Úvod > Články > Opera 10: All in one řešení na prohlížení webů

Opera 10: All in one řešení na prohlížení webů

Opera nikdy nepatřila k majoritním prohlížečům internetových stránek, i když v sobě obsahovala ihned po instalaci funkce, kterých jste jinde docílili jen desítkou doplňků. Nová verze přináší opět několik desítek vylepšení a inovací, které stojí za povšimnutí.

Hned na počátek si coby člen skupiny ajťáků musím pogratulovat, že se nám podařilo u běžných uživatelů po létech úsilí trošku potlačit dojem, že internet je označen modrým písmenem E na pracovní ploše. Nic proti Internet Exploreru, ale uživatel by měl vědět, že má možnost volby. Na druhou stranu IE 8 je už stále blíže mnohem vyspělejším prohlížečům, což Opera nebo FF dozajista jsou. Ale nyní zpět k Opeře. 

O verzi 10 se v kuloárech hovoří již dlouhou dobu, testovací bety a RC verze také poznaly světlo světa před mnoha měsíci. Dnes je k dispozici finální produkt a my se podíváme blíže na jeho funkce. Asi nebude chybou zmínit nejen funkce nové, ale také funkce inovativní. Nebudeme se zabývat doplňky a widgety, pouze čistou instalací Opery. Opera totiž v základu není jen internetový prohlížeč, ale také e-mailový klient, RSS čtečka, malý webserver a jakési centrum webové zábavy. To vše s instalačním souborem o velikosti do deseti megabajtů.

Rychlá cesta k webu přes vylepšené panely


Důvod, proč obvykle uživatel instaluje prohlížeč internetových stránek, je, že chce prohlížet obsah webu. To lze v Opeře tak jako v jiných prohlížečích na panelech, nebo chcete-li na záložkách. Záložky lze v nové verzi zvětšit do velikosti náhledů (klepnutí na linku rozdělující panel adresy a panel záložek). Jakmile načítáte v několika záložkách weby, je po jejich načtení zobrazeno malé kolečko u neaktivních listů, které zmizí, jakmile na list klepnete – to proto, abyste věděli, které listy jste již prohlédli a které vás teprve čekají.

Opera se již od minulé verze snaží potlačit užívání domovské stránky coby startovacího webu, ale nabízí funkci označenou jako Rychlý přístup. Jde o dlaždice z vašich nejoblíbenějších webů. Dostanete se tak rychle na jakoukoli oblíbenou stránku, náhled dlaždic lze aktualizovat ve zvolených intervalech. V nové verzi lze změnit nastavení počtu dlaždic, vložit obrázek na pozadí a obecně lze s Rychlým přístupem mnohem lépe pracovat. Perfektním zlepšením je také možnost skrýt menu na úroveň panelů. To provedete odškrtnutím volby Zobrazit lištu s menu v nabídce Soubor. Získáte tak maximální prostor pro surfování a nabídku budete mít stále při ruce hned vedle panelů.

Gesta myši


Na gesta myši se dobře zvyká, po čase je budete hledat i v jiných prohlížečích, kde jsou ale obvykle dostupné pouze po instalaci doplňků. Jde o ovládání prohlížeče pomocí pohybu myši. Přidržíte pravé tlačítko a uděláte svislou čáru dolů – prohlížeč otevře novou záložku. Obkreslíte-li tvar písmene L, pak se záložka zavře. Podobných gest je opravdu mnoho, i když většina uživatelů aktivně využívá čtyři až pět gest. Výborné je, že si lze v Opeře nastavit gesta vlastní pro různé funkce. Takto jsem si snadno přidal chybějící gesto pro zavření celého prohlížeče. Jen upřesním, že nastavení se provádí v menu Nástroje, Nastavení, Pokročilé volby, Myš a klávesnice. Operu lze ale ovládat taky hlasově nebo pomocí webkamery a gest tváře (tuto funkci jsem prozatím neotestoval).

