Úvod > Články > Ukradený univerzální klíč stále odemyká nové Windows 7

Ukradený univerzální klíč stále odemyká nové Windows 7

Microsoft má problémy. A není jich málo. Nejenže zisky jim v důsledku krize klesají jako ještě nikdy předtím, ale nové Windows 7, které mají přijít na trh za necelé tři měsíce, už jsou ke stažení. Unikl nejen univerzální klíč k aktivaci OEM, ale dokonce i jazykové balíky.

Crackeři si mohou připsat další velké vítězství, Bill Gates zase prohru. ISO obraz nových Windows 7 Ultimates unikl Microsoftu rovné tři měsíce před oficiálním zveřejněním. Verze Release candidate (RC) Windows 7 na tom přitom byla o něco lépe, unikla Microsoftu v dubnu, tedy pouhý necelý měsíc před svým zveřejněním. Soubor s nejnovější verzí přímo ke stažení se objevil, jak jinak, na čínském serveru, odkud se rozšířil bleskovou rychlostí.

To, že se na veřejnost dostala právě OEM verze, kterou běžný uživatel získá s koupí počítače nebo notebooku, znamená pro Microsoft citelné ztráty. Jedná se sice pouze o Windows 7 Ultimates, ale ta je z nabízených variant ( Windows 7, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium a Windows 7 Professional) rozhodně nejzajímavější.

V praxi to konkrétně znamená, že pokud získáte uniknuvší klíč, obejdete bez problémů Windows Genuine Advantage validation u jakékoli verze Windows 7 Ultimates (u OEM i prodejní verze), takže systém kontroly pravosti produktu na vás bude krátký.

Jak k tomu došlo?

Zahraniční zdroje uvádějí, že nové Windows unikly z firmy Lenovo. To má teď z ostudy kabát, ale dlužno podotknout, že kdyby neunikl OEM klíč od nich, ukradl by jej nejspíše někdo jiný někde jinde. OEM verzi totiž Microsoft dodává svým obchodním partnerům podstatně dříve než na trh. Důvod je jednoduchý – příprava počítačových sestav s novým operačním systémem, která zabere svůj čas.

Pro zajištění univerzálního klíče OEM (System-Locked Preinstallation (SLP) product key) a certifikátu pro Windows 7 Ultimate z DVD ISO stáhnutého z čínského serveru pak piráti použili soubor boot.wim, jak uvádí server arstechnica.com. Něco podobného se mohlo stát pouze kvůli tomu, že ISO uteklo od tak velké firmy, jako je Lenovo. Pouze velký výrobce jako právě tato firma nebo Dell, Acer, HP, Asus a další dostává univerzální klíč, aby se příprava počítačů a notebooků pro trh urychlila. Zatím ale klíč funguje naprosto spolehlivě pro všechny verze nainstalované z OEM.

Jaký bude dopad?

Microsoft má několik variant, jak se zachovat. Ani jedna z nich ale rozhodně není levná. Univerzální klíč může být změněn - nebo přidá Microsoft další krok aktivace a nebo – což také vyznívá poměrně pravděpodobně – neudělá nic a bude se tvářit, že je všechno v naprostém pořádku. A bude se modlit, aby se Windows 7 prodávaly lépe než Visty. První dvě varianty by jmenovaným velkým hráčům dost ztížily přípravu na nástup systému na trh.

Aby toho ještě nebylo málo, server windows7news.com přinesl zprávu o tom, že ke stažení jsou už i jednotlivé neanglické jazykové verze (ano, i včetně češtiny) a dokonce i multingual user interface. Naleznete tu dokonce podrobný návod, jak celou věc správně provést.

Jednotlivé jazykové verze přitom měly přijít na trh ještě o tři týdny později než verze anglická. Zkrátka a dobře - pro Microsoft současná situace nevypadá dobře. Navíc je zde možnost, že by se ještě zhoršila, pokud by se ukázalo, že Korejci skutečně vytvořili nový systém Window 9 a že se nejedná o novinářskou kachnu, čemuž je prozatím lehké a dobré věřit.

Na začátku června totiž přišla největší softwarová jihokorejská firma TmaxCore s informací, že vyvinula vlastní soběstačný systém, který nepodporuje pouze aplikace windows, ale i UNIX. Podle zpráv má obsahovat mimo jiné i mikrojádro pro větší stabilitu systému, má mít vlastní kancelářské doplňky a zkrátka má odbourat všechno to, co Microsoftu vyčítají jeho kritici. To, co je ale o Window 9 na internetu k dohledání, působí zatím spíše jako nějaká korejská recese – Window 9 navíc vypadají prakticky totožně jako Windows, což by znamenalo dalekosáhlé soudní procesy s právníky Billa Gatese.

Jak vidno okurková sezona na poli softwaru jen tak nenastane. Co dalšího se stane během těch necelých tří měsíců do spuštění nových Windows, se dá v současné chvíli jen těžko odhadnout. Předpokládat ale můžeme, že nezávislí pozorovatelé si užijí ještě poměrně dost legrace.

11. 8. 2009

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.