Úvod > Články > Google Wave: na jedné vlně

Google Wave: na jedné vlně

Google s velkou slávou spustil testovací provoz služby nesoucí název Wave. Jedná se o službu na pomezí chatu, Wikipedie a místa pro kooperaci. K čemu může být Wave dobrý? Jaké jsou zkušenosti s jeho provozem?

Odpovědět na otázku, co vůbec Google Wave je, není vůbec lehké. Svými možnostmi by rád konkuroval nejrůznějším nástrojům na správu projektů Twitteru a Facebooku a přinesl i celou řadu úplně nových možností. Wave je také strategickým nástrojem pro Google, který by měl brzy integrovat celou řadu aplikací do jednoho prostředí a zajistit tak efektivní komunikaci a kooperaci mezi více uživateli.

Jedná se o aplikaci prozatím uzavřenou. Pokud se chcete zapojit do testování, musíte obdržet pozvánku nebo alespoň nominaci. Ty mohou udělovat jak někteří stávající uživatelé, tak si o ni můžete zažádat přímo u Google. Jedná se o poměrně ranou verzi, takže se zde stále vyskytuje nemalé množství chyb a rychlost celého prostředí není nijak oslnivá. Přesto se jedná o aplikaci, která za vyzkoušení rozhodně stojí.

Obecně je cílem Wave zajišťovat rychlou, efektivní a pohodlnou komunikaci mezi uživateli. Výhod oproti e-mailu je hned několik. Předně je možné si k jednomu tématu zřídit jednu vlnu, kde se vše vyřeší dohromady, což má za následek větší přehlednost. Je možné také reagovat na jednotlivá slova či věty, což opět činí komunikaci přehlednější a srozumitelnější. Další výhodou je to, že přímo vidíte co uživatel, se kterým komunikujete píše, takže je vše daleko rychlejší. A oproti klasickému mailu lze přidávat do vln nejrůznější gadgety.

Kromě toho je zde možnost pracovat společně na jednom textu - a to tak, že úpravy jsou viditelné v reálném čase. Nedochází tak ke ztrátám konzistence dat, což je užitečné nejen při zmíněné práci na jednom textu. Zvláštní využití je zde pro programátory, kteří mohou celou řadu věcí řešit na jednom místě přehledným a efektivním způsobem.

Je potřeba zdůraznit, že existují vlny veřejné a soukromé. Nemusíte se bát, že by tak někdo mohl číst vaše soukromé komunikace. Současně je však možné pomocí Wave prezentovat veřejné informace, komunikovat se zákazníky, tvořit průzkumy, povídky na pokračování či cokoli jiného. API je navíc poměrně přehledné, což umožňuje zapojení i „běžných“ uživatelů. Tedy až ve chvíli, kdy se Google podaří odladit všechny zásadní chyby a výrazným způsobem navýšit výkon.

Strategické postavení

Pro Google je potřebné nějakým způsobem zareagovat na rychlý nástup Facebooku. Jeho sociální síť Orkut velký úspěch neslaví (snad až na Brazílii) a internetová jednička je tak nucena se pokusit najít jinou, efektivní odpověď na rostoucí konkurenci. Dále je možné vnímat poněkud dusné klima mezi ním a Microsoftem. Google se poslední dobou stále více snaží zaměřit nikoli na volný čas, ale na pracovní využití jeho technologií. Jedná se nejen o řešení, která jsou určená přímo firmám, ale také o nástroje pro domácí uživatele, kteří potřebují z domu nějakým způsobem pracovat.

A právě v tomto kontextu vzniká Wave a dává poměrně dobrý smysl. Jedná se o efektivní nástroj na práci v týmech, sdílení výsledků, kooperaci. Poměrně živě se diskutuje o tom, jakým způsobem budou klíčové aplikace (především Google Docs) začleněny do Wave. Možnost výkonným a pohodlným způsobem pracovat na datech v týmu (větším či menším), přistupovat k datům bez potřeby informačních systémů nebo rychlá domluva jsou prvky, které budou pro mnohé firmy velmi zajímavé. A to jak finančně, tak funkcionálně. Google se jistě bude snažit nabídnout rozumnou alternativu k MS Office a síťovému sdílení, případně mailu, pro velké množství uživatelů. K tomu bude muset ještě ale odstranit některé chyby, které se v jeho on-line kanceláři objevují. I v tomto ohledu se mají běžní uživatelé na co těšit.

Wave má pro Google význam také v oblasti komunikace a VoIP. Zde Google zatím spíše tápe. Wave ve spojení s nově koupenou Gizmo5 a Google Talk se pokusí - po nějaké době - opět ukrojit část koláče s IM a VoIP službami. Ve Wave zatím střídavě fungují nástroje pro hlasovou komunikaci mezi více uživateli (konferenční hovory) od třetích stran a lze předpokládat, že se Google pokusí Wave použít ke svému prosazení se v této oblasti.

Google stále více sází na otevřené technologie a protokoly. Právě Wave může být silnou zbraní proti Facebooku, neboť pracuje na otevřeném Google Wave Federation Protocol. To umožňuje poměrně široké nasazení Wave i v komerční sféře či do softwarových aplikací. Wave tak není jen aplikací, ale také technologií, která by mohla mít poměrně velkou šanci na úspěch a rychlé rozšíření. I v tom můžeme vidět jeden z důvodů, proč se Google rozhodl uvést nový programovací jazyk Go.

Google Wave prakticky

Po praktické stránce není ovládání samotné aplikace příliš obtížné a je poměrně podobné s ovládáním e-mailu. K dispozici je seznam kontaktů, několik složek (inbox, spam,...) a možnost zakládat nové vlny. Do nich je možné cokoli vpisovat, vkládat mapy, videa, aplikace, soubory, obrázky... Pak již jen stačí na druhé reagovat, opět jen kliknutím a vepsáním odpovědi.

Návodů a ukázek, jakým způsobem pracovat s Google Wave, je na internetu celá řada. Obecně ale platí, že základní ovládání zvládne průměrně nadaný uživatel během několika málo chvil, pokročilejší funkce si pak osvojuje postupně. K uživatelskému komfortu přispívá i možnost využití klávesových zkratek, ovšem jejich spolehlivost zatím není nijak vysoká.

V současnosti ale má praktické používání Wave celou řadu nepříjemných vlastností. Předně je lidí ke komunikaci poměrně málo, dále je zde malá rychlost a občasné chyby systému. To vše by se ale mělo brzy změnit, a tak se možná dočkáme zajímavého komunikačního nástroje. O tom, jak vážně to s Wave Google myslí, svědčí mimo jiné fakt, že by se již brzy mělo změnit prostředí Gmailu tak, aby bylo co nejpodobnější právě Wave.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak Google s nástrojem, který je zatím spíše teoretickou a módní záležitostí, vybuduje aplikaci, jež se stane masově používanou. Nebo jak svůj potenciál naprosto pohřbí, jak se již u celé řady nástrojů z jeho dílny stalo.

V dalším díle se vám pokusíme představit některé zajímavé či praktické gadgety pro Wave. A tím snad i více vykreslíme možnosti tohoto komunikačního nástroje.

27. 11. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...