E-mailový klient vždy po ruce


Mnoho z nás si zvyklo používat e-mail skrze webové rozhraní. Je to výhodné zejména tehdy, pokud se pohybujete mezi více počítači. Poštu tak máte dostupnou kdekoliv. Nicméně existuje stále dost lidí, kteří upřednostňují klasického poštovního klienta ala MS Outlook. Otázkou je, proč mít poštovního klienta odděleného od prohlížeče. Klient, který je v Opeře integrován, poskytuje všechny funkce jako jiné programy s tím, že o nových zprávách jste informováni přímo do prohlížeče. Je velmi jednoduchý, rychlý a dlouholetí uživatelé si jej nemohou vynachválit.

Oblíbené položky a zkratky


Tuto část začnu zkratkami pro vyhledávání. Pokud napíšete do panelu adresa heslo „g dsl“, pak prohlížeč ihned vyhledá heslo „dsl“ pomocí googlu. To je velmi rychlé. Podobně funguje „w“ pro wikipedii, „e“ pro eBay a v nastavení Opery si můžete pod další písmena zvolit jakoukoli službu - třeba Mapy nebo jiný vyhledávač. Podobné zkratky lze nastavit také pro oblíbené položky. Pomocí jednoho nebo dvou písmen tak přejdete na určitou stránku. To zrychluje práci doslova několikanásobně. 

Synchronizace dat


Toto je další z výborných vychytávek tohoto prohlížeče. Služba synchronizace se hodí zejména v případě, že máte Operu doma a v práci, lépe řečeno na více počítačích. Pomocí jednotného uživatelského jména a hesla se přihlásíte k synchronizaci a ta pak zajistí, že na všech místech, kde máte takto nastavenou Operu, budou všechny oblíbené položky a panel Rychlý přístup stejné. Zejména na oblíbené položky je toto skvělé – přidám si v práci do oblíbených položek stránku, že se na ni podívám až doma - a doma si ji jen z oblíbených otevřu. Velmi prosté, rychlé a hodně pohodlné.

Práce s hesly a formuláři


Opera je také skvělá v ukládání hesel. Pravda, nejde o bezpečný způsob uložení přístupů, ale kdo si má ty Facebooky, e-maily, diskuse a další pamatovat a tahat přístupy přes schránku odněkud z e-mailu. Opera si pro každou stránku umí uložit neomezený počet předvyplněných formulářů. Data ale do jména a hesla nevypisuje automaticky, jen žlutým ohraničením signalizuje, že pro tento web je uloženo jméno a heslo. Vy pak zmáčknete Ctrl+Enter a dojde k vyplnění a odeslání formuláře. Obecně se Opera nesnaží zapamatovat časté údaje ve formulářích, můžete si ale v nastavení vyplnit své osobní údaje a ty pak budou přednabízeny. Nemusíte se tedy probírat navrhovaným balastem textu tak, jak to dělají jiné prohlížeče.

Přizpůsobení pomalému internetu a malému displeji


Opera již delší dobu podporuje některé funkce, které vám mohou v surfování pomoci zejména na malých displejích netbooků. Jednak lze vynutit načítání stránky na maximální šířku displeje. Velmi ocenitelné u prvního Asus EEE, který měl rozlišení 800 bodů na šířku, což mnohé stránky překračovaly. Dále si můžete zapnout zobrazování jako na PDA. To se hodí přinejmenším vývojářům webů pro testy zobrazení na mobilní platformě. Novinkou je funkce Opera Turbo, která byla doposud využita jen u mobilní verze a to ještě ne u všech jejich modifikací. Pokud si tuto funkci zapnete, prohlížeč načte stránky skrze svůj server, který ořeže objemná data a načítání webů se tím dosti zrychlí. Funkce je užitečná zejména při připojení na internet přes GPRS nebo EDGE.

Další výborné nástroje


Opera nabízí daleko více, než jsme schopni v tomto článku zmínit. Například rychlou a uživatelsky přívětivou RSS čtečku, widgety nebo „udělátka v javascriptu“ pro snadnější zobrazení webových stránek a obrázků. Nyní je Opera dospělým prohlížečem, který ve své několikamegabajtové instalaci obsahuje vše důležité pro prohlížení internetu. Novou verzi Opery si můžete stáhnout zde.

16. 9. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...