Úvod > Články > Nová a levnější čtečka elektronických knih

Nová a levnější čtečka elektronických knih

Úspěch e-booku Kindle celkem pochopitelně nedá spát konkurenci. A protože jedinou životaschopnou konkurenci dnes představuje firma Sony, je jasné, že konkurenční čtečka musela přijít z této dílny.

Koncem tohoto měsíce by se měla objevit pod názvem Reader Pocket Edition novinka. Jak sám název připomíná, Sony se vydává opačnou cestou nežli Amazon a pětipalcovým displejem čtečku zmenšuje. Nový e-book ale využívá stejné technologie nazývané „neviditelný inkoust“, ukazující text v temně šedé barvě na světle šedém pozadí.

V některých aspektech bude nový reader poněkud ořezaný, nezahrajeme si na něm ani písničky, ani nebude mít slot pro paměťovou kartu. Zato ale bude stát jen 199 dolarů, což je téměř o třetinu méně, nežli stojí základní Kindle. A o 80 dolarů méně, nežli stojí současná čtečka Sony PRS-505, která se již nebude vyrábět (její cena dnes spadla na 280 dolarů). Na rozdíl od Kindle si budeme moci vybrat ze tří barev – červené, modré a stříbrné. Model 505 také existoval v několika barvách.

Sony se ale urputně drží jedné nepříjemnosti, díky které ho zatím Kindle poráží na hlavu – chybí zde bezdrátové stahování knih. Všechny e-booky Sony se musí připojit k počítači a stahovat knihu, kterou nejdříve stáhneme na PC. Jedinou úlitbou je podpora jak PC, tak Applu, což dříve neexistovalo.

Sony navíc slibuje možnost stažení softwarového upgradu, který umožní synchronizaci s Applem i majitelům starších e-booků. Steve Haber, prezident divize Digital Reading Business, tvrdí (jako již několikrát), že Sony na bezdrátovém stahování pracuje, ale opětovně odmítl sdělit jakékoliv další podrobnosti.

Nový model by svojí cenou pod 200 dolarů měl prorazit psychologickou bariéru, díky které je pro řadu zájemců elektronická čtečka knih příliš drahou hračkou. Analytikové se proto domnívají, že by to mohlo pomoci zvýšit letošní prodej e-booků na dvojnásobek loňského počtu.

Firma Sony současně ohlásila ještě jeden model, který nahradí model PRS-700. Jedná se o model s dotykovým šestipalcovým displejem, jenom bez dříve využitého podsvětlení. U obou přístrojů je paměť na 350 knih.

Spolu se dvěma novými modely se mění i cenová politika nabízených knih. Sony má ve své nabídce zatím méně než třetinu knih, které nabízí konkurenční Amazon. Až dosud byly navíc knihy od Sony dražší, od příštího týdne se ceny vyrovnávají. 
 

4. 9. 2009

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.