Úvod > Články > Marné snahy protipirátských unií

Marné snahy protipirátských unií

Novinkou na legálně koupených DVD jsou dva nové protipirátské trailery. Svou stupidností na jednu stranu pobaví, svým zdržováním před vstupem do hlavního menu na druhou stranu jen otravují. Každopádně jejich účel je mi záhadou a jejich dopad bude pro jejich naprostou odtrženost od reality minimální.

Někdy by mě zajímalo, za co v protipirátských uniích berou plat. Za to, aby otravovali život legálně kupujícím? Za to, aby vymýšleli naprosto neúčinné a zbytečné ptákoviny? Vezměte si jen jejich protipirátské trailery. Na DVD, které si koupíte v obchodě, najdete hned tři.

Mýty

Tomu prvnímu říkám uřvaný, ty zbylé dva nazvěme Bob a Jim I a II. Liší se jen důrazem na jednu nebo druhou stranu nelegálního kopírování.

Uřvaný protipirát má naprosto úděsnou, tepavou melodii, vlastně spíše rytmus, který musí lézt na nervy i fanouškům trance metalových skupin. V záběrech vidíme mladý pár, jak jde po ulici, a tam u nějakého pouličního stánku mezi korálky vidí nějaké DVD. Ale slečna rozhodným gestem říká ne ne ne, tohle je podezřelé DVD, to nekoupíme. Pak se tam krádež filmu přirovnává ke krádeži auta, kabelky, nebo dokonce DVD v prodejně. To se přece nedělá! A vidíme nakonec i holčičku, která před odchodem do školy nechá na počítači velkým červeným písmem spuštěný Download! Mrcha jedna. Ačkoliv vlastně – v ČR není stahování trestné, jen sdílení, takže se holčička ničeho nedopustila, neb nic nesdílí.

Tento uřvaný protipirát končí fantastickým zrněním, jaké jsem naposledy viděl, když jsme poprvé chytali kanál OK 3. Tvůrci protipirátu nám naznačují, že nelegální DVD koupená v nárožním stánku mezi korálky vám budou zrnit v obraze.

Sofistikovaněji na věc jdou Bob a Jim. Existují dvě varianty, které minimálně mně otravují život. Ano, otravují, protože se nacházejí na legálně koupených DVD a zdržují mne a zdržují tím víc, čím častěji si chci film pustit nebo se aspoň dostat rychle do hlavního menu.



V první variantě si tuším Bob koupí legální DVD. Těší se se svými přáteli z úžasného obrazu a zvuku, přitom pojídají pizzu, popíjejí Colu a plácají se při každé akční scéně do dlaní. Zatímco Jim sedí doma u počítače a snaží se film stáhnout. Pořád mu chudákovi padá připojení, pak mu písmeny velkými jak kráva počítač sdělí, že se bude stahovat ještě 253 hodin a chudák Jim sedí zdrceně s rukama v dlaních. Měl si koupit legální DVD a měl by po problémech!

Ve druhé variantě si Bob koupí legální DVD. Těší se se svými přáteli z úžasného obrazu, zvuku a českých titulků, přitom pojídají pizzu, popíjejí Colu a plácají se při každé akční scéně do dlaní a při každé vtipné hlášce Bruce Willise juchají jak kluci ze základky.

Zatímco Jim koupil nelegální DVD nejspíš u stánkaře na ulici. Obraz mu duchuje, zrní, poskakuje, vlní se. Zvuk se rozpadá, navíc je to celé dabované nejspíše řecky a titulky jsou nejspíše švédské (úžasná kombinace!). Takže není divu, že Jimovi přátelé jsou zhnuseni takovým DVD a pohrdnou i čínou od Vietnamců a lacinou nápodobou Coly na stole. Jim zůstává sám a opuštěný.

Fakta

Když tyto trailery vidím, chytí mne vztek. Nejen proto, že zbytečně zdržují. Ale proto, že jsou hloupé a neúčinné. Zbytečně vyhozené prachy. 

Tak za prvé – já si to DVD legálně koupil a podobný trailer mne uráží. Pirát podobný trailer při kopírování vyhodí, aniž by ho zhlédl.

Za druhé – nikdy jsem neviděl, že by v dnešní době někdo byl tak pitomý a prodával nelegální DVD na ulici, natož u stánku s korálky. Naposledy jsem nelegální DVD viděl v pražské Holešovické tržnici někdy před deseti lety, kdy ta legální byla tak drahá, že si je běžný konzument nemohl koupit.

Za třetí – co znamená pirátské DVD? Určitě by si nikdo nedal tu práci, aby je vybavil řeckým dabingem nebo dokonce švédskými titulky! Je to tak složité, hlavně kvůli nalezení zdrojů, že by se na to každý vykašlal. Pirátské DVD by určitě nezrnilo, nevypadával by obraz a zvuk – nejde o VHS kopii proboha. Jestliže DVD vyšlo už legálně, bude kopie vypadat podobně profesionálně a kvalitně, včetně zvuku. Opakuji, nebude zrnit, nebude duchovat, nebude se obraz vlnit. Většinou bude mít na výběr ty titulky, které se dají sehnat.

Za čtvrté – v dnešní době je stahování DVD kopií z webu záležitost několika minut. Dokonce český zákon stahování nezakazuje, jen sdílení. Určitě nebudete stahovat film 253 minut. Možná přes torrenty nebo DC++, pokud to dnes ještě někdo používá, ale určitě ne z nějakého úložiště.

Podobné trailery jen dělají z lidí blbce. A ze členů protipirátských unií pitomce, kteří netuší, jaká je realita. Jinak si to totiž těžko vysvětlit. Svět je někde jinde, realita je jiná. Jestli si v protipirátských uniích skutečně myslí, že DVD kopie jsou obrazově a zvukově kvalitou na výši kopie VHS, že se nelegální kopie DVD prodávají v pouličních stáncích, že stahování trvá 253 hodin a věčně padá připojení, žijí v nějakém podivném alternativním světě, a vůbec se nedivím, že jejich působení je naprosto neúčinné. 

Možná by stálo za to si přiznat, že podobné taktiky jsou leda k smíchu, s pirátstvím se smířit a zkusit nabídnout alternativu. Třeba možnost stažení si filmu legálně v DVD kvalitě za určitý poplatek, případně některé starší a staré filmy dát na web zdarma. V zahraničí už se tak běžně děje, černobílé filmy ze 30. – 50. let jsou ke stažení zadarmo, u nás např. DocAlliance nabízí stažení světových dokumentárních filmů buď zadarmo, nebo za mírný poplatek.

Tudy vede realistická cesta.

19. 9. 2009

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...