Úvod > Články > Yahoo pohřbilo Geocities včetně tisíců webů

Yahoo pohřbilo Geocities včetně tisíců webů

Pamětníci možná zatlačí slzu, odpůrci hostingu na Geocities zase zajásají. Na konci minulého měsíce skončila významná etapa internetového dění. Dříve extrémně navštěvovaný portál Geocities skončil svůj provoz, současný majitel, firma Yahoo, jej vyřadila definitivně z provozu.

Geocities byl jeden z prvních free hostingů na internetu. Mezi uživateli byl oblíben právě proto, že se jednalo ve své době o ojedinělou službu. Běžný hosting byl před rokem 2000 značně drahou záležitostí a jen minimum nadšenců z řad běžných uživatelů si dovolilo zaplatit doménu a hosting. V řadách návštěvníků stránek byl ale Geocities spíše trnem v oku. Jednak webové adresy, které svým uživatelům generoval, byly dlouhé, jednak těžko zapamatovatelné. Dále byl prošpikován reklamou, bannery a hýbajícími se logy.  

Geocities byl kdysi velmi populární webhostingový server založený v roce 1994. V roce 1999 jej koupila společnost Yahoo. Vyznačoval se zejména velkorysým přidělením 15 MB prostoru zdarma (s reklamními bannery) ihned po registraci. Protože byl prostor pro web na tomto serveru určen hlavně pro nové uživatele internetu, graficky kvalitní webové stránky jste na Geocities obvykle nenalezli. Často dobrou informační hodnotu webu kazil amatérský vzhled, použití animovaných GIFů a také náchylnost k osobním prezentacím. To, co dále degradovalo portál Geocities, byl fakt, že mnoho uživatelů spustilo na portálu své první stránky a při nejbližší příležitosti uteklo ke konkurenci, kde dostalo více prostoru a lepší webovou adresu.

Vždycky jsem si představoval, jak toto jednoho dne může skončit: Geocities konečně odstraní všechna ta animovaná loga "under construction" a my si vyslechneme poslední MIDI soubor přehrávaný na pozadí historických stránek. Ano, na Geocities už asi nový hosting zřizoval v posledních letech jen málokdo, již několik let existují mnohem lepší bezplatné hostingové služby. Na Geocities tak zůstaly tisíce historických prezentací zejména z let 1995 – 2002. Na přelomu století byla služba Geocities téměř všudypřítomná.

Otcové vytvářeli webové stránky o svých rodinách, děti věnovaly stránky postavičkám seriálu Pokemon a dívenky generovaly stránky o chlapeckých skupinách a la Backstreet Boys. Kolega Lipšanský zde měl vůbec první české stránky o Kláře Issové nebo majoru Zemanovi. Prakticky každý aspekt kultury byl zdokumentován a díky vyhledávačům byl i snadno přístupný. 

Již od počátku tohoto roku nebylo možné provést na webu Geocities novou registraci. Ač Yahoo tvrdí, že všechny uživatele této služby dopředně informovalo o zrušení jejich účtu a také o tom, že mohou přejít na placený program „5 dolar-per-month“, tak z dostupných zdrojů vím, že tak neučinili zdaleka u všech uživatelů. Několika známým toto upozornění nepřišlo. Rozhodnutí o vypnutí Geocities je z mého pohledu neomluvitelné. Yahoo mohlo raději udržovat službu v rámci udržení historických odkazů. A věřím, že by se našlo i dost firem prahnoucích po inzerování na těchto webech. Zvláště když si uvědomíte, že je tato služba stále mezi TOP 200 nejvíce obchodovaných webů. 

„Yahoo neustále vyhodnocuje své produkty a služby při harmonizaci s obchodními cíli a náš trvalý závazek je zhodnocovat názory spotřebitelů a inzerentů," říká mluvčí společnosti Yahoo. Zavření portálu Geocities je „součástí naší trvalé snahy upřednostňovat naše portfolio produktů a služeb s cílem poskytovat ty nejlepší produkty pro spotřebitele." Jinými slovy, manažeři Yahoo se dohodli, že portál pohřbí a basta fidli. Navenek se Yahoo chlubí, že v poslední době pokořilo podobným způsobem na dvacet konkurenčních služeb formou akvizice a následné likvidace.

A kde se poděly terabajty dat na Geocities umístěných v průběhu let? Yahoo je zahodilo. Naštěstí se našla skupina nadšenců, která většinu obsahu Geocities zachránila do vlastního archívu. Dle slov provozovatelů této služby si museli při stahování dat pomáhat, jak jen to šlo. Nejčastější cesta ke stránkám vedla skrze Google. Osobně si myslím, že se takovéto odříznutí relativně úspěšného portálu do dějin společnosti Yahoo zapíše stinným písmem.

10. 11. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...