Úvod > Články > Pojištění automobilu přes internet

Pojištění automobilu přes internet

V dnešní době je stejně moderní nakupovat či prodávat přes internet jako objednávat nejrůznější služby. Díky elektronickým platbám je celý proces velmi snadný. Můžete se tak snadno pojistit při cestě do zahraničí nebo uzavřít zákonné či havarijní pojištění motorového vozidla.

Moderní technologie nám umožnily vesele obchodovat na internetu. Příkladem ať jsou internetové obchody či aukční síně, jejichž popularita je mezi lidmi obrovská. Když už je člověk zvyklý z pohodlí domova kupovat a prodávat, rád také obstará další činnosti, kvůli kterým musel v minulosti objíždět celé město. Služby, které lze na internetu bez návštěvy jakékoli instituce objednat, jsou různorodé. Od webhostingu, domény, jídla do domu, přes půjčovné automobilu, vstupenky do kina či divadla až po pojištění. A právě pojištění motorových vozidel se dnes budeme v tomto článku věnovat. Na konci článku se také dozvíte, jak si elegantně nechat prověřit vyhlídnutou ojetinu. 

Pojištění on-line 

Pojištění on-line není žádnou převratnou novinkou, funguje již řadu let a z vlastní zkušenosti mohu říci, že funguje dobře. Základní princip tkví v tom, že vyplníte údaje o svém vozidle, je vám nabídnuta cena pojištění a vy se rozhodnete, zda na tuto cenu přistoupíte či nikoli. Poměrně obvyklé je, že některé portály nabízejí povinné ručení od více pojišťoven a vy se tak můžete rozhodnout podle aktuální nabídky. Internetové ceny jsou v drtivé většině výhodnější než ty, které vám nabídne kamenná pobočka pojišťovací kanceláře. 

Doposud jsme se bavili hlavně o povinném ručení neboli pojištění odpovědnosti vyplývající z provozu vozidla. Relativní novinkou je možnost uzavřít havarijní pojištění, která byla doposud výsadou hlavně kamenných provozoven. Důvodem je fakt, že u havarijního pojištění musí zodpovědný pracovník pojišťovny nebo smluvního servisu prohlédnout vozidlo, zda odpovídá popisu, zda není havarováno – pojišťovny se tak brání pojistným podvodům. To již není dnes nutné ve všech případech, nehledě na fakt, že pojišťovny mají terénní pracovníky, kteří vaše auto obhlédnou třeba na parkovišti před supermarketem, kam jezdíte obvykle nakupovat. 

Podívejme se nyní na portály, které se on-line pojištěním zabývají. Dlužno dodat, že povinné ručení lze přes internet uzavřít na valné většině webových stránek velkých pojišťoven. My se ale zaměříme převážně na univerzální servery. 

Top Pojištění – Portál sdružující několik pojišťoven je na českém trhu již řadu let. Kromě povinného ručení nabízí také pojištění cestovní a havarijní. Pochválit musím zejména grafické zpracování porovnávání cen pojištění a jasně zobrazené podmínky jednotlivých pojišťoven, velmi dobré ceny a celkovou úroveň služeb. 

Pojištění.com – Tento portál nabízí kromě povinného, havarijního a cestovního pojištění také penzijní pojištění a pojištění domácnosti. Výhodou je velmi pěkná a přehledná grafika a také detailní informace o průběhu sjednání jednotlivých pojistek. 

Pojištění.cz – Pokud chcete skutečně komplexní server s pojištěním, pak určitě nevynechejte při výběru tento. Nabízí v pěkné grafice pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění majetku, životní pojištění, penzijní pojistky, povinné ručení, havarijní pojištění, úrazové pojistky, pojištění zvířat, důchodové pojištění, pojištění proti stornování zájezdu apod. Zajímavý druh pojištění je proti pokutám na cestách. 

Pojištění online – Další ze serverů, které nabízejí pojištění doslova všeho možného. Bohužel ceny se nedozvíte v reálném čase, ale musíte na sebe na webu zanechat kontakt, pracovník pojišťovací agentury vás poté bude kontaktovat a sdělí vám kalkulace pojistného. 

