosto korektně. Samosebou našly se i výjimky. Programy, které měly problémy na Windows Vista, mají problémy i na sedačkovém Windowsu (např. starší Nero). Potěšující bylo, že již v základu dokázal Windows Media Player přehrát DVD, DivX s titulky a po instalaci kodeků i Xvid formát. Snad jen Opera subjektivně padá častěji než na Windows XP, ale to se patrně vyřeší ve finální desítkové verzi prohlížeče.

Problémy se síťovým adaptérem

Největší problémy jsem řešil se sítí a síťovým adaptérem, který vždy na Windows XP a Vista fungoval bez problémů. První problém po instalaci nastal v momentě, kdy jsem nebyl schopen udělat jakýkoli větší upload přes HTTP (resp. přes prohlížeč) na web. Stačilo, aby soubor měl více než 30 kilobajtů a byl konec zábavy – nedal se vložit ani jako příloha mailu, ani na jakýkoli jiný upload server. Po chvíli bádání jsem zjistil, že přes FTP, SMTP nebo SCP mohu tlačit jakkoli velké soubory. Problém byl tedy v HTTP protokolu a bylo jedno, jaký internetový prohlížeč jsem využil.

Po marném čtení diskusí a konzultacemi s kolegy jsem přistoupil k „úžasné“ metodě pokus – omyl. Ukázalo se tedy, že v případě, kdy jsem měl v síťovém profilu povoleného firemního VPN klienta, upload nešel, jakmile jsem jej zakázal, upload se rozběhl bez obtíží. Patrně problém v onom VPN klientovi, ale pokud by se někdo z vás s něčím podobným setkal, možná příčina je zde. Další problém nastává, pokud počítač nechtěně uspím. Po probuzení nemá Windows 7 sílu obnovit připojení k internetu, i když router hlasí, že je s internetem spojený. Možná problém ovladače síťové karty a jejího ovladače.

Simulace Windows XP jen pro někoho

Jak již bylo řečeno v mnoha textech na internetu, Windows 7 mohou podporovat tzv. XP Mode. Jde o doplněk, který vytvoří na vašem počítači virtuální instalaci Windows  XP pro účely spouštění starších aplikací, které ještě pod Windows XP, fungovaly, ale pod Windows Vista potažmo 7 z určitých důvodů nefungují. Je trochu smutné, že tento mód musí být podporován vaším procesorem, což již u moderních počítačů není problém, máte-li ale starší procesor, budete si muset vystačit s aplikacemi typu VirtualPC. Zmíněný simulátor virtuálních počítačů mimochodem na Windows 7 funguje bez obtíží, sám jsem jej testoval a instaloval virtuální Linux.

Méně klikání a potvrzování

Celkově mám dojem z Windows 7, že jde o systém, který není toliko otravný jako Visty. Není potřeba každý krok potvrzovat, ušetříte si klikání a možná také baterie v bezdrátové myši. Systém působí jednoduše, vzdušně a funkčně. Vše najdete na svém místě, zvyknout na ovládání si lze rychle, což jsem si ověřil na šedesátiletých rodičích, kteří přechod z Windows XP zvládli na jedničku. Co více, nová grafika systému se jim líbí, objevují i zákoutí, která by je ve Windows XP nezajímala. Libují si také v rychlých miniaplikacích, které si můžete „tahat“ po pracovní ploše jak se vám zlíbí, nejen v rámci postranního panelu.

Resumé

Pokud vše vyjde a Windows 7 bude vykazovat tyto vlastnosti i ve finální verzi, pak mám dojem, že ostatní vývojáři uživatelsky orientovaných operačních systémů dostanou zásah do živého. Masivní rozšíření verze RC1 mezi širokou veřejností hovoří jasně o oblíbenosti tohoto systému mezi uživateli.

2. 7. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...