Úvod > Články > Roku Digital Media Player

Roku Digital Media Player

Původně se objevil již v roce 2008, tenkrát pod názvem Netflix Player. Jeho úkolem bylo jediné – umožnit přeplatitelům služby Netflix sledovat na televizi filmy rovnou z firemního portálu.

Postupně se ale celý systém vylepšoval. Došlo k několika změnám softwaru a vedle Neflixu si dnes můžeme streamovat filmy z Amazonu, CBS a kombinace Disney/Starz. S tim se objevilo i nové jméno, zmizel Netflix (jelikož má Amazon více peněz, na krabici je propagována právě tato firma) a konečně se objevilo firemní Roku.

Zatímco Netflix nabízí neomezený streaming zadarmo (v rámci placené měsíční služby), Amazon funguje striktně jako video-on-demand. 

Z pohledu designera není na přístroji co vytknout: černá krabice o rozměrech 1,75 x 5,25 x 5,25 palce. Vedle portu pro ethernet je zde solidní baterie dalších možností, od HMDI přes compotent video, S-Video a standardní analogové kabely. Audio je pouze v klasickém stereu, koncem roku by se mělo objevit audio 5.1 surround sound.



S cenou 99 dolarů je Roku nejpohodlnější možností, jak přidat k televizi solidní nabídku filmů či televizních pořadů. Snad by firma nemusela šetřit na kabelech, pokud nesáhneme po component videoči HMDI, bude kvalita obrazu značně mizerná, ale v krabici patřičné kabely nenajdeme.

Výhodou je opravdu jednoduchá instalace, kdy si Roku porozumí s každou modernější televizí (Apple TV trvá na HDTV), během 2 minut instalace budeme muset třikrát zmáčkout dálkové ovládání, zbytek zvládne software sám. Vybrat si můžeme mezi bezdrátovým či normálním připojením, pokud bude bezdrátové připojení kolísat, můžeme se pohodlně vrátit k drátu. 

Starší verze programu potřebovaly doplnění kódu z webových stránek služeb Amazon či Netflix, nejnovější verze to již pomocí telefonního čísla ověří sama. Pokud jsme uživatelé služby Neflix, získáme k dispozici 12 000 filmů či televizních show. Samotných DVD titulů má Neflix téměř 10x víc, nicméně streamingová nabídka neznamená jen nějaká béčka či obstarožní tituly. Nabídka spíše připomíná náhodný výběr, jako kdyby někdo prostě vybral každý desátý film.

Samotný provoz je jednoduchý – zvolíme film a podle rychlosti připojení si tak minutku počkáme. Kvalita obrazu je samozřejmě stejně dobře závislá na rychlosti připojení a bezdrát prostě není to pravé ořechové. Tady žádný zázrak s kvalitním kabelem neuděláme. Zase velká hrůza to ale není, jen o fous horší, nežli je kvalita oficiálního satelitního signálu (ano, americké firmy používají tak silnou kompresi, že se na to nedá dívat). V porovnání s DVD ale bolí oči.



Software automaticky vybírá jednu ze čtyř bit rate podle dosažené rychlosti připojení. Roku nabízí možnost přetáčení dopředu i dozadu, ale žádný zázrak očekávat nemůžeme, navíc tím znovu ztratíme čas, protože se film začne opět „stahovat“. Jedinou slabinou je snad malá vnitřní kapacita pro buffering, takže ve chvíli, kdy rychlost spadne pod 1,5 Mbit/s, začne se stream trhat a Roku znovu „stahuje“.

V porovnání s ostatními možnostmi je Roku tak někde uprostřed. Cena je levnější než u konkurence, ale rozhraní rozhodně není nijak cool. Videokvalita má do dokonalosti také daleko, tady zcela jistě vítězí Vudu. Nicméně kombinace pay-per-view a předplacené firmy kombinuje dva světy, oproti tomu je konkurence zaměřená vždy na jednu možnost.

26. 8. 2009

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...