Úvod > Články > Osm důvodů proč používat OpenOffice.org 3.1

Osm důvodů proč používat OpenOffice.org 3.1

Často se diskutuje o tom, co OpenOffice.org oproti MS Office neumí. Na celou problematiku se lze dívat také z druhé strany. Jaké jsou výhody užívání otevřeného kancelářského balíku? Co neumí nabídnout komerční balík?

Téměř všemi redakčními testy kancelářských balíků je balíček Microsoftu považován za jakýsi standard, ke kterému jsou ostatní přirovnáváni - a jde v podstatě o budování co nejpodobnějšího produktu. OpenOffice.org jde ale v celé řadě oblastí zcela jinou cestou a nabízí mnohdy daleko lepší a pokročilejší možnosti i funkcionalitu. A existuje netriviálně velká množina důvodů, proč používat právě otevřenou kancelář - a to velké množství aplikací, ve kterých je jeho užití daleko efektivnější a užitečnější. 

V následujícím textu se tedy podíváme na několik plusů, které by měly v diskusi o nejlepším kancelářském balíku bezesporu zaznít.

Cena

Asi jedním z nejčastěji zmiňovaných důvodů, proč sáhnout po OpenOffice.org, je jeho nulová cena - a to včetně komerčního využití. Nová rodinná licence kancelářského balíku od Microsoftu je sice cenově poměrně přijatelná, ale skrývá s sebou zásadní nedostatek, a to nemožnost využití k výdělečným účelům. Cena komerčně využitelné edice, například MS Office Small Business, se pro malou firmu či domácnost s více počítači může značně prodražit. Tvořit vybrané dokumenty ve Wordu a jiné ve Writeru, podle plánovaného využití textu, je dosti nepohodlné a zbytečné. Finanční úspora ve výši několika (deseti) tisíců korun je tak významným, a asi nejčastěji užívaným argumentem, pro pořízení kancelářského balíku OpenOffice.org. 

Portable verse

Při ceně dnešních USB disků lze výhodně používat OpenOffice.org jako přenosnou kancelář. Takovou, která bude mít na jakémkoli místě všechny chtěné a potřebné doplňky a nastavení, správný jazyk i nainstalované slovníky a doplňky. Přenášet navíc o necelých dvě stě megabajtů více není velký problém a představuje příjemný luxus a zajímavou alternativu k internetovým kancelářím, jako jsou Google Dokumenty či Zoho Office. Možnost užití intuitivně známého prostředí kdekoli může být velice komfortní záležitosti a to za vynaložení maximálně stokoruny navíc do prostoru na USB disku. 

Otevřenost

OpenOffice.org jsou šířeny jako open-source a jsou tedy ideální pro využití ve velkých firmách, kde je potřeba užít nějaké speciální nastavení. Doprogramovat či upravit kousek OpenOffice.org není pro zkušeného programátora obtížný úkol. To může přinést velké úspory především ve větších firmách, nebo pro uživatele, kteří potřebují svůj program upravit přesně na míru svým potřebám. Velkou výhodou je také možnost snadné tvorby nejrůznějších rozšíření a zásuvných modulů, které můžete sdílet s jinými uživateli. Otevřenost kódu se projevuje také na častějších aktualizacích a dynamickém vývoji. 

Rozšíření

Další výhodou je to, že množina funkcí není uzavřená. Každý má tak šanci si vyšperkovat kancelářský balík podle svých potřeb. Současně se z něj nemusí stát obří moloch, v němž jsou sice všechny funkce obsaženy, ale nikdo je neumí najít a neúměrně rostou nároky na hardware. K tvorbě doplňků se můžete přidat také vy, nebo sáhnout po těch již vyrobených od jiných uživatelů. Z vašeho kancelářského balíku se tak může stát profesionální nástroj pro spisovatele, jednoduchý CAD editor či nástroj na jednoduchou úpravu PDF dokumentů. Stejně tak je snadné získat volně použitelné kliparty, které můžete použít i pro komerční účely. MS Office sice na doplňcích začal pracovat také, ale těm z OpenOffice.org konkurovat rozhodně nemůže, alespoň zatím. 

Sazba textů

Současné textové procesory nejsou ani textovými editory, ani nástroji na sazbu textů. A asi každý z nás má zkušenosti s bojem, který s nimi svádíme o to, aby výsledný dokument vypadal tak, jak si představujeme. V tomto lze účinně použít možnost spolupráce OpenOffice.org s LaTeX. Stačí si vytvořit základní strukturu a ve Writer dokomponovat to, co je potřeba. Nebo naopak na LaTeX nechat závěrečné úpravy a doladění a výsledek opět převést například zpět do ODT. K tomu stačí užít jen jeden z dostupných doplňků. 

Psaní vzorců

Pokud potřebujete často psát matematické či fyzikální vzorce, pak je komponenta OpenOffice.org s názvem Math příjemným vylepšením. Nejen že je možné vzorce naklikávat jako v případě Editoru rovnic od Microsoftu, ale lze užít "pseudoTeX" pro rychlé a efektivní psaní. To vám může ušetřit nejednu minutu práce a nabízí navíc velice příjemnou rovinu komfortnosti. 

ODF

Další nespornou výhodou OpenOffice.org je užití formátu ODF, ve kterém jsou standardně ukládány všechny dokumenty. Většina civilizovaných států uznává ODF jako ISO standard a je tak možné jednoduše komunikovat s úřady. Navíc je daleko snazší užívání různých externích programů pracujících s dokumenty, stejně tak jako možnost dávkového zpracování za pomoci skriptů. Z těchto důvodů má užívání OpenOffice.org zásadní výhody. U MS Office se s příchodem struktury XML do formátů situace v tomto ohledu sice zlepšila, avšak i přes to přetrvává dlouhodobý problém s kompatibilitou formátů užívaných MS Office.  

Multiplatformita

S určitým úspěchem Linuxu, díky distribuci Ubuntu na stolních počítačích i laptopech a s rozšiřováním netbooků, je otázka použitelnosti napříč platformami stále aktuálnější. OpenOffice.org si za jedny peníze (obvykle nulové) nainstalujete na více operačních systémech. A také se bude na všech platformách chovat stejně. Pokud se tak potřebujete přemísťovat napříč operačními systémy, pak může být právě tato vlastnost OpenOffice.org jedním z velkých pozitiv.

Závěr

OpenOffice.org 3.1 není rozhodně jen slepým klonem nejrozšířenějšího a známějšího balíčku od Microsoftu. Poskytuje vlastní přístup a celou řadu nástrojů a funkcí, kterými konkurence nedisponuje. Vše je vykoupeno především tím, že je potřeba některé věci při instalaci ručně doplnit - kontrola pravopisu, kliparty, doplňky… Za téměř jedinou nevýhodu OpenOffice.org pak považuji absenci kontroly gramatiky v češtině, což je věc závislá především na finančních možnostech domácí OpenOffice.org komunity.

Balíček je ale funkcionalitou dostačující (v případě potřeby v patřičné modifikaci například od Novellu) jak pro domácí použití, tak pro nasazení ve firmách či na univerzitách. Snad největší překážkou pro větší rozšíření je stále společensky tolerované pirátství a neochota uživatelů tvořit dokumenty v rozumných (tedy otevřených) formátech, což vede k občasné nekompatibilitě mezi většinovým MS Office a OpenOffice.org.

4. 8. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...