Úvod > Články > Přechod z Windows na Linux - Ubuntu a základní aplikace

Přechod z Windows na Linux - Ubuntu a základní aplikace

V dnešním díle se zaměříme na aplikace, které uživatel získá již během standardní instalace a pokusíme se ukázat, co je dobré doplnit. Podíváme se na programové alternativy a v textu nebudou chybět ani odkazy na zdroje, ze kterých čerpat, když se v Linuxu vyskytne problém.

Již standardní instalace Ubuntu vám nabídne několik zajímavých aplikací, které by vám měly na základní provoz počítače dostačovat. Ve srovnání s tím, co nabízejí Windows, se jedná o poměrně širokou a luxusní nabídku, která je umožněna tím, že Ubuntu nemá výsadní postavení na trhu. Z pohledu monopolního pak není problém dodat funkční a dobře vybavený systém. Především starší nebo méně počítačově zdatní uživatelé tuto možnost jistě uvítají, protože je vše připraveno k okamžitému použití.

Ostatně právě na ně je svým způsobem Ubuntu obzvláště zaměřeno. Aplikace jsou v menu roztříděny podle zaměření (internet, kancelář, systémové nástroje,...) což výrazně usnadňuje orientaci. Tento způsob řešení uvítají i zkušení uživatelé, kterým může zvýšit komfort práce. Výhodou je, že každá aplikace po instalaci "ví", do které kategorie se má zařadit.

Nyní se tedy pokusíme podívat na základní programy, které jsou k dispozici v Ubuntu již přímo po instalaci samotného operačního systému. Vzhledem k blížícímu se vydání nové verze Ubuntu nemusí být tento seznam v detailech vždy zcela přesný. Pro základní orientaci snad ale postačí.

OpenOffice.org je plnohodnotným kancelářským balíkem. Obsahuje textový a tabulkový procesor, nástroje na tvorbu prezentací či jednoduchý vektorový grafický editor. Nevýhodou je nutnost doinstalovat kliparty a nástroje na kontrolu pravopisu ručně. Jinak poskytuje všechny potřebné funkce, které běžný uživatel může od kancelářského balíku potřebovat. V posledních verzích se neustále zlepšuje schopnost importu a exportu dat s MS Office. Jeho možnosti je možné vylepšit pomocí nejrůznějších rozšíření.

Evolution je alternativa k MS Outlook a integruje v sobě e-mailového klienta, kalendář a adresář. Nabízí podporu Microsoft Exchange i Novell GroupWise. Nabízí všechny obvyklé funkce a ve srovnání s Outlook nijak nezaostává v běžných kancelářských činnostech. V Ubuntu je poměrně úzce integrován do uživatelského prostředí a je tak intuitivně snadno použitelný nástroj. Zajímavostí je také provázanost s IM Pidgin; z jednoho místa je tak možné vést komunikaci jak e-mailovou, tak IM. Samozřejmostí je možnost vylepšení pomocí plug-ins. Program vyvíjí společnost Nowell, což poukazuje na jeho vhodnost také pro využití ve větších firemních sítích.

GIMP je poloprofesionální bitmapový editor, který se nabízí jako zdarma dostupná alternativa k Photoshopu, především pro domácí či méně náročné uživatele. Nabízí poněkud nezvyklý způsob ovládání, na který je potřeba si chvíli zvykat. Pro běžnou úpravu fotografií ale poslouží více než dostatečně. Jeho funkčnost může být rozšiřována pomocí nejrůznějších plug-ins.

AbiWord je rychlý textový editor vhodný především pro méně náročné uživatele. Již v základní instalaci nabízí kontrolu českého pravopisu. Nesnaží se zaujmout koncepcí velkého a silného textového procesoru, ale svým minimalistickým pojetím šetří systémové prostředky i energii. Začínající uživatelé ocení přítomnost všech běžně potřebných funkcí a absenci nástrojů, které se běžně nepoužívají; aplikace je tedy přehledná, rychlá a efektivní.

Firefox asi není potřeba příliš představovat. Jedná se o druhý nejrozšířenější webový prohlížeč s širokými možnostmi rozšiřitelnosti. Kromě něj je součástí instalace také méně známý prohlížeč Epiphany.

Ekiga je nástroj pro telefonování a přenos videohovorů přes internet. Umožňuje komunikovat s programy kompatibilními s protokoly SIP a H.323 - tedy například také s MS NetMeeting. Program umožňuje i tvorbu větších konferencí. Jedná se otevřenou alternativu k programu Skype.

Totem a Rhythmbox se starají o správu a přehrávání multimédií. Nabízí komfortní přehrávání videií i hudby. Pro nesvobodné formáty je nutné kliknutím potvrdit možnost stažení příslušného kodeku. Vše ale zvládne i laik a snad jen v situaci, kdy se nemůžete připojit na internet, se může jednat o problém.

Ve standardní instalaci naleznete pochopitelně také celou řadu dalších aplikací, které umožňují vypalovat CD, zaznamenávat zvuk nebo představují nástroje na správu systémových či síťových funkcí. Dovolím si však zmínit se především o kategorii her. Těch je v základní instalaci 17 a naleznete mezi nimi legendární miny, sudoku, karetní a logické hry nebo například populárního hada. Oproti MS Windows je tedy nabídka o něco bohatší.

Kde hledat

Jedním z velkých problémů pro nové uživatele je hledání nových informací, návodů, tipů a zdrojů o Ubuntu, jednotlivých aplikacích a dalších nástrojích. Primárním zdrojem by měla být asi nápověda, kterou většina programů obsahuje. Pokud nenaleznete radu v nápovědách, pak je k dispozici česká komunitní nápověda Ubuntu jednak ve formě wiki a pak také prostřednictvím fóra. K dispozici je také e-mailová konference nebo Jabbler kanál. Především uživatelé z korporátní sféry mohou využít podporu komerční. Pro běžného uživatele ale obvykle není potřebná.

Další možností je pak využít zdroje informací z některého z českých zavedených serverů. Linuxu se věnuje například Root či Abc linuxu. Především na prvně jmenovaném zaujme nabídka knih o Linuxu, které jsou k dispozici zdarma ke stažení. Hodí se jak pro získání základních představ o systému, tak pro získání pokročilejších znalostí.

Asi největším zdrojem praktických informací především z kategorie "nejede věc XYZ" naleznete na anglicky psané komunitní podpoře Ubuntu. Co nenaleznete zde, je možné zkusit také "vygooglovat."

V dalším díle se budeme Linuxu věnovat poněkud obecněji a nabídneme srovnání alternativ k Windows programům. Krátce se také zmíníme o možnostech virtualizace a emulace.
 

9. 10. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...