Pojištění vozidel Direct – Jedinou pojišťovnou, kterou jsem do výběru zahrnul, je Direct. Důvodem je, že pojišťovna působí pouze na internetu. Pojišťovna nabízí komplexní pojištění automobilu a také pojištění domácnosti. 

Typický průběh objednávky 

Jelikož jsem na jednom z výše uvedených portálů uzavíral jak povinné ručení, tak později i havarijní pojištění, mohu vám, čtenářům, sdělit, jak celý proces probíhá. V případě povinného ručení vyplňujete nejprve údaje o vozidle a také některé údaje o vaší osobě. Klíčovými údaji jsou objem válců motoru vašeho automobilu, jeho jmenovitý výkon, místo vašeho bydliště (menší obce mají levnější ručení než velká města), počet měsíců bez nehody a také věk řidiče. Toto jsou rozhodující faktory, každá pojišťovna má jinak postavenou kalkulaci. 

Výsledkem je porovnání několika pojišťoven v přehledné tabulce. A rozdíly mohou být vskutku závratné. Například u mého vozidla bylo nejlevnější pojistné za cca 4 tisíce na rok, nejdražší pak přesahovalo 11 tisíc. Běžná nabídka kamenných provozoven byla dle mého průzkumu kolem 6 tisíc. Pokud se pro některou variantu rozhodnete, označíte ji, vyplníte formulář s údaji nutnými k uzavření smlouvy a můžete si vytisknout prozatímní doklad o tom, že máte vozidlo pojištěno. Poštou vám pak přijdou originální dokumenty. 

U havarijní pojistky je situace téměř stejná, jen před výpočtem musíte zadat více informací o vozidle, zejména značku, model, rok výroby a současnou cenu. Tu lze odhadnout dle nabídky autobazarů nebo vyhledáním podobných aut na www.tipcars.com. Není radno dávat cenu výrazně nižší, v případě nehody by si toto pojišťovna mohla vyložit jako porušení podmínek. Pravdou ale zůstává, že často je systémem portálu vámi zadaná cena označena jako rizikově nízká. I přesto není problém pojištění uzavřít, dokumenty přijdou poštou a vás bude kontaktovat terénní pracovník, který provede kontrolu neporušenosti vozidla a vnitřní výbavy. 

Jak prověřit ojetinu 

Alarmující fakta dokládají, že krádeže vozidel jsou stále nejen českým, ale i celoevropským problémem. Jak vyplývá z odhadů odborníků, právě pro ČR je typické, že jen 25% odcizených vozidel, a to převážně nových, je vyvezeno do zahraničí, 25% převážně starších je rozebráno na náhradní díly, ale zbylých 50% je velmi rychle po odcizení s pozměněnými identifikátory znovu přihlašováno do evidence v ČR. Kupujete vozidlo? Chybí vám o něm více informací? Máte pochybnosti o skutečném stavu tachometru? 

Zjistěte si, co skutečně kupujete. Například informační systém Autotracer pomůže každému, kdo si kupuje ojeté vozidlo. Systém je rozdělen na část neplacenou a placenou. Neplacená část je volně přístupná každému uživateli internetu a umožňuje zjistit rozsah informací, které jsou k dotazovanému vozidlu dostupné. Placená část pak zpřístupňuje všechny dostupné konkrétní informace. Vstup do placené části systému je podmíněn zadáním kódu z platného kuponu – tzv. aktivací kuponu. Informace, které systém uživatelům poskytuje, jsou členěny do tří částí: 

Kontrola identifikátorů – obsahuje textový a obrazový návod, jak v jednotlivých krocích vybrané vozidlo fyzicky zkontrolovat včetně možnosti porovnat aktuální stav identifikátorů s fotografiemi jejich továrního provedení u daného modelu. 

Výpis z historie vozidla – může obsahovat záznamy v tomto členění: rok výroby, technický popis, záznamy a fotografie z dokumentování a prověřování původu nebo původnosti identifikátorů vozidla, kontroly odcizení v ČR, kontroly leasingu, servisní záznamy, časový vývoj stavu tachometru atd. 

Telefonická podpora – podpora systému po telefonu je poradenský telefonní servis poskytovaný oprávněným uživatelům systému prostřednictvím call centra Cebia.    

23. 10. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...