Úvod > Články > Kindle – problémy s právy

Kindle – problémy s právy

Obchodní politika firmy Amazon, která na ultrapopulární čtečce Kindle bohatne víc, než se mohlo zdát i v těch nejpříjemnějších snech - odhaduje se, že do tří let budou příjmy ze čtečky a stahování knih dosahovat 20 procent zisku firmy - se zdá být jasná: zákazník si koupí Kindle a potom zaplatí za stažení knihy.

Ta pak bude jeho vlastnictvím do té doby, než ji vymaže. Nebo čtečku rozbije. Podmínky, které firma sama publikovala a které dostaneme do ruky při nákupu Kindlu, mluví o tom, že firma dává zákazníkovi právo na „permanentní kopii zakoupeného digitálního obsahu.“ 

Tak jednoduché to ale není, společnost Amazon v záchvatu cenzury vymazala hned dvě knihy – 1984 a Farma zvířat od George Orwella. Znalcům obou knih nemusím připomínat, že ležely v žaludku i komunistickým cenzorům. Na jejich vymazání z nabídky by nebylo nic zase tak překvapivého, koneckonců má každá společnost právo rozhodovat o tom, co nabízet bude a co ne. Firma Amazon ale ukázala dlouhé prsty Velkého Bratra a vymazala knihy přímo z Kindlů zákazníků, kteří teď zuří.

Společnost Amazon se ústy svého mluvčího Herdenera brání tvrzením, že u obou knih nebyla vyjasněna autorská práva, do nabídky je přidala další nejmenovaná další firma a že zákazníci dostali své peníze zpět. Současně ale Herdener přiznává, že zásah přímo do paměti čteček byl nápadem prachmizerným a slibuje, že Amazon již v budoucnosti nic podobného neudělá.

Samotný čin, který je založený na tom, že firma může zasahovat do sítě, po které jsou knihy bezdrátově stahovány a pomocí dochází k synchronizaci, je více než ironický, protože se uskutečnil právě u knihy, která popisuje zásahy vlády a neustálou kontrolu soukromí občanů.

Podle ohlasů na internetových fórech ale společnost Amazon odstranila ze čteček i další knihy, mimo jiné některé knihy ze série Harry Pottera a novely Ayn Randové. Je tedy jasné, že ve chvíli, kdy přejdeme od klasické knihy na digitální verzi na čtečce, dobrovolně se vzdáme většiny práv. Knihu prakticky nemůžeme někomu půjčit, museli bychom půjčit i Kindle, přečtenou knihu nemůžeme prodat a vlastně si nemůžeme být ani jisti tím, že nám kniha zůstane.

29. 7. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...