Úvod > Články > Novinky od Googlu: vylepšený Chrome a spousta dalších novinek

Novinky od Googlu: vylepšený Chrome a spousta dalších novinek

Google se v poslední době opět činí. Vydává jednu novinku za druhou a válcuje konkurenci inovacemi. Podívejme se tedy na to, co vše je u tohoto internetového giganta nového. A co od něj lze očekávat v týdnech budoucích.

Když si uvědomíme, že Google před lety začal s vyhledávačem internetového obsahu, pak je současná situace doslova neuvěřitelná. Z garážové firmy se za několik let stal gigant, který válcuje konkurenci novými službami, jež jsou často bezplatné. Google jako jeden z mála dokáže internetovou reklamu maskovat tak, aby běžným uživatelům nevadila. V současnosti válcuje konkurenci i díky akvizicím menších projektů, ze kterých pak dokáže udělat plně fungující portály s propojením na další své aktivity. 

Nový a vylepšený Chrome 

Když se poprvé objevil internetový prohlížeč Google Chrome, neměl přílišnou důvěru stávajících uživatelů. Zejména lidé preferující Firefox nebo Operu jej dosti shazovali. V dalších verzích ale Google ukazuje, že se dokáže s těmito konkurenty popasovat a dle statistik společnosti Net Applications přetahuje Chrome na svou stranu zejména stávající uživatele Internet Exploreru. Nově vydaná betaverze tohoto prohlížeče je o třicet procent rychlejší, než je verze předchozí. A nově nabízí také synchronizaci oblíbených položek za asistence služby Google Docs.  

Google Street View s českými ulicemi 

Služba Street View byla spuštěna v květnu 2007. Jejím účelem bylo umožnit uživatelům prozkoumat svět prostřednictvím obrázků. V té době bylo pokryto pouze pět měst v USA. Tato funkce v Mapách Google uživatelům poskytuje panoramatická zobrazení ulic horizontálně v rozsahu 360° a vertikálně 290°. Google tyto obrázky shromažďuje pomocí speciálních fotoaparátů a zařízení, která pořizují snímky a přiřazují jim prostřednictvím zařízení GPS konkrétní polohu. V Česku je prozatím pokryta pouze Praha a nejbližší okolí. A dále dálnice D1 do Brna a zpět. Mapování ale probíhá stále aktivněji, takže další lokace měst budou přibývat. Bližší informace jsme přinesli v tomto článku

Použitelný překladač webových stánek 

Překladač webových stránek se stal pro řadu uživatelů internetu, kteří nevládnou cizími jazyky, neocenitelnou pomůckou. V rámci desktopových aplikací jej nabízí hned několik firem, ale ty si za něj nechají slušně zaplatit. Google nabízí překladač webových stránek zcela zdarma - nutno podotknout, že funguje velmi slušně. Na domovské stránce překladače vyplníte URL adresu překládané stránky a pak jazykový směr, tedy z jakého do jakého jazyka chcete překlad realizovat. V seznamu podporovaných jazyků jsou i takové speciality, jako jsou například čínština, hebrejština, japonština, jidiš, katalánština a další. 

České knihy v Google Books 

Projekt Google Books se snaží mapovat literární a kulturní dědictví tím, že provádí skenování tisíců knih z celého světa do své databáze. Knihu si tak můžete snadno prohlédnout na webovém prohlížeči, aniž byste si ji museli kupovat. Na webu projektu vepíšete název knihy nebo autora a vyčkáte na výsledky. Skvělá věc pro uživatele, špatná pro autory. Například já osobně mám v Google Books naskenované hned tři publikace. Google tak značně naráží na autorská práva, která se navíc liší v různých zemích. Bližší informace o této problematice jsme přinesli v tomto článku

Gmail laboratoř 

Funkce Laboratoř fungovala již určitý čas v anglické jazykové verzi, nyní je dostupná i v českém jazyce. Jedná se o soubor experimentálních funkcí, které nejsou ještě zcela odladěny, ale můžete je využívat s vědomím, že nemusí fungovat vždy. Kromě toho se tyto nové funkce chovají jako zásuvné moduly (plug-iny), které lze kdykoli vypnout. I když nejsou tyto funkce a moduly ještě zcela odladěny, fatální zásah do uživatelských dat a e-mailů nelze očekávat. Nyní Google opět rozšířil seznam funkcí Laboratoře a Gmail se tak stává plnohodnotnou náhradou za desktopového klienta. Bližší informace o Laboratoři se můžete dočíst zde

Android se stává konkurencí pro Symbian i WM 

Google začal opouštět kalné vody internetu a začal se zajímat i o navazující byznys mobilních telefonů. Vyvinul vlastní platformu operačního systému Android pro řadu chytrých telefonů. Majitelé Windows Mobile, iPhone a Symbianu se tomuto záměru vysmívali, při uvedení prvních zařízení na trh jim ale ztuhnul úsměv na rtech. Android překonal očekávání a má před sebou jistě zajímavou budoucnost. Navíc Google nyní uvolnil betaverzi vlastního navigačního softwaru, která kromě Google Maps využívá také Google Street View - a navigace se tak stává velmi reálnou. Video s prezentací Google Maps Navigation naleznete zde. Dlužno dodat, že Google plánuje uvedení své navigace pro platformu iPhone.

18. 11. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...