Úvod > Články > Svobodný a anonymní Internet

Svobodný a anonymní Internet

Různé „pirátské“ strany, které v posledních dnech rostou jako houby po dešti, usilují o svobodný a anonymní internet. Je možné si takového internetu užít i bez nich?

O stranách, které nesou ve svém názvu „pirátská“, se toho nemálo napsalo i namluvilo (viz například můj nedávný článek na Lupě). Také u nás byla před pár dny jedna zaregistrována. Asi nejslavnější je švédská, ale najdeme je také například na Slovensku.

Pokud nahlédneme do prohlášení a stanov, tak se dozvíme následující: „Cítíme, že některé zájmové skupiny by ïnternet rádi proměnily na nástroj moci, konzumu a dohledu nad životem občana. My jej chceme zachovat jako nástroj vnější a vnitřní svobody, jako místo, ve kterém má člověk nárok jak na anonymitu, tak na soukromí, ve zkratce jako svobodný prostor. Jsme přesvědčeni, že pokud se nám to podaří na internetu, pak udržení stejných hodnot v reálném světě bude o hodně snazší.

O svobodný a anonymní internet má zájem mnohý uživatel, a přestože nebude voličem žádné z pirátských stran, má stále ještě mnoho možností, jak své volnosti a neviditelnosti dosáhnout. Následující text si tedy klade za cíl nastínit možnosti uchování si maximálního soukromí.

Nepoužívejte skutečné jméno ani pracovní e-mail. Tedy alespoň tam, kde chcete být anonymní, tedy při registraci na různé weby, sociální služby, diskuse pod články. Jednou z nejsnazších cest, jak zjistit zajímavé informace o určitém člověku, je nechat Google vyhledat nejen jeho jméno, ale také e-mail. Více e-mailových adres a užívání různých přezdívek snižuje šanci na odhalení vašich zájmů, čtených webů i dalších aktivit. Pokud užijete například pět e-mailových adres s různými nicky, případným slídilům výrazným způsobem ztížíte práci.

Používejte více hesel.  Jedná se o jedno z nejčastěji používaných upozornění, a přesto si ho jen málokdo bere k srdci. Pokud chcete ochránit svá data a zabránit zneužití vaší identity, pak je udržování si více hesel naprosto nezbytné. Rozhodně hesla neukládejte v prohlížeči, šance na zcizení či zneužití tím podstatně roste. Nevolte ani hesla triviálně jednoduchá a pravidelně je měňte. Jen tak snížíte riziko zcizení či prolomení hesla a vyhnete se tím s tím spojeným nepříjemnostem.

Pozor na cookies. Weby, které navštěvujete, si na váš pevný disk ukládají různé partikulární informace – například to, že jste právě přihlášení, naposledy jste si četli tyto články atp. Pro toho, kdo k vašemu počítači přijde po vás, tak může být procházka po těchto souborech ilustrací toho, co na počítači děláte. Proto se vyplatí užívat buď anonymní mód prohlížečů nebo po každém sezení vymazat historii a právě cookies.

Nikdy nepoužívejte Skype či ICQ. Pokud si přečtete licenční ujednání, pak především u ICQ je patrné, že nejen není použitelné k firemní komunikaci, ale společnost AOL má práva jakékoli vaše chaty archivovat a libovolně využívat. Pokud chcete užívat IM, nejlépe uděláte, pokud si na vlastní web nainstalujete vlastní Jabbler server či alespoň použijete Google Talk bez archivování zpráv. Volba dobrého komunikačního protokolu se zdá být zbytečná, ale pro pocit bezpečí se rozhodně vyplatí.

Nepoužívejte Windows. Pokud chcete snížit na minimum hrozbu virového napadení a trojských koní, pak více než kvalitní antiviry a firewally zajistí ochranu operační systém unixového typu. Nejen že v něm máte plnou kontrolu nad tím, co instalujete a spouštíte, ale můžete si daleko lépe nastavit všechny bezpečnostní mechanismy. Navíc na Linux existuje jen velice málo virů a šance, že bude napaden právě váš počítač, je daleko menší. Další výhodou je to, že víte, jaké informace jsou zasílány výrobci operačního systému, a nejste nuceni si pod různými pohrůžkami instalovat nové a nové programy či aplikace na ověření pravosti a kdo ví čeho ještě. S trochou nadsázky lze operační systémy vyráběné Microsoftem označit za velký bezpečnostní problém a hlavně zdroj omezení anonymity a svobody.

Nesdílejte své fotografie. V sociálních sítích obvykle není důležité, jak vypadáte. A ani by to nikoho nemělo příliš zajímat. Tím, že oznámíte svoji podobu, snižujete míru vlastní anonymity. Pozor je potřeba si dát také na zveřejňování fotografií z dovolených, neboť mohou mnohé prozradit o vašich zájmech, finanční situaci či přátelích.

Skryjte svoji IP adresu. V oblasti ochrany osobních údajů se stále vedou spory o to, zda je IP adresa osobním údajem či nikoli. Právně zatím vítězí varianta druhá. Skutečnost je taková, že log každého serveru vaši IP adresu zapíše, takže majitel snadno může zjistit, zda na jeho server nechodí náhodou ta která IP adresa a s ní spojený počítač, potažmo uživatel. Je tedy potřeba si svoji IP adresu chránit, případně měnit. K tomu mohou posloužit například utility, jako je Invisible Browsing či Anonymous Browsing pro IE. Možností je také využití připojení přes proxy server. Existují také například webové prohlížeče s integrovaným proxy serverem, jako je například OperaTor.

Závěr

V seznamu jsme se nezmínili o samozřejmostech, jako je ochrana údajů v komunitních webech či na seznamkách. Řeč nebyla o možnostech (zne)užití různých VPN nástrojů, ani o tom, jaký webový prohlížeč použít. Chyběly zásadní informace o bezpečnosti některých technologií – ActiveX, JavaScript.

Přesto jsme se pokusili zmínit alespoň některá opatření, která může činit každý uživatel a která učiní jeho život na internetu anonymnějším a svobodnějším. Je potřeba si ale nakonec položit otázku po smysluplnosti podobných opatření a aktivit ve chvíli, kdy jsme v každém okamžiku v supermarketech i v bankách snímáni bezpečnostními kamerami a ke vstupům do práce či domů užíváme čipové karty. Reálný svět se zdá být daleko více monitorován a zbaven anonymity, než je internet. Přesto má pro celou řadu lidí právě takový internet klíčový význam – pro Íráčany pořádající demonstrace organizované přes web či disidenty v Bělorusku.

Našinec si může poměrně snadno dopřát anonymní a svobodný internet i bez nejrůznějších politických aklamací a slibů. Stačí chtít. Ona ostatně vlastní aktivita bývá jak nejúčinnější, tak nejrychlejší. A proti vlastní hlouposti nás ani stát neochrání.

14. 7. